Brak produktów w koszyku

Oficjalny sklep internetowy TREC NUTRITION
Zaloguj się lub utwórz konto

Ekspert Trec Nutrition odpowiada
+48 71 795 81 70

Złóż zamówienie telefonicznie
Pn-Pt: 10:00 - 18:00

Livechat

Trec Nutrition

Pompujące polifenole

Trec Nutrition
Wróć do listy

Dla intensywnie trenujących sportowców dieta wegańska byłaby słabym pomysłem. Nie możemy jednak zapomnieć o tym, że wiele substancji zawartych jedynie w roślinach przyczynia się do prawidłowego wzrostu komórek, chroni przed nowotworami i działa tonizująco na pracę serca oraz układu nerwowego. Do składników aktywnych zgromadzonych w roślinach możemy zaliczyć kwas foliowy czy witaminy o charakterze antyoksydacyjnym, takie jak wit. A, E oraz C.

Do największej grupy przeciwutleniaczy zaliczamy polifenole. Są to bardzo obiecujące związki, cenione nie tylko za silne właściwości antyoksydacyjne. W tej bardzo licznej grupie są pochodne kwasu dihydroksybenzoesowego i kwasu dihydroksycynamonowego, pochodne flawonu oraz flawonoidy i izoflawonoidy, poza tym pochodne stilbenu, katechiny, kumaryny, antocyjany, lignany, ligniny i wiele, wiele innych. Polifenole są niezwykle rozpowszechnione w świecie roślinnym. Nic dziwnego, skoro grupa tych związków jest tak olbrzymia, że możemy je znaleźć właściwie wszędzie. Występują w owocach, warzywach, napojach pochodzenia roślinnego, a także w przyprawach i lekach roślinnych. Bogatym ich źródłem są aronia, wiśnie, czarna porzeczka, jabłka, cytrusy, jagody, winogrona i kiwi. Wśród warzyw największą ilością polifenoli cieszą się sałata, kapusta, cebula, szpinak, brokuły, papryka i czosnek. Dużo zawierają ich też nasiona zbóż, orzechy i rośliny strączkowe. Wśród napojów znaczną zawartością wyróżniają się: zielona herbata, czerwone wino, kawa oraz kakao.

 

