Brak produktów w koszyku

Oficjalny sklep internetowy TREC NUTRITION
Zaloguj się lub utwórz konto

Ekspert Trec Nutrition odpowiada
+48 71 795 81 70

Złóż zamówienie telefonicznie
Pn-Pt: 10:00 - 18:00

Livechat

Trec Nutrition

BIAŁKO ROŚLINNE. NIE TAKI DIABEŁ STRASZNY, JAK GO MALUJĄ!

Trec Nutrition
Wróć do listy

Wygląda na to, że w życiu wszystko, co dobre, ma w sobie coś złego. W kulturystyce i fitnessie zdarza się nam zapominać o tych dwóch stronach medalu. Często pomiędzy czarnym i białym istnieje jeszcze strefa szara, jednak i tak wielu z nas postrzega świat jedynie w tych dwóch kolorach. Białko jest dobre, węglowodany są złe. Omega-3 są dobre, tłuszcze nasycone złe. Białko zwierzęce dobre, roślinne beznadziejne. Oczywiście nie muszę wspominać, że osoby promujące takie poglądy nie powinny być uznane za kompetentne. A w celu zrozumienia natury rzeczy należy sięgnąć wzrokiem nieco dalej i przyjrzeć się zagadnieniu bardziej wnikliwie. Przez znajomość jedynie jednej strony medalu białka sojowe okrzyknięto suplementem nienadającym się do stosowania przez mężczyzn. Jak sami zresztą zobaczycie, całkowicie niesłusznie.

Białko jest przechowywane w roślinach w postaci ziaren aleuronowych, które stanowią zapasowe źródło energii dla kiełkującego organizmu. Zazwyczaj jest go relatywnie niewiele, jednak soja jest w tym przypadku wyjątkiem, gdyż w 100 g
suchych nasion zawiera prawie 37 g białka. Jest to znacznie więcej niż w najwyższej jakości mięsie, które ma go maksymalnie 25 g na 100 g produktu. W wyniku obróbki technologicznej ziarna soi oczyszcza się z tłuszczu, błonnika oraz węglowodanów, otrzymując w efekcie trzy klasy produktów: mąkę sojową, koncentrat oraz izolat białek soi. Ostatni, a zarazem najbardziej oczyszczony z tych surowców, jest stosowany od 1959 roku w żywieniu osób aktywnych ze względu na właściwości funkcjonalne.

Soja jako wróg publiczny testosteronu – czyżby?
Istnieją pewne dowody na to, że zawarte w soi izoflawony mogą obniżyć poziom testosteronu u niektórych zwierząt laboratoryjnych. Mamy również inne przykłady tego, że u zdrowych mężczyzn suplementy sojowe są w stanie zrobić to w sposób umiarkowany (do 4%), a nawet obniżyć ekspresję receptorów androgennych. Badania wykazały jedynie nieznaczne obniżenie poziomu testosteronu. Kilka innych eksperymentów wykazało brak oddziaływania suplementacji białkiem sojowym na poziom tego hormonu. Jeszcze inne z kolei pokazały wzmożoną produkcję testosteronu w efekcie długofalowym. Można to wyjaśnić w następujący sposób – ponieważ zawarte w soi izoflawony obniżają ekspresję receptorów androgennych, ciało próbuje zrekompensować sobie tę stratę, zwiększając długookresową produkcję testosteronu. Jeden z najbardziej powiązanych z tą kwestią eksperyment został przeprowadzony pod nadzorem dr Kalmana. Ochotnicy będący przedmiotem badania przez dwanaście tygodni uczestniczyli w programie treningowym i spożywali dziennie 50 g izolatu białka sojowego, koncentratu sojowego, protein serwatki lub mieszanki soi z serwatką. Po zakończeniu eksperymentu u wszystkich grup odnotowano zwiększenie suchej masy ciała, lecz nie wykryto różnic w poziomie testosteronu, składzie ciała czy też przewagi w przyrostach pomiędzy grupami spożywającymi tylko soję lub tylko serwatkę. Wygląda na to, że nawet wysokie dawki białka sojowego nie oddziałują na odpowiedź anaboliczną organizmu na trening z ciężarami, przynajmniej w krótkim okresie.

