Brak produktów w koszyku

Oficjalny sklep internetowy TREC NUTRITION
Zaloguj się lub utwórz konto

Ekspert Trec Nutrition odpowiada
+48 71 795 81 70

Złóż zamówienie telefonicznie
Pn-Pt: 10:00 - 18:00

Livechat

Trec Nutrition

INDEKS GLIKEMICZNY

Trec Nutrition
Wróć do listy

Ludzie mają tendencję do etykietowania. Jeżeli raz uczepią się pojęcia „niski indeks glikemiczny“, wychodzą z założenia, że wszystkie posiłki powiny się charakteryzować tym parametrem. Jest to podejście mylne. A czym w ogóle jest indeks glikemiczny (GI)? Czy ktoś z Was w ogóle słyszał o czymś takim jak ładunek glikemiczny (GL)? Aby rozpatrzyć te zagadnienia, należy rozpocząć rozważania na ich temat, oraz węglowodanów, od samego początku.

Te drugie są głównym źródłem energii. Mózg i serce potrzebują ich stałej dostawy (w formie glukozy krążącej we krwi), aby poprawnie funkcjonować. Zasilają one także pracujące mięśnie i wspomagają ich regenerację po wysiłku. Węglowodany z pożywienia są zamieniane w glikogen, który odkłada się w mięśniach. I dokładnie tak samo, jak tankujemy samochód przed podróżą, tak mięśnie muszą być nim wypełnione przed treningiem.

Węglowodany zwykle klasyfikujemy jako proste (mono- lub disacharydy) lub złożone (polisacharydy) za sprawą ilości jednostek składowych – cukrów prostych – w molekule węglowodanu. Jednakże sama ich budowa mówi nam bardzo mało o efekcie, jaki wywierają na nasze ciało i poziom cukru we krwi. Częściej są kategoryzowane za pomocą ich GI oraz GL. Indeks glikemiczny jest miarą tego, jak ciało reaguje na żywność zawierającą węglowodany. Pokarmy o wysokim GI wywołują szybki wzrost poziomu cukru we krwi, a ich GI jest wyższe od 70. Do pokarmów o jego wysokiej wartości należą przetworzone produkty skrobiowe, takie jak ziemniaki, płatki kukurydziane, białe pieczywo, biały ryż oraz artykuły zawierające cukier, takie jak ciastka, słodycze, słodzone napoje.

Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym nie przekraczają wartości powyżej 55 i wywołują wolniejszy i mniejszy skok poziomu cukru we krwi. Do produktów takich zaliczamy fasolę, soczewicę, pieczywo pełnoziarniste, muesli, niektóre owoce i pewne przetwory mleczne. Produkty o średnim GI to między innymi owsianka, niektóre gatunki ryżu oraz bataty, które mają indeks glikemiczny o wartości średniej, a więc mieszczącej się pomiędzy 55 a 70.

Pokarmy bogate w białko, takie jak mięso, ryby, drób oraz jaja, a także bogate w tłuszcze, jak: oleje roślinne, masło lub margaryna i awokado, mają znikome ilości węglowodanów lub nie zawierają ich wcale, więc nie mają żadnej wartości GI. Jednak dodanie tych produktów do posiłku – zarówno tłuszczów i białek, jak również pokarmów o niskim indeksie glikemicznym – może obniżyć jego całkowitą wartość GI. Dojrzewanie owoców oraz gotowanie i inne procesy obróbki termicznej mają negatywny wpływ na GI – w efekcie tych procesów ulega ono podwyższeniu. Jeżeli jednak chodzi o kwestię suplementów diety, nie wszyscy wiedzą o tym, że wysoce przetworzone białka, jak np. izolat białka serwatkowego (ISOLATE 100) czy hydrolizat (PERFECT WHEY PROTEIN), również bardzo istotnie wpływają na poziom wydzielanej insuliny. Można więc powiedzieć, że produkty te charakteryzują się wysokim GI. Jest to także zasadnicza informacja w trakcie stosowania diety ketogenicznej (CKD), podczas której po wypiciu porcji hydrolizatu po treningu nastąpi proces glukoneogenezy (rozbicia aminokwasów na cukier przez wątrobę) i tym samym wzrost poziomu cukru we krwi, a to spowoduje aktywację insuliny i wyjście ze stanu ketozy.