Polifenole działają głównie przeciwutleniająco, przerywają też reakcje łańcuchowe tworzenia się wolnych rodników; zapobiegają tworzeniu się reaktywnych form tlenu przez hamowanie enzymów je generujących. Działanie przeciwutleniające polifenoli polega też na usuwaniu (zmiataniu) już wytworzonych nadaktywnych form tlenu. Zawdzięczają one powyższe właściwości bardzo specyficznej budowie chemicznej. Mają aktywną strukturę pierścieniową, do której dołączone są atomy tlenu i wodoru (grupa hydroksylowa). Wpływ chmury elektronów pierścienia benzenu na atom tlenu powoduje, że staje się on łatwym „dawcą” wodoru, a w konsekwencji silnym antyoksydantem. Wolne rodniki tlenowe leżą u podstaw wielu chorób cywilizacyjnych, w tym schorzeń układu krążenia, przewlekłych chorób zapalnych czy nawet nowotworów. Naturalne mechanizmy obronne organizmu, które mają na celu neutralizowanie tych ubocznych produktów przemiany materii, w obliczu ciągłego ataku po prostu zawodzą. Istnieje wiele badań naukowych potwierdzających skuteczność roślinnych polifenoli w profilaktyce poważnych chorób, chociażby miażdżycy czy nadciśnienia tętniczego. Korzystne działanie tych roślinnych antyutleniaczy na układ krążenia i funkcjonowanie naczyń krwionośnych wynika z ich właściwości angiotensyjnych (wpływają na rozszerzenie światła naczyń krwionośnych i zmniejszenie ciśnienia) oraz antyagregacyjnych (ograniczają powstawanie blaszki miażdżycowej na ścianach naczyń krwionośnych). Dlatego dostarczanie organizmowi polifenoli w codziennej diecie może w sposób pośredni zapobiegać następstwom zmian miażdżycowych, takim jak zawał mięśnia sercowego, udar mózgu, choroba niedokrwienna serca, starcze zwyrodnienie plamki ocznej, zaćma, choroba Alzheimera i procesy starzenia się. Silne działanie przeciwko wolnym rodnikom sprawia, że polifenole stały się również niezwykle ciekawym obiektem badań w profilaktyce przeciwnowotworowej. Obecnie nadaktywne formy tlenu uznawane są za jeden z głównych inicjatorów procesu nowotworowego. Niezneutralizowane wolne rodniki powodują liczne uszkodzenia DNA znajdującego się w jądrze każdej komórki. W ten sposób zapisana w materiale genetycznym informacja nie może być odkodowana w sposób prawidłowy. Mutacje DNA prowadzą do zaburzeń w funkcjonowaniu komórek, produkcji nieprawidłowych struktur białkowych i niekontrolowanych podziałów komórkowych. Zakłóceniu ulega również równowaga pomiędzy liczbą obumierających a powstających komórek, co prowadzi do przerostu tkanek. Działanie przeciwzapalne jest złożone i wiąże się z hamowaniem biosyntezy prostaglandyn. W tym procesie rolę odgrywa także usuwanie reaktywnych form tlenu, gdyż wolne rodniki mają działanie prozapalne. Polifenole działają również przeciwhistaminowo, zmniejszając reakcje alergiczne, poza tym hamują reprodukcję wirusów, chronią układ krążenia i zapobiegają chorobom wieku starczego. Jak widać, wielorakie działanie polifenoli opiera się głównie o właściwości antyoksydacyjne, które wielotorowo wpływają na organizm ludzki – od poprawy samopoczucia, poprzez hamowanie uszkodzeń DNA i zmniejszenie stanu zapalnego aż po polepszenie funkcji eNOS (syntazy tlenku azotu). Działają też antysklerotycznie, obniżają ciśnienie krwi i wywołują zjawisko pompy mięśniowej.

 

 

Polifenole robią karierę, i to nie tylko w suplementacji

Resweratrol należy do związków fenolowych i jest chyba najczęściej wymieniany w ramach ochrony układu sercowo-naczyniowego. Jego poziom w winogronach wynosi 50–400 μg/g świeżej masy, w produkowanych z nich winach czerwonych – 0,92–1,37 mg/ml, natomiast w winach białych 0,04 mg/ml, a w soku winogronowym – 0,05 mg/ml.

Resweratrol ma pozytywny wpływ przede wszystkim na układ krążenia. Hamuje bowiem agregację płytek krwi, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się niebezpiecznych zakrzepów, a także zmniejsza wchłanianie „złego cholesterolu” LDL w ściany naczyń krwionośnych. Dzięki temu zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także innych chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym zawału serca i choroby wieńcowej. Udowodniono, że chroni układ sercowo-naczyniowy głównie dzięki hamowaniu utleniania lipidów i ich odkładaniu w komórkach ścian naczyń tętniczych. Ogranicza uwalnianie VLDL z wątroby, dzięki czemu zmniejsza liczbę frakcji LDL znajdujących się w osoczu. Ponadto w badaniu przeprowadzonym na trzydziestu osobach z chorobą wieńcową dowiedziono, że resweratrol obniża ciśnienie krwi. Podawana dobowo dawka 600 mg ekstraktu z czerwonych winogron zawierającego 0,9 mg trans-resweratrolu już po 60 min. od spożycia powodowała wzrost przepływu krwi przez naczynia krwionośne, co ponownie wskazuje na doskonałe właściwości pompujące polifenoli.

Według naukowców resweratrol wpływa na regulację równowagi energetycznej, co może zapobiegać chorobom dieto-zależnym – otyłości (środek ten stymuluje proces rozpadu komórek tłuszczowych poprzez aktywację adiponektyny) i związanym z nią zaburzeniom metabolicznym, takim jak insulinooporność i cukrzyca. W przypadku nowotworów już istniejących może nawet hamować ich rozprzestrzenianie się i powstawanie przerzutów. Badacze przekonują także, że ten przeciwutleniacz zmniejsza ryzyko chorób neurodegradacyjnych, m.in. choroby Alzheimera, a także zapobiega osteoporozie.

