Brak produktów w koszyku

Oficjalny sklep internetowy TREC NUTRITION
Zaloguj się lub utwórz konto

Ekspert Trec Nutrition odpowiada
+48 71 795 81 70

Złóż zamówienie telefonicznie
Pn-Pt: 10:00 - 18:00

Livechat

Dieta .

DO CZEGO PROWADZI GŁODÓWKA

Dieta .
Wróć do listy

U osób z nadmierną ilością tkanki tłuszczowej można wyróżnić wspólną cechę – niecierpliwość. Przez wiele lat w wyniku błędów żywieniowych doprowadzają się oni do stanu, w którym zarówno zdrowie fizyczne, jak i psychicznie jest poważnie zagrożone. Jeśli zdadzą sobie sprawę z powagi sytuacji, postanawiają mocno wziąć się do pracy nad swoim ciałem. Na podstawie serwowanych za pośrednictwem mass mediów informacji oraz własnych przemyśleń nagle i radykalnie ograniczają ilość spożywanych kalorii w diecie. Na pierwszy rzut oka wydaje się to dość logiczne - skoro nadmiar jedzenia doprowadził do takiego stanu, drakońska dieta powinna zmusić organizm do pozbycia się zbędnego balastu. Problem jest jednak znacznie bardziej złożony, niż nam się wydaje, a proces zdrowego odchudzania to powiązanie skomplikowanych reakcji, które przebiegają prawidłowo tylko wtedy, gdy zapewnimy im optymalne do tego warunki. Co się jednak stanie, gdy nasz upór oraz ślepa wiara w diety cud będą silniejsze? Jak nasze ciało zareaguje, gdy zamiast zastosować się do potwierdzonych naukowo, sprawdzonych, ale i bardziej czasochłonnych metod pójdziemy na skróty i skusimy się na głodówkę?


Kaskada zmian

Prawidłowo zbilansowana dieta dostarcza nam białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin i minerałów w optymalnej proporcji. Każdy składnik odżywczy pełni w organizmie wiele istotnych i niezbędnych do życia funkcji. Białka to głównie materiał budulcowy i naprawczy, węglowodany stanowią podstawowe źródło szybko dostępnej energii, tłuszcze to materiał zapasowy niezbędny do budowy błon komórkowych, wydzielania hormonów, a także transporter dla wielu substancji. Mikroskładniki, do których zaliczamy witaminy i minerały, odpowiedzialne są za regulację przebiegu wszystkich procesów biochemicznych zachodzących w komórkach naszego ciała. Organizm, aby zachować równowagę metaboliczną, potrzebuje odpowiedniej ilości wszystkich wymienionych wyżej składników pokarmowych, bez których nie może normalnie funkcjonować.

 

Dieta głodówkowa jest jednak, jak sama nazwa wskazuje, ograniczeniem do minimum bądź całkowitym wykluczeniem marko- i mikroelementów. Pierwszym i najpoważniejszym w skutkach objawem zastosowania takiego sposobu odchudzania się jest zdecydowane obniżenie tempa metabolizmu komórkowego – organizm nie może sobie pozwolić na stratę niezbędnej do życia energii, skoro nie jest w stanie wyprodukować jej kolejnych porcji z powodu niedożywienia. Zmusza więc mitochondria – organelle komórkowe, w których wytwarzana jest energia ze spalania składników pokarmowych – do zmniejszenia efektywności ich pracy. I zamiast usprawnić i przyspieszyć proces spalania tkanki tłuszczowej, głodowanie wywołuje reakcję odwrotną.

 

Obniżenie tempa podstawowej przemiany materii jest w dużej mierze skutkiem opisanych powyżej przemian, ale jest też związane z samym jedzeniem. Zanim pożywienie będzie wykorzystane przez organizm, musi najpierw zostać strawione i wchłonięte, co wymaga dodatkowego zużycia energii. Przyjmowane przez nas posiłki są więc czynnikiem podwyższającym wydatek energetyczny (proces ten został nazwany termogenezą poposiłkową) i nie dziwi fakt znacznie szybszego gubienia zapasów tłuszczowych przy regularnym, częstym jedzeniu niewielkich porcji. Głodówki nie wywołują takiego efektu, dlatego dodatkowo utrudniają obniżenie tłuszczowej masy ciała.