Wracając jednak do kwestii definicji indeksu glikemicznego – aby dokonać dokładnego pomiaru, każde źródło pożywienia jest porównywane z wzorcowym (zwyczajowo glukozą) i jest testowane w równoważnych ilościach węglowodanów. Glukoza ma GI równe 100. Należy pamiętać o tym, że ilość wzorcowej glukozy, która została użyta w teście, to 50 g. Wiele osób o tym zapomina (nawet dietetyków!), skutkiem czego pojęcie indeksu glikemicznego jest bardzo często mylnie interpretowane i powoduje przekłamania dietetyczne, wykluczenie pewnych klas produktów w diecie, co jest dużym błędem.

Dlatego rozpatrywanie działania węglowodanów na ciało ludzkie musi być związane z pojęciem ładunku glikemicznego, które w połączeniu z GI daje pełny pogląd na ich zachowanie w organizmie. W przeciwieństwie do indeksu glikemicznego przy kalkulowaniu GL bierze się pod uwagę wielkość zjadanej porcji (ilość węglowodanów w produkcie), a więc zarówno ilość, jak i jakość węglowodanów.

GL oblicza się w sposób następujący:

GL =    (GI x ilość węglowodanów w porcji) /100


Jedna jednostka GL stanowi w przybliżeniu ekwiwalent efektu glikemicznego wywieranego przez 1 g glukozy.

Pytanie brzmi, co jest ważniejsze: GI czy GL? Głównym problemem dotyczącym GI jest to, że nie bierze się w tym przypadku pod uwagę wielkości porcji, i w ten sposób tworzy fałszywie złe wrażenie na temat danego rodzaju pokarmu. Dla przykładu, arbuz o indeksie glikemicznym równym 72 jest sklasyfikowany jako ten o wysokim GI, więc byłby niedozwolony dla osoby, której zależy na utrzymaniu szczupłej sylwetki podążającej dietą o niskim GI. Jednak średni kawałek owocu (o masie 120 g) dostarcza jedynie 6 g węglowodanów, co jest ilością niewystarczającą do podniesienia poziomu cukru we krwi. Musielibyście zjeść 720 g arbuza, aby uzbierać 50 g węglowodanów użytych w teście GI.

Kolejnym mankamentem jest tu to, że niektóre pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu mają niskie GI, co daje błędne, pozornie korzystne wrażenie na temat danego ich rodzaju. Przykładowo, frytki mają niższe GI (54) niż pieczone ziemniaki (85). Jednak bardzo łatwo można się nimi przejeść, ponieważ są bogate w tłuszcz (nasycone kwasy tłuszczowe) i cechuje je wysoka gęstość kaloryczna, lecz nie są sycące. Nie selekcjonujcie pokarmów jedynie za pośrednictwem GI – sprawdźcie rodzaj kwasów tłuszczowych (nasycone lub nienasycone) i unikajcie tych, które zawierają wysokie ilości tłuszczów nasyconych i trans. Produkty o ich wysokiej zawartości (chałwa, czekolada, marcepan, batony, frytki) skutkują pozornie wolnym wchłanianiem, podczas gdy tak naprawdę stanowią bombę kaloryczną.