Inne badanie nad resweratrolem wykazało, że może on aktywować gen SIRT1, który jest również pobudzany przy stosowaniu niskokalorycznej diety. Ostatnie doniesienia wskazują, że połączenie dwóch synergicznych aktywatorów sirtuiny w postaci leucyny, HMB lub kwasu alfa-ketoizokapronowego wraz z resweratrolem (zarówno polifenol, jak i aminokwasy są aktywatorami genu SIRT1) wpływa istotnie na proces zwiększania wydolności i spalania tłuszczu: +118% oksydacji kwasów tłuszczowych, 60% lepszy pobór glukozy przez mięśnie oraz 30% spadek tkanki tłuszczowej trzewnej (ze względu na aktywację adiponektyny).

Przegląd dostępnych obecnie danych naukowych wskazuje potencjalny wpływ resweratrolu na poziom cukru we krwi, choć sugeruje, że głównie u osób z zaburzeniem jego tolerancji (insulinooporność lub cukrzyca), ale również u osób aktywnych fizycznie. Metaanaliza obejmowała 11 badań randomizowanych, których wyniki wykazały, że specyfik ten znacznie obniżył poziom glukozy i insuliny na czczo u diabetyków. Wykazała również, że resweratrol może obniżyć poziom hemoglobiny glikowanej – A1c (HbA1c), markera nadwyżki glukozy we krwi i odporności na insulinę u cukrzyków. Nie zaobserwowano znacznego wpływu środka u osób bez cukrzycy, nieaktywnych fizycznie. Naukowcy zauważyli jednak, że polifenol ten zwiększa ekspresję transportera glukozy zależnego od insuliny, tj. GLUT4, co polepsza wychwyt glukozy przez tkankę mięśniową w ramach okna anabolicznego. Podsumowując, spożycie resweratrolu znacznie poprawia poziom glukozy i wrażliwości na insulinę u pacjentów z cukrzycą typu 2, ale nie u tych z prawidłowym poziomem cukru we krwi. Korzystny efekt zanotowano również u osób aktywnych fizycznie bez problemów zdrowotnych, z prawidłową tolerancją glukozy.

 

 

Poznajcie ViNitrox – moc jabłek i winogron

Oprócz winogron i wina bogatym źródłem związków polifenolowych są także jabłka, które dostarczają ok. 22% ogólnej ilości spożywanych polifenoli. Porcja gruszek czy winogron stanowi źródło ok. 300 mg polifenoli ogółem, a przeciętna porcja owoców jagodowych i ciemno zabarwionych owoców pestkowych – ok. 200–400 mg. Również warzywa są rezerwuarem naturalnych przeciwutleniaczy, w tym głównie cebula, brokuły czy szpinak. Czarna i zielona herbata dostarczają ok. 150–250 mg polifenoli/200 ml, kawa natomiast ok. 150–180 mg/200 ml. Innym ich źródłem są również: czerwone wino (200–500 mg/200 ml), białe wino (40–60 mg/200 ml), czekolada (340 mg/40 g) oraz piwo (50–100 mg/200 ml). Wynika z tego, że największe porcje polifenoli zawarte są w kilku formach w winogronach i jabłkach. Z tego też względu warto zainteresować się produktem o nazwie ViNitrox. Badania przeprowadzone na wielu grupach sportowców w przedziale wiekowym 20–25 lat wykazały znaczną jego skuteczność już przy dawkach sięgających 250–500 mg na dzień. Wynika to z unikatowego połączenia polifenoli zawartych w winogronach (katechiny, antocyjany, kwas galusowy) z tymi zawartymi w jabłkach (kwas chlorogenowy, kwercetyna, kwas galusowy), co sprawia, że 500 mg tego produktu oferuje więcej korzyści niż kilogram świeżych owoców. Informacja ta powinna zainteresować zwłaszcza osoby, którym zależy na niskim procencie otłuszczenia ciała i nieprzejadaniu się ogromną ilością glukozy i fruktozy. Ponadto zastosowanie ViNitroxu daje polepszoną aktywację syntazy tlenku azotu (eNOS) o 43%, co udowodniono w ramach badania przeprowadzonego w National Institute of Health and Medical Research we Francji. Podczas tego samego eksperymentu stwierdzono poprawę w wytwarzaniu przez śródbłonek tlenku azotu o 24% i zanotowano, że efekt ten znacznie się zwiększa przy równoczesnym podaniu L-argininy. Podczas badania przeprowadzonego w Bordeaux we Francji wykazano poprawę sięgającą 50% w ramach poszerzenia światła naczyń krwionośnych przy dawkach sięgających od 5 do 30 mg ViNitroxu na każdy litr krwi. W praktyce oznacza to, że jednorazowa dawka już 30–180 mg daje silny efekt fizjologiczny i profilaktyczny. Dotychczas podobny wpływ substancji na syntazę tlenku azotu obserwowano jedynie przy użyciu sildenafilu (Viagra) lub tadalafilu (Cialis), odpowiednio w dawkach 50–100 mg oraz 20 mg. Porównanie to pokazuje, jak skuteczny może być ViNitrox.