 

Spadek szybkości przemian metabolicznych to także najskuteczniejsza droga do przyspieszenia starzenia się organizmu. Wszystkie procesy biochemiczne zachodzące w komórkach naszego ciała, a składające się na podstawową przemianę materii (PPM), wraz w wiekiem ulegają spowolnieniu, co potwierdzone zostało w wielu badaniach naukowych (wykres 1.). Wolniej przebiegają również te odpowiedzialne za regenerację i odbudowę organizmu. Kiedy stosujemy niezdrowe diety głodówkowe jako sposób na utratę zbędnych kilogramów, na własne życzenie szybciej się starzejemy, dodając sobie kilkanaście lat, jednocześnie osłabiając kondycję zdrowotną i pogarszając wygląd naszego ciała. Diety tego rodzaju prowadzą również do innego negatywnego zjawiska, jakim jest „samotrawienie” mięśni. Mimo że zapasy tłuszczowe organizmu są znaczne, zdecydowanie łatwiej jest mu pozyskać energię z rozpadu tkanki mięśniowej (po części mechanizm ten wytworzył się na drodze ewolucyjnej). W praktyce zjawisko to skutkuje utratą jędrności skóry oraz zanikiem kształtów ciała. Zamiast szczupłej i zgrabnej sylwetki uzyskujemy efekt jej pomarszczonej i obwisłej karykatury. Poza tym utrata muskulatury prowadzi do znacznego uszczuplenia ilości dostępnych mitochondriów i ogranicza bądź nawet blokuje spalanie tkanki tłuszczowej. Z powodu zdecydowanie za małej podaży składników odżywczych w stosunku do naszych potrzeb organizm staje się bardzo łapczywy. Każdą porcję jedzenia traktuje jako tę jedyną i ostateczną i nie przeznacza jej, tak jak ma to miejsce w normalnych warunkach, na aktualnie zachodzące procesy, lecz stara się jak najwięcej odłożyć i zmagazynować na „ciężkie czasy”. Chociaż może się to wydawać niedorzeczne - właśnie zbyt małe porcje pożywienia są przyczyną nasilonego magazynowania niechcianego tłuszczu.

 

Czarny scenariusz pogłębia jeszcze niedobór specyficznych transporterów uwolnionych kwasów tłuszczowych takich jak L-karnityna, czego wynikiem jest zdecydowane ograniczenie ich transportu do wspomnianych już wcześniej mitochondriów i przez co tłuszcz nie może być ostatecznie spalony. Stałe ograniczanie ilości spożywanych węglowodanów podczas diety głodówkowej skutkuje osłabieniem funkcjonowania czerwonych ciałek krwi oraz komórek nerwowych, dla których glukoza stanowi podstawowe źródło energii. Systemem obronnym staje się wytworzenie ciał ketonowych, które powstają z niecałkowitego spalania tłuszczu. Zanim jednak mózg oraz erytrocyty dostosują się do nowego rodzaju paliwa, musi minąć około 7 dni. Okresowi drakońskiej kuracji odchudzającej towarzyszyć będą bóle głowy, osłabienie, rozdrażnienie i ogólna apatia. Poza tym ciała ketonowe są substancjami, które silnie zakwaszają krew, co jest bardzo niekorzystne dla organizmu. Efektem obniżenia pH jest nieprawidłowe działanie bardzo wielu enzymów, niezbędnych do właściwego przebiegu zachodzących w komórkach naszego ustroju reakcji biochemicznych. W skrajnych przypadkach, przy długotrwałej i niekontrolowanej głodówce może dojść do bardzo pogłębionej kwasicy prowadzącej nawet do śmierci.

 


Osoby stosujące tego typu diety po pewnym okresie zaczynają się orientować, że wybrana przez nich metoda nie jest skuteczna. Owszem, tracą kilka kilogramów na wadze, ale ubytek ten dotyczy głównie wody oraz tkanki mięśniowej. Często zdarza się również tak, że zmiana proporcji pomiędzy poszczególnymi składnikami organizmu wypada na niekorzyść tłuszczu i zamiast go ubywać, jego poziom rośnie. Jakby tego było mało, organizm – nie mogąc poradzić sobie z niekorzystnymi warunkami – szuka sposobu na przetrwanie kryzysu. Mózg jako organ koordynujący zaczyna wysyłać szereg hormonów z rejonu odpowiedzialnego za głód i sytość. Nasze zmysły zaczynają wariować. Kuszą docierające do nas zapachy, a kubki smakowe są bardzo wyczulone na każdy kęs pożywienia. Szczególnie silnie zwiększa się apetyt na wysokokaloryczne produkty obfitujące w cukier i tłuszcz – organizm próbuje uzupełnić straty i wrócić do równowagi sprzed kuracji. Chęć zaprzestania głodówki jest tak silna, że wiele osób rezygnuje z jej kontynuacji. Niestety zniechęceni i zdeprymowani powracają do zwyczajowego jedzenia, a wtedy…