Dieta sportowca
W dietetyce sportowej, niezależnie od tego, czy jesteśmy kulturystą podczas cyklu masowego lub redukcyjnego, czy też sportowcem wytrzymałościowym, mówi się o tym, że glikemia powinna być stabilna oraz wysoka. Czym w ogóle jest glikemia oraz jakie są normy jej dotyczące? Podczas lektury niniejszego artykułu pojęcie to zostało już wykorzystane kilka razy i dotyczy stężenia glukozy we krwi. Glikemia jest wyrażana w mmol/l lub mg/dl (czyli mg%). Celem zmiany wartości glikemii z jednych jednostek na drugie stosuje się przelicznik: 1 mmol/l = 18 mg/dl.


U ludzi i wielu ssaków stężenie glukozy we krwi przeciętnie zawiera się w granicach 4,5–5,5 mmol/l. A więc stały poziom cukru we krwi sięga wartości 81–99 mg/dl. Moim zdaniem, poziom cukru na czczo powinien oscylować około dolnego poziomu tej wartości, natomiast glikemia przed treningiem powinna osiągnąć około 100. Stany glikemiczne na czczo powyżej 110 uznawane są za pochodne stanu cukrzycowego i często wykorzystuje się tu testy na hemoglobinę glikolowaną. Jest to przydatny retrospektywny wskaźnik glikemii (istnieje związek między stężeniem GHB i średnią glikemią) i ryzyka powstania przewlekłych powikłań cukrzycowych. Ponieważ błona erytrocytu (czerwonej krwinki) jest przepuszczalna dla glukozy, ilość zawartej w nim hemoglobiny glikowanej odzwierciedla średnie stężenie glukozy we krwi w ciągu poprzednich 120 dni (a więc średniego czasu życia erytrocytu). O dobrej kontroli cukrzycy (jej wyrównaniu metabolicznym) świadczy poziom HbA1C poniżej 6,5%. Podwyższone poziomy hemoglobiny glikowanej świadczą o złym wyrównaniu cukrzycy, co wiąże się z podwyższonym ryzykiem rozwoju jej powikłań – im stężenie hemoglobiny glikowanej jest wyższe, tym ryzyko ich rozwoju większe. Wracając do glikemii, po spożyciu pokarmu bogatego w węglowodany jej wartość wzrastać może do 6,5–7,2 mmol/l (117–130). I w tym przypadku bardzo często następuje obniżenie poziomu cukru we krwi do wartości przeciętnej (81–99 mg/dl) – dzięki działalności insuliny, która kieruje glukozę to tkanek docelowych. Podczas głodzenia glikemia obniża się do wartości 3,3–3,9 mmol/l (60–70 mg/dl). Stan zbyt niskiego stężenia glukozy we krwi określa się jako hipoglikemię, a podwyższonej glikemii – hiperglikemią.

Wspomniałem wcześniej wielokrotnie o insulinie i jej wpływie na metabolizm węglowodanów. Jest to hormon, którego działanie trudno zobrazować. Kiedy pojawia się temat insuliny, prawie zawsze powiązany jest z tyciem i cukrzycą. Zjadanie produktów o dużym ładunku i indeksie glikemicznym (rafinowany cukier, ziarna poddane obróbce) skutkuje skokiem poziomu glukozy we krwi, po którym następuje wyrzut insuliny, której zadaniem jest wydobycie cukru z krwi i użycie jako paliwa energetycznego dla organizmu. Nagły spadek poziomu cukru we krwi wywołuje uczucie głodu, które doprowadza do przejadania się. Po czasie zjawisko to może prowadzić do tycia oraz rozwinięcia insulinooporności, to jest cukrzycy typu II. Dlatego Wasze działania powinny się opierać na minimalizowaniu wydzielania insuliny. Wszystko to jest prawdą. Dla statystycznego lenia kanapowego to wszystko, co musi wiedzieć o jej działaniu. Jednak dla osób aktywnych fizycznie to dopiero połowa historii.