Środek ten ma również inną unikatową zaletę, której trudno szukać wśród pozostałych boosterów tlenku azotu. W normalnych okolicznościach wyzwolenie tlenku azotu powoduje pojawienie się sporego stresu oksydacyjnego (obecność rodników ONOO-). W przypadku ViNitroxu obserwuje się ogromną moc polifenoli w hamowaniu reaktywnych form tlenu, które zmniejszają ich aktywność o 74%.

W ramach badania wykonanego metodą podwójnie ślepej próby w Amsterdamie stwierdzono satysfakcjonujący spadek stanu zapalnego organizmu. Obejmowało ono 34 osoby (21 mężczyzn, 13 kobiet) ze znamionami zespołu metabolicznego – średnia wieku wynosiła 58 lat (± 8 lat), BMI na poziomie 32 (± 5), co – zdaniem badaczy – stanowiło wzrost ryzyka zapadalności na choroby układu sercowo-naczyniowego. Podczas 28 dni obserwacji z zastosowaniem dawki dobowej 500 mg ViNitroxu czynniki zapalne w postaci chemokin (MCP1 oraz MIF) wykazały spadek w przedziale od 10 do 50%. To znakomita wiadomość dla osób z chorobami autoagresywnymi jak Hashimoto czy insulinooporność. To także świetna informacja dla tych, którzy są zainteresowani zdrowszymi treningami, skuteczniejszą regeneracją oraz lepszą reakcją śródbłonka na aktywatory pompy mięśniowej, co przekłada się z kolei na większą satysfakcję z ćwiczeń. 

W badaniu dotyczącym wzrostu wydolności oraz zmniejszeniu dolegliwości bólowych wzięto pod uwagę 50 mężczyzn w przedziale wiekowym 25–45 lat z BMI mniejszym niż 27, uprawiającym aktywność tlenową w zakresie 2–6 godzin w tygodniu. Przy przedtreningowej dawce ViNitroxu sięgającej 500 mg dziennie zauważono wzrost wydolności o 10% oraz poprawę w opóźnieniu zmęczenia o 13% w porównaniu do placebo.

 

 