Przerwanie kuracji

Gwałtowne przerwanie głodowania stanie się przyczyną efektu „jo-jo”. Wszystkie negatywne elementy diet głodówkowych – od obniżenia PPM, poprzez rozpad tkanki mięśniowej, zmniejszenie liczby mitochondriów, zahamowanie przemian biochemicznych, na braku transporterów i zakwaszeniu ustroju kończąc, nie tylko spowodują powrót utraconych kilogramów, lecz mogą się też okazać zgubne dla naszego zdrowia. Nie wierzmy więc bezkrytycznie w cudowne metody redukujące nadwagę, gdyż takich nie ma i prawdopodobnie nigdy nie będzie. Najskuteczniejszym sposobem zmniejszenia tkanki tłuszczowej jest solidnie przestrzegana, zbilansowana dieta oraz przemyślany, regularny trening i odpowiednio dobrana suplementacja. I oczywiście najważniejsze – cierpliwość!

Dietetyk Adrian Kowalewski

Data: 9 października 2013 1549 Odsłon Pozostaw komentarz Przejdź do komentarzy

Pozostaw komentarz
Brak komentarzy

 

Firma / O Trec Nutrition

Dążenie do osiągnięcia zdrowego, wysportowanego i sprawnego ciała stało się w ostatnich latach światowym trendem. Doskonała sylwetka i wysoka forma fizyczna nie jest tylko związana z intensywnym treningiem, ale również z racjonalnie przygotowaną dietą. Podstawowe znaczenie głównych makroskładników odżywczych znane jest już dość dobrze. Jednak nowo odkrywane funkcje białek, tłuszczów i węglowodanów w procesach budowania masy mięśniowej, wytwarzania energii i regeneracji potreningowej wciąż zaskakują wielu naukowców i dietetyków. Zapotrzebowanie sportowców wyczynowych, oraz trenujących rekreacyjnie na składniki pokarmowe jest znacznie większe i nie zawsze może być zaspokojone przez tradycyjną dietę.

 

Doświadczenia pokazują, że precyzyjna, odpowiednio dobrana suplementacja jest doskonałym wsparciem dla prawidłowo prowadzonego programu treningowego. Osiągnięcie wymarzonego celu staje się szybsze i łatwiejsze, gdy wspomagane jest najwyższej jakości preparatami, gwarantującymi pełne bezpieczeństwo stosowania. Firma TREC NUTRITION, przy współpracy z najlepszymi laboratoriami, technologami żywienia, lekarzami sportowymi oraz wybitnymi sportowcami, stworzyła ofertę produktów na najwyższym światowym poziomie. W ofercie znajdują się produkty wspomagające przyrost masy i siły mięśniowej, energetyzujące, redukujące tkankę tłuszczową, regenerujące aparat ruchowy oraz wzmacniające siły witalne organizmu. Sięgając po produkty naszej firmy mają Państwo pewność, że dostarczacie swojemu organizmowi tylko najlepszych składników odżywczych, w odpowiednich dla niego proporcjach.

 

Od początku istnienia TREC NUTRITION przykładał szczególną wagę do najwyższej jakości oferowanych produktów oraz pełnej ich zgodności z obowiązującym prawem żywnościowym. W chwili obecnej w firmie funkcjonuje Zintegrowany System Zarządzania spełniający wymagania norm ISO 9001 i ISO 22000 w zakresie „Produkcja, konfekcjonowanie i sprzedaż środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementów diety”. Dzięki rygorystycznemu przestrzeganiu zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP) i produkcyjnej (GMP) w naszym nowoczesnym zakładzie produkcyjnym, poziom bezpieczeństwa oferowanych wyrobów nie ustępuje nawet najsurowszym wymaganiom stawianym produkcji farmaceutycznej. Sprawność funkcjonowania firmy oraz nasza determinacja w tworzeniu i nieustannym doskonaleniu systemu zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem żywności została potwierdzona certyfikatem przyznanym przez szwajcarską firmę SGS uznawaną za najlepszą na świecie w dziedzinie certyfikacji zakładów. Więcej informacji o wszystkich produktach znajdziecie Państwo na stronie www.trecnutrition.com oraz telefonicznie u naszych ekspertów pod nr tel. 071 795 81 70 lub pocztą elektroniczną: ekspert@trec.com.pl.