Insulina może być najlepszym przyjacielem sportowca lub jego najgorszym wrogiem. Jest uwalniana, gdy w organizmie wzrasta poziomu cukru we krwi, spowodowany przez spożycie węglowodanów i białka wysokoprzetworzonego (ISOLATE 100, PERFECT WHEY PROTEIN, AMINO 4500). Gdy wykorzystacie jej działanie w odpowiednim czasie, może być najlepszym przyjacielem na świecie; insulina jest wysoce anaboliczna, zwiększa tempo syntezy białek, kompensacji glikogenu oraz transportuje aminokwasy i węglowodany do mięśni z dużą prędkością, co czyni je większymi i pozwala się szybciej regenerować po treningu.

Jednak aktywowana w niewłaściwym czasie może być najgorszym koszmarem i najgorszym wrogiem, powodując przyrost tkanki tłuszczowej. Jest mieczem obosiecznym. Wiedza na temat tego, jak prawidłowo nią manipulować i utrzymać pod kontrolą, jest sposobem na spalenie tłuszczu i osiągnięcie przyrostów masy mięśniowej. Wykorzystując jej działanie w konkretnych momentach, takich jak dwa „okna anaboliczne” bezpośrednio po treningu lub po całonocnym okresie postu, to strzał w dziesiątkę.


Po ciężkim treningu mięśnie rozpaczliwie potrzebują uzupełnienia rezerw energetycznych i budulcowych. Stanowi to doskonałą okazję do aktywowania insuliny, ponieważ mięśnie są gotowe chłonąć substancje odżywcze jak gąbka, zanim jakakolwiek ich ilość mogłaby zostać zamieniona w tłuszcz. Aminokwasem, który w odpowiedzi insulinowej zawiaduje procesami anabolicznymi, jest leucyna (LEUCINE FUSION). Otwiera ona specyficzne szlaki biochemiczne jak pAKT oraz mTOR, dając możliwość wbudowywania aminokwasów w mięśnie. Po treningu poziom glikogenu w tych ostatnich dramatycznie spada – to w końcu węglowodany przechowywane w mięśniach, które są zarezerwowane na potrzeby energetyczne podczas ćwiczeń. Zanim organizm zacznie przechowywać jakąkolwiek substancję odżywczą w postaci tłuszczu, musi najpierw kompensować zapasy glikogenu.

Ciągłe jedzenie pokarmów, które powodują skoki insuliny przez cały dzień, jest powodem przyrostu tkanki tłuszczowej. Wzrost stężenia hormonu powodowany w momencie, gdy ciało tego nie potrzebuje (przed snem, podczas siedzenia godzinami przed telewizorem), jest najlepszym sposobem na przytycie. Manipulacja insuliną jest kluczem do sukcesu w budowaniu muskularnej, szczupłej sylwetki.

Czy niski indeks glikemiczny daje licencję na objadanie się – ukryta prawda
Źródła pożywienia o niskim GI są zasadniczo bardziej odżywcze niż produkty o wyższym GI, jednak do utraty masy ciała w dalszym ciągu powinno się konsumować mniej kalorii niż jest ich spalanych dobowo. Teoretycznie dieta o niskim GI powinna być syta, ponieważ wiele produktów o niskim indeksie glikemicznym bogatych jest w błonnik i dłużej się trawią, więc ułatwiają kontrolę apetytu. W praktyce jednak bardzo łatwo jest niechcący dostarczyć nadwyżki kalorii. Muesli (GI 49), młode ziemniaki (GI 50), spaghetti z makaronu durum (GI 48) i biszkopt (GI 46) są produktami o niskim indeksie glikemicznym, lecz są także bogate energetycznie. Nawet czekolada mleczna ma relatywnie niskie GI (43), lecz dostarcza 240 kcal w zaledwie 45 g, a więc w mniej niż połowie tabliczki!