Zastosowanie ViNitroxu

ViNitrox jest produktem całkowicie naturalnym i dobrze rozpuszczalnym w wodzie, co czyni go uniwersalnym i łatwym w zastosowaniu. Nadaje się zarówno dla sportowców siłowych, którym zależy na pompie mięśniowej i poprawie wchłaniania glukozy po treningu, jak i sportowców wytrzymałościowych, którzy są zainteresowani wzrostem wydolności, natlenieniem mięśni i redukcją potreningowej bolesności mięśni (DOMS) oraz stanów zapalnych. Ze względu na działanie ViNitroxu jego zastosowanie jest bardzo szerokie: jako dodatkowy składnik do produktów w formie tabletek, kapsułek czy napojów energetycznych przyspiesza wchłanianie suplementu oraz potęguje jego efekt. Z tego względu formuły suplementów TRECA zawierają ten unikatowy, opatentowany składnik. Poświęćcie chwilę na przestudiowanie składu S.A.W czy VITARGO ACTIVE FIRE, a znajdziecie w nich właśnie opisany powyżej ViNitrox. Teraz już wiecie, dlaczego receptury tych produktów są tak skuteczne. Już wkrótce poznacie nowe formuły z ViNitroxem. Sprawdza się on doskonale w koncentratach węglowodanowych – zwiększa tempo przyswajania, szczególnie w potreningowym połączeniu z L-argininą i jej związkami (chlorowodorek argininy, A-AKG). Oczywistością jest również to, że połączenie siły tkwiącej w ViNitroxie wraz z boosterami tlenku azotu da znakomity efekt synergii i zagwarantuje uczucie rozrywającej pompy, które jest tak pożądane przez sportowców siłowych czy sylwetkowych. Reduktory tłuszczu mogą również wykorzystać moc ViNitroxu, szczególnie w połączeniu z BCAA, tworząc wspomniany wcześniej podwójny aktywator sirtuiny, który prowadzi do szybszego spalania tłuszczu. ViNitroxem mogą się również zainteresować osoby o osłabionej tolerancji cukru i chore na nadciśnienie tętnicze – generalnie uważam, że obok probiotyków powinien to być standardowy suplement w szafce każdego i sportowca, i nieaktywnej fizycznie osoby.

 

Podsumowanie

 W świetle najnowszych badań Vinitrox (opatentowany ekstrakt z winogron i jabłek) powoduje:

        + 10% wzrost wydolności
        + 13% opóźnienie zmęczenia
        + 35% wzrost aktywności syntazy tlenku azotu (eNOS)
        + 24% zwiększenie produkcji NO
        + 50% rozszerzenie światła aorty (większy przepływ krwi)
        – 74% zmniejszenie poziomu wolnych rodników (ONOO-)
        – 10–50% zmniejszenie poziomu markerów stanu zapalnego (chemokin MCP1 oraz MIF)





Data: 17 lutego 2015 1733 Odsłon Pozostaw komentarz Przejdź do komentarzy

Pozostaw komentarz
Brak komentarzy

 

Firma / O Trec Nutrition

Dążenie do osiągnięcia zdrowego, wysportowanego i sprawnego ciała stało się w ostatnich latach światowym trendem. Doskonała sylwetka i wysoka forma fizyczna nie jest tylko związana z intensywnym treningiem, ale również z racjonalnie przygotowaną dietą. Podstawowe znaczenie głównych makroskładników odżywczych znane jest już dość dobrze. Jednak nowo odkrywane funkcje białek, tłuszczów i węglowodanów w procesach budowania masy mięśniowej, wytwarzania energii i regeneracji potreningowej wciąż zaskakują wielu naukowców i dietetyków. Zapotrzebowanie sportowców wyczynowych, oraz trenujących rekreacyjnie na składniki pokarmowe jest znacznie większe i nie zawsze może być zaspokojone przez tradycyjną dietę.

 

Doświadczenia pokazują, że precyzyjna, odpowiednio dobrana suplementacja jest doskonałym wsparciem dla prawidłowo prowadzonego programu treningowego. Osiągnięcie wymarzonego celu staje się szybsze i łatwiejsze, gdy wspomagane jest najwyższej jakości preparatami, gwarantującymi pełne bezpieczeństwo stosowania. Firma TREC NUTRITION, przy współpracy z najlepszymi laboratoriami, technologami żywienia, lekarzami sportowymi oraz wybitnymi sportowcami, stworzyła ofertę produktów na najwyższym światowym poziomie. W ofercie znajdują się produkty wspomagające przyrost masy i siły mięśniowej, energetyzujące, redukujące tkankę tłuszczową, regenerujące aparat ruchowy oraz wzmacniające siły witalne organizmu. Sięgając po produkty naszej firmy mają Państwo pewność, że dostarczacie swojemu organizmowi tylko najlepszych składników odżywczych, w odpowiednich dla niego proporcjach.