Regulamin programu lojalnościowego - "Premiujemy zakupy i aktywnych klientów"

  1. Ogólne informacje o programie lojalnościowym.
    Każdy zarejestrowany klient sklepu trec.pl za dokonane zakupy i aktywność otrzymuje punkty w programie lojalnościowym, które może wymieniać na produkty z naszej oferty podczas realizacji zamówień.

  2. Zasady naliczania punktów:
    • każde 1 zł wydane w naszym sklepie to zdobycie 1 punktu. 20 zdobytych punktów to 1 zł do realizacji w sklepie (punkty są naliczane od całkowitej wartości produktów w zamówieniu, bez kosztów wysyłki),
    • zarejestrowanie się na sklepie nowego klienta to 200 pkt. - 10 zł do wykorzystania na zakupy,
    • zapisanie się do newslettera 100 pkt. - 5 zł do wykorzystania na zakupy,
    • dodanie opinii o produkcie w serwisie www.trec.pl jak i serwisie Opineo.pl 100 pkt. - 5 zł do wykorzystania na zakupy (użytkownik może otrzymać punkty za maksymalnie 2 recenzje w ciągu dnia, po ich zaakceptowaniu przez administratora. Użytkownik może otrzymać tylko punkty za produkt który wcześniej zakupił na stronie sklepu).
  3. Weryfikacja punktów.
    Punkty za zamówienie przyznawane są po zamknięciu zamówienia przez administratora systemu lub po zaakceptowaniu przez niego recenzji. Maksymalny czas oczekiwania na zaakceptowanie recenzji to 2 dni. Punkty za zapisanie się do newslettera przyznawane są od razu po zapisaniu.

    Punkty oczekujące zostają zaliczone, gdy:
    • wiadomo, że dana transakcja została sfinalizowana, czyli zamówienie zostało opłacone, a zamówiony towar został wysłany do Klienta,
    • transakcja została sfinalizowana (zamówienie opłacone i zamknięte w systemie) w ciągu 14 dni od chwili złożenia zamówienia.
    Punkty oczekujące zostają anulowane, gdy:
    • nie doszło do transakcji (np. brak wpłaty),
    • kiedy administrator nie zaakceptował opinii o produkcie.
  4. Uwagi dodatkowe:
    • dla jednego Klienta może być prowadzone tylko jedno konto z punktami. Nie ma możliwości przekazania punktów innej osobie,
    • minimalna ilość punktów jaką Klient musi zdobyć na swoim koncie żeby móc je wykorzystać to 300 pkt.,
    • maksymalna ilość punktów to 4000 pkt. Po przekroczeniu salda punkty za kolejne zamówienia nie będa naliczane,
    • po wykorzystaniu części punktów saldo zostanie zmniejszone, punkty za kolejne zamówienia będą naliczane aż do ponownego uzyskania salda maksymalnego,
    • jeśli przy zamówieniu któryś z produktów został opłacony za pomocą punktów wtedy za całość zamówienia punkty nie są przyznawane,
    • jeśli w zamówieniu znajdują się produkty objęte będące już w promocji (np. obniżona cena specjalna) lub zamówienie objęte jest inną regułą promocyjną, punkty za takie zamówienie, również nie są przyznawane,
    • użycie jakiegokolwiek kodu rabatowego, także zwalnia zamówienie z naliczania za nie punktów,
    • program nie obowiązuje w przypadku zamówień realizowanych do dnia 18 października 2013,
    • sklep trec.pl zastrzega sobie prawo do zmiany warunków w programie lojalnościowym.

[X]

Strona wykorzystuje pliki cookie, które przechowywane są na Twoim komputerze. Jeżeli nie zgadzasz się na to, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w Swojej przeglądarce.
Aby dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.