Dotychczas nie przeprowadzono żadnych długoterminowych badań (jedynie krótkoterminowe) dotyczących wpływu indeksu glikemicznego na procesy chudnięcia. I tylko połowa z nich potwierdziła, że produkty o niskim GI ograniczają łaknienie, zwiększają stopień sytości i redukują całkowitą ilość spożytego w trakcie dnia pokarmu. W pozostałych nie doszukano się wpływu diety o niskim GI na powyższe aspekty. Badanie opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition” w 2004 roku wykazało, że utrata masy ciała na diecie o niskim GI nie różniła się od tej z wysokim GI.

Najwyraźniej niskie GI nie daje licencji na bezkarne objadanie się tymi produktami; nadal trzeba się trzymać mniejszych porcji posiłków. Wygląda też na to, że dieta Montignaca, która dopuszcza konsumpcję nieograniczonej ilości pokarmów zawierających źródła o niskim indeksie glikemicznym, nie jest do końca słuszna. Aby stracić wagę, jedzcie z umiarem produkty o wysokiej zawartości węglowodanów oraz dużej gęstości kalorycznej z niskim GI (płatki śniadaniowe, pieczywo, ziarna, przetwory mleczne), za to cieszcie się sytością pokarmów o niskim GI, bogatych w błonnik oraz o wysokiej zawartości wody (warzywa, owoce), a więc cechujących się wysokim współczynnikiem sytości.

Wspomóż swoją glikemię
Jak wynika z lektury artykułu, utrzymanie stałej glikemii z nielicznymi fluktuacjami insuliny (wywoływanymi po przebudzeniu oraz potreningowo) jest kluczem do sukcesu. Określiłem powyżej grupy pokarmów, których powinniście dostarczać organizmowi przez cały dzień, oraz jakich produktów używać po treningu oraz rano na czczo, aby w pełni wykorzystać jej anaboliczne działanie (leucyna zawarta w BCAA, EAA oraz białkach serwatkowych oraz licznych stackach potreningowych). Istnieje wiele suplementów diety, które mogą wspomóc aktywność insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF-1) oraz utrzymać stałą, wysoką glikemię tak bardzo potrzebną sportowcom. Magnez kojarzy się pewnie jako składnik mineralny stabilizujący poziom fosforanów wapnia, co zapobiega demineralizacji kości. Jednak odgrywa również ważną rolę w procesie skurczu mięśni, stymuluje mechanizmy obronne organizmu, jest niezbędny w początkowej fazie procesu steroidogenezy, pośrednio steruje syntezą hormonu wzrostu, insuliny i insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF). Suplementami, które warto wykorzystać w celu utrzymania stałego poziomu cukru we krwi, są między innymi CLA (skoniugowany kwas linolowy – CLA SOFT GEL), BCAA TURBO JET, Astragalus, arginina – AAKG MEGA HARDCORE, Fenugreek, ALA (kwas alfa-liponowy), cynulina (ekstrakt z kory cynamonu), błonnik oraz ksylitol (cukier brzozowy). Komponując odpowiednio posiłki oraz doprawiając je do smaku cynamonem czy słodząc ksylitolem, możecie w pełni manipulować wydzielaniem insuliny, której kontrola jest kluczem do sukcesu w budowaniu umięśnionej, szczupłej sylwetki.
Jakub Mauricz /mauricz.com/


Mechanizm regulacji hormonalnej węglowodanów
Stężenie glukozy we krwi kontrolowane jest głównie przez dwa hormony produkowane w trzustce: insulinę, która obniża jej stężenie, oraz glukagon, który podwyższa poziom cukru we krwi. Typowe dania polskie są bogate w węglowodany, dlatego właściwie każdy posiłek wiąże się z wydzielaniem insuliny. Dla kontrastu celem diety niskowęglowodanowej jest minimalizacja wydzielania insuliny na korzyść glukagonu, który stymuluje rozpad komórek tłuszczowych. Opis ten stanowi ogromne uproszczenie regulacji gospodarki cukrów, jednak uważam, że takie przedstawienie go jest najbardziej zrozumiałe.