Rozbieżność w tych testach bierze się głównie z metod pozyskania izolatu białka sojowego. Obecnie do jego ekstrakcji używa się alkoholu, który wiąże prawie 98% izoflawonów odpowiedzialnych za ten nieznaczny spadek androgenu, jakim jest testosteron. Pozostała ich część jest zbyt niska, aby wykazać ten efekt i działa jedynie jako antyoksydant oraz środek chroniący przed nowotworami.

Więcej korzyści
Chociaż zespół doktora Kalmana nie doszukał się różnic między soją i serwatką, jeśli chodzi o suchą masę ciała, mamy wyniki badań na poziomie komórkowym, które wskazują, że soja ma działanie blokujące szlak anaboliczny mTOR w komórkach mięśniowych. Udowodniono, że jej proteiny powodują większą stymulację kinazy aktywowanej przez AMP (AMPK). Aktywna cząsteczka AMPK odpowiedzialna jest za kilka czynności, a jedną z nich jest właśnie blokowanie sygnalizacji szlaku mTOR. Wyniki przeprowadzonych badań potwierdzają te wnioski: myszy karmione soją miały niższy poziom aktywności mTOR niż grupa gryzoni karmiona białkiem serwatki. Nie jest to wielkim zaskoczeniem, bowiem białko serwatkowe ma o około 50% większą zawartość leucyny niż soja, a leucyna to kluczowy aminokwas odpowiedzialny za stymulację syntezy białek w mięśniach. Także ten problem został rozwiązany przez nowoczesne izolaty białek sojowych, w których całość produktu wzbogaca się leucyną w celu zwiększonej aktywności mTOR.

Chociaż soja aktywuje AMPK, jak każdy medal ma także drugą stronę. Mimo że AMPK blokuje mTOR, robi także kilka dobrych rzeczy, np. zwiększa wrażliwość na insulinę i tolerancję glukozy, głównie poprzez korzystne oddziaływanie na receptory GLUT-4 (receptory glukozy odpowiedzialne za stymulowane insuliną odkładanie glukozy w mięśniach) położone w ściankach komórek mięśniowych. Badania przeprowadzone na zwierzętach, u których odpowiednią dietą wywołano otyłość, sugerują, że suplementacja białkiem sojowym może zwiększyć wrażliwość na insulinę, a nawet pomóc w redukowaniu ilości tkanki tłuszczowej.

Przed nami jeszcze wiele badań nad wpływem soi na AMPK i sygnalizację mTOR. Niemniej uważam, że osoby ze środowiska kulturystycznego mogą suplementować izolat białka soi w rozsądnych ilościach bez obawy o zmniejszenie przyrostów umięśnienia czy spadki libido. Jeśli ktoś niepokoi się o blokowanie szlaku mTOR, sugeruję połączenie soi z białkiem o wysokiej zawartości leucyny (np. białkiem serwatkowym), co pozwoli na maksymalizację sygnalizacji mTOR. Jeszcze inną opcją może być dodanie do soi czystej leucyny lub aminokwasów rozgałęzionych (BCAA). Polecam wypróbować produkt TRECA – SOY PROTEIN ISOLATE.
Jakub Mauricz mauricz.com