Czy wiesz, że...?
Badania wykonane na uniwersytecie w Sydney wykazały, że sportowcy produkują znacznie mniej insuliny, niż sugeruje indeks glikemiczny po spożyciu produktów o wysokim GI. Innymi słowy, wyczynowcy nie wykazują tak samo silnej krzywej cukrowej jak osoby o siedzącym trybie życia. Wyrzut maksymalny i poziom zejściowy cukru we krwi jest dużo łagodniejszy. Jednak zjawisko to nie daje sportowcom prawa do bezkarnego objadania się produktami o wysokim GI. Powinni oni postrzegać indeks glikemiczny jako przewodnik w celu sprawdzenia, na jakie pokarmy mogą sobie pozwolić.

Data: 3 sierpnia 2013 5410 Odsłon Pozostaw komentarz Przejdź do komentarzy

Pozostaw komentarz
Brak komentarzy

 

Firma / O Trec Nutrition

Dążenie do osiągnięcia zdrowego, wysportowanego i sprawnego ciała stało się w ostatnich latach światowym trendem. Doskonała sylwetka i wysoka forma fizyczna nie jest tylko związana z intensywnym treningiem, ale również z racjonalnie przygotowaną dietą. Podstawowe znaczenie głównych makroskładników odżywczych znane jest już dość dobrze. Jednak nowo odkrywane funkcje białek, tłuszczów i węglowodanów w procesach budowania masy mięśniowej, wytwarzania energii i regeneracji potreningowej wciąż zaskakują wielu naukowców i dietetyków. Zapotrzebowanie sportowców wyczynowych, oraz trenujących rekreacyjnie na składniki pokarmowe jest znacznie większe i nie zawsze może być zaspokojone przez tradycyjną dietę.

 

Doświadczenia pokazują, że precyzyjna, odpowiednio dobrana suplementacja jest doskonałym wsparciem dla prawidłowo prowadzonego programu treningowego. Osiągnięcie wymarzonego celu staje się szybsze i łatwiejsze, gdy wspomagane jest najwyższej jakości preparatami, gwarantującymi pełne bezpieczeństwo stosowania. Firma TREC NUTRITION, przy współpracy z najlepszymi laboratoriami, technologami żywienia, lekarzami sportowymi oraz wybitnymi sportowcami, stworzyła ofertę produktów na najwyższym światowym poziomie. W ofercie znajdują się produkty wspomagające przyrost masy i siły mięśniowej, energetyzujące, redukujące tkankę tłuszczową, regenerujące aparat ruchowy oraz wzmacniające siły witalne organizmu. Sięgając po produkty naszej firmy mają Państwo pewność, że dostarczacie swojemu organizmowi tylko najlepszych składników odżywczych, w odpowiednich dla niego proporcjach.

 

Od początku istnienia TREC NUTRITION przykładał szczególną wagę do najwyższej jakości oferowanych produktów oraz pełnej ich zgodności z obowiązującym prawem żywnościowym. W chwili obecnej w firmie funkcjonuje Zintegrowany System Zarządzania spełniający wymagania norm ISO 9001 i ISO 22000 w zakresie „Produkcja, konfekcjonowanie i sprzedaż środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementów diety”. Dzięki rygorystycznemu przestrzeganiu zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP) i produkcyjnej (GMP) w naszym nowoczesnym zakładzie produkcyjnym, poziom bezpieczeństwa oferowanych wyrobów nie ustępuje nawet najsurowszym wymaganiom stawianym produkcji farmaceutycznej. Sprawność funkcjonowania firmy oraz nasza determinacja w tworzeniu i nieustannym doskonaleniu systemu zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem żywności została potwierdzona certyfikatem przyznanym przez szwajcarską firmę SGS uznawaną za najlepszą na świecie w dziedzinie certyfikacji zakładów. Więcej informacji o wszystkich produktach znajdziecie Państwo na stronie www.trecnutrition.com oraz telefonicznie u naszych ekspertów pod nr tel. 071 795 81 70 lub pocztą elektroniczną: ekspert@trec.com.pl.