Korzyści suplementacji białkiem sojowym

  • Doskonały produkt dla osób z rozwiniętą nietolerancją laktozy (białko sojowe nie zawiera laktozy), która dotyczy ponad 60% populacji polskiej – białka serwatkowe charakteryzujące się maksymalnym oczyszczeniem z laktozy (WPI, WPH) są drogie, więc suplement białka sojowego wydaje się ekonomiczną alternatywą.
  • Białko sojowe reguluje poziom cholesterolu – badania naukowe dowiodły, że spożycie 25–50 gramów białka sojowego dziennie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi. Działanie to widoczne jest szczególnie u pacjentów ze znacznie podwyższonym poziomem LDL.
  • Proteiny soi zawierają blisko 2 x więcej L-argininy niż białko serwatkowe.
  • Jest to odżywka o wysokiej zawartości białka – ponad 92%.
  • Tempo wchłaniania do krwiobiegu jest pośrednie pomiędzy białkiem serwatkowym a kazeiną, co może pozytywnie wpłynąć jako element wpasowujący się w przepaść pomiędzy szybkowchłanialne białka serwatkowe a wolnowchłanialne frakcje kazeiny.
  • Odżywka na bazie białka sojowego polecana jest szczególnie wegetarianom, weganom oraz wszystkim tym, którzy cierpią na różne alergie czy nietolerancję laktozy lub glutenu. 
  • Poprawia czułość receptorów GLUT-4, co wpływa na normalizowanie glikemii, resyntetyzowanie glikogenu oraz prewencji insulinooporności.
  • Niewielkie ilości izoflawonów zawarte w białkach sojowych mają działanie przeciwnowotworowe – obecnie w procesie ekstrakcji izolatu białka sojowego używa się alkoholu, który rozkłada ponad 98% izoflawonów, więc doniesienia mówiące o hiperestrogenizmie są nieprawdziwe.
Data: 2 sierpnia 2013 2549 Odsłon Pozostaw komentarz Przejdź do komentarzy

Pozostaw komentarz
Brak komentarzy

 

Firma / O Trec Nutrition

Dążenie do osiągnięcia zdrowego, wysportowanego i sprawnego ciała stało się w ostatnich latach światowym trendem. Doskonała sylwetka i wysoka forma fizyczna nie jest tylko związana z intensywnym treningiem, ale również z racjonalnie przygotowaną dietą. Podstawowe znaczenie głównych makroskładników odżywczych znane jest już dość dobrze. Jednak nowo odkrywane funkcje białek, tłuszczów i węglowodanów w procesach budowania masy mięśniowej, wytwarzania energii i regeneracji potreningowej wciąż zaskakują wielu naukowców i dietetyków. Zapotrzebowanie sportowców wyczynowych, oraz trenujących rekreacyjnie na składniki pokarmowe jest znacznie większe i nie zawsze może być zaspokojone przez tradycyjną dietę.

 

Doświadczenia pokazują, że precyzyjna, odpowiednio dobrana suplementacja jest doskonałym wsparciem dla prawidłowo prowadzonego programu treningowego. Osiągnięcie wymarzonego celu staje się szybsze i łatwiejsze, gdy wspomagane jest najwyższej jakości preparatami, gwarantującymi pełne bezpieczeństwo stosowania. Firma TREC NUTRITION, przy współpracy z najlepszymi laboratoriami, technologami żywienia, lekarzami sportowymi oraz wybitnymi sportowcami, stworzyła ofertę produktów na najwyższym światowym poziomie. W ofercie znajdują się produkty wspomagające przyrost masy i siły mięśniowej, energetyzujące, redukujące tkankę tłuszczową, regenerujące aparat ruchowy oraz wzmacniające siły witalne organizmu. Sięgając po produkty naszej firmy mają Państwo pewność, że dostarczacie swojemu organizmowi tylko najlepszych składników odżywczych, w odpowiednich dla niego proporcjach.

 

Od początku istnienia TREC NUTRITION przykładał szczególną wagę do najwyższej jakości oferowanych produktów oraz pełnej ich zgodności z obowiązującym prawem żywnościowym. W chwili obecnej w firmie funkcjonuje Zintegrowany System Zarządzania spełniający wymagania norm ISO 9001 i ISO 22000 w zakresie „Produkcja, konfekcjonowanie i sprzedaż środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementów diety”. Dzięki rygorystycznemu przestrzeganiu zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP) i produkcyjnej (GMP) w naszym nowoczesnym zakładzie produkcyjnym, poziom bezpieczeństwa oferowanych wyrobów nie ustępuje nawet najsurowszym wymaganiom stawianym produkcji farmaceutycznej. Sprawność funkcjonowania firmy oraz nasza determinacja w tworzeniu i nieustannym doskonaleniu systemu zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem żywności została potwierdzona certyfikatem przyznanym przez szwajcarską firmę SGS uznawaną za najlepszą na świecie w dziedzinie certyfikacji zakładów. Więcej informacji o wszystkich produktach znajdziecie Państwo na stronie www.trecnutrition.com oraz telefonicznie u naszych ekspertów pod nr tel. 071 795 81 70 lub pocztą elektroniczną: ekspert@trec.com.pl.

Regulamin programu lojalnościowego - "Premiujemy zakupy i aktywnych klientów"

  1. Ogólne informacje o programie lojalnościowym.
    Każdy zarejestrowany klient sklepu trec.pl za dokonane zakupy i aktywność otrzymuje punkty w programie lojalnościowym, które może wymieniać na produkty z naszej oferty podczas realizacji zamówień.

  2. Zasady naliczania punktów:
    • każde 1 zł wydane w naszym sklepie to zdobycie 1 punktu. 20 zdobytych punktów to 1 zł do realizacji w sklepie (punkty są naliczane od całkowitej wartości produktów w zamówieniu, bez kosztów wysyłki),
    • zarejestrowanie się na sklepie nowego klienta to 200 pkt. - 10 zł do wykorzystania na zakupy,
    • zapisanie się do newslettera 100 pkt. - 5 zł do wykorzystania na zakupy,
    • dodanie opinii o produkcie w serwisie www.trec.pl jak i serwisie Opineo.pl 100 pkt. - 5 zł do wykorzystania na zakupy (użytkownik może otrzymać punkty za maksymalnie 2 recenzje w ciągu dnia, po ich zaakceptowaniu przez administratora. Użytkownik może otrzymać tylko punkty za produkt który wcześniej zakupił na stronie sklepu).
  3. Weryfikacja punktów.
    Punkty za zamówienie przyznawane są po zamknięciu zamówienia przez administratora systemu lub po zaakceptowaniu przez niego recenzji. Maksymalny czas oczekiwania na zaakceptowanie recenzji to 2 dni. Punkty za zapisanie się do newslettera przyznawane są od razu po zapisaniu.

    Punkty oczekujące zostają zaliczone, gdy:
    • wiadomo, że dana transakcja została sfinalizowana, czyli zamówienie zostało opłacone, a zamówiony towar został wysłany do Klienta,
    • transakcja została sfinalizowana (zamówienie opłacone i zamknięte w systemie) w ciągu 14 dni od chwili złożenia zamówienia.
    Punkty oczekujące zostają anulowane, gdy:
    • nie doszło do transakcji (np. brak wpłaty),
    • kiedy administrator nie zaakceptował opinii o produkcie.
  4. Uwagi dodatkowe:
    • dla jednego Klienta może być prowadzone tylko jedno konto z punktami. Nie ma możliwości przekazania punktów innej osobie,
    • minimalna ilość punktów jaką Klient musi zdobyć na swoim koncie żeby móc je wykorzystać to 300 pkt.,
    • maksymalna ilość punktów to 4000 pkt. Po przekroczeniu salda punkty za kolejne zamówienia nie będa naliczane,
    • po wykorzystaniu części punktów saldo zostanie zmniejszone, punkty za kolejne zamówienia będą naliczane aż do ponownego uzyskania salda maksymalnego,
    • jeśli przy zamówieniu któryś z produktów został opłacony za pomocą punktów wtedy za całość zamówienia punkty nie są przyznawane,
    • jeśli w zamówieniu znajdują się produkty objęte będące już w promocji (np. obniżona cena specjalna) lub zamówienie objęte jest inną regułą promocyjną, punkty za takie zamówienie, również nie są przyznawane,
    • użycie jakiegokolwiek kodu rabatowego, także zwalnia zamówienie z naliczania za nie punktów,
    • program nie obowiązuje w przypadku zamówień realizowanych do dnia 18 października 2013,
    • sklep trec.pl zastrzega sobie prawo do zmiany warunków w programie lojalnościowym.

[X]

Strona wykorzystuje pliki cookie, które przechowywane są na Twoim komputerze. Jeżeli nie zgadzasz się na to, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w Swojej przeglądarce.
Aby dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.