Regulamin programu lojalnościowego - "Premiujemy zakupy i aktywnych klientów"

  1. Ogólne informacje o programie lojalnościowym.
    Każdy zarejestrowany klient sklepu trec.pl za dokonane zakupy i aktywność otrzymuje punkty w programie lojalnościowym, które może wymieniać na produkty z naszej oferty podczas realizacji zamówień.

  2. Zasady naliczania punktów:
    • każde 1 zł wydane w naszym sklepie to zdobycie 1 punktu. 20 zdobytych punktów to 1 zł do realizacji w sklepie (punkty są naliczane od całkowitej wartości produktów w zamówieniu, bez kosztów wysyłki),
    • zarejestrowanie się na sklepie nowego klienta to 200 pkt. - 10 zł do wykorzystania na zakupy,
    • zapisanie się do newslettera 100 pkt. - 5 zł do wykorzystania na zakupy,
    • dodanie opinii o produkcie w serwisie www.trec.pl jak i serwisie Opineo.pl 100 pkt. - 5 zł do wykorzystania na zakupy (użytkownik może otrzymać punkty za maksymalnie 2 recenzje w ciągu dnia, po ich zaakceptowaniu przez administratora. Użytkownik może otrzymać tylko punkty za produkt który wcześniej zakupił na stronie sklepu).
  3. Weryfikacja punktów.
    Punkty za zamówienie przyznawane są po zamknięciu zamówienia przez administratora systemu lub po zaakceptowaniu przez niego recenzji. Maksymalny czas oczekiwania na zaakceptowanie recenzji to 2 dni. Punkty za zapisanie się do newslettera przyznawane są od razu po zapisaniu.

    Punkty oczekujące zostają zaliczone, gdy:
    • wiadomo, że dana transakcja została sfinalizowana, czyli zamówienie zostało opłacone, a zamówiony towar został wysłany do Klienta,
    • transakcja została sfinalizowana (zamówienie opłacone i zamknięte w systemie) w ciągu 14 dni od chwili złożenia zamówienia.
    Punkty oczekujące zostają anulowane, gdy:
    • nie doszło do transakcji (np. brak wpłaty),
    • kiedy administrator nie zaakceptował opinii o produkcie.
  4. Uwagi dodatkowe:
    • dla jednego Klienta może być prowadzone tylko jedno konto z punktami. Nie ma możliwości przekazania punktów innej osobie,
    • minimalna ilość punktów jaką Klient musi zdobyć na swoim koncie żeby móc je wykorzystać to 300 pkt.,
    • maksymalna ilość punktów to 4000 pkt. Po przekroczeniu salda punkty za kolejne zamówienia nie będa naliczane,
    • po wykorzystaniu części punktów saldo zostanie zmniejszone, punkty za kolejne zamówienia będą naliczane aż do ponownego uzyskania salda maksymalnego,
    • jeśli przy zamówieniu któryś z produktów został opłacony za pomocą punktów wtedy za całość zamówienia punkty nie są przyznawane,
    • jeśli w zamówieniu znajdują się produkty objęte będące już w promocji (np. obniżona cena specjalna) lub zamówienie objęte jest inną regułą promocyjną, punkty za takie zamówienie, również nie są przyznawane,
    • użycie jakiegokolwiek kodu rabatowego, także zwalnia zamówienie z naliczania za nie punktów,
    • program nie obowiązuje w przypadku zamówień realizowanych do dnia 18 października 2013,
    • sklep trec.pl zastrzega sobie prawo do zmiany warunków w programie lojalnościowym.

[X]

Strona wykorzystuje pliki cookie, które przechowywane są na Twoim komputerze. Jeżeli nie zgadzasz się na to, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w Swojej przeglądarce.
Aby dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.