 

Od początku istnienia TREC NUTRITION przykładał szczególną wagę do najwyższej jakości oferowanych produktów oraz pełnej ich zgodności z obowiązującym prawem żywnościowym. W chwili obecnej w firmie funkcjonuje Zintegrowany System Zarządzania spełniający wymagania norm ISO 9001 i ISO 22000 w zakresie „Produkcja, konfekcjonowanie i sprzedaż środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementów diety”. Dzięki rygorystycznemu przestrzeganiu zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP) i produkcyjnej (GMP) w naszym nowoczesnym zakładzie produkcyjnym, poziom bezpieczeństwa oferowanych wyrobów nie ustępuje nawet najsurowszym wymaganiom stawianym produkcji farmaceutycznej. Sprawność funkcjonowania firmy oraz nasza determinacja w tworzeniu i nieustannym doskonaleniu systemu zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem żywności została potwierdzona certyfikatem przyznanym przez szwajcarską firmę SGS uznawaną za najlepszą na świecie w dziedzinie certyfikacji zakładów. Więcej informacji o wszystkich produktach znajdziecie Państwo na stronie www.trecnutrition.com oraz telefonicznie u naszych ekspertów pod nr tel. 071 795 81 70 lub pocztą elektroniczną: ekspert@trec.com.pl.

Regulamin programu lojalnościowego - "Premiujemy zakupy i aktywnych klientów"

  1. Ogólne informacje o programie lojalnościowym.
    Każdy zarejestrowany klient sklepu trec.pl za dokonane zakupy i aktywność otrzymuje punkty w programie lojalnościowym, które może wymieniać na produkty z naszej oferty podczas realizacji zamówień.

  2. Zasady naliczania punktów:
    • każde 1 zł wydane w naszym sklepie to zdobycie 1 punktu. 20 zdobytych punktów to 1 zł do realizacji w sklepie (punkty są naliczane od całkowitej wartości produktów w zamówieniu, bez kosztów wysyłki),
    • zarejestrowanie się na sklepie nowego klienta to 200 pkt. - 10 zł do wykorzystania na zakupy,
    • zapisanie się do newslettera 100 pkt. - 5 zł do wykorzystania na zakupy,
    • dodanie opinii o produkcie w serwisie www.trec.pl jak i serwisie Opineo.pl 100 pkt. - 5 zł do wykorzystania na zakupy (użytkownik może otrzymać punkty za maksymalnie 2 recenzje w ciągu dnia, po ich zaakceptowaniu przez administratora. Użytkownik może otrzymać tylko punkty za produkt który wcześniej zakupił na stronie sklepu).
  3. Weryfikacja punktów.
    Punkty za zamówienie przyznawane są po zamknięciu zamówienia przez administratora systemu lub po zaakceptowaniu przez niego recenzji. Maksymalny czas oczekiwania na zaakceptowanie recenzji to 2 dni. Punkty za zapisanie się do newslettera przyznawane są od razu po zapisaniu.

    Punkty oczekujące zostają zaliczone, gdy:
    • wiadomo, że dana transakcja została sfinalizowana, czyli zamówienie zostało opłacone, a zamówiony towar został wysłany do Klienta,
    • transakcja została sfinalizowana (zamówienie opłacone i zamknięte w systemie) w ciągu 14 dni od chwili złożenia zamówienia.
    Punkty oczekujące zostają anulowane, gdy:
    • nie doszło do transakcji (np. brak wpłaty),
    • kiedy administrator nie zaakceptował opinii o produkcie.
  4. Uwagi dodatkowe:
    • dla jednego Klienta może być prowadzone tylko jedno konto z punktami. Nie ma możliwości przekazania punktów innej osobie,
    • minimalna ilość punktów jaką Klient musi zdobyć na swoim koncie żeby móc je wykorzystać to 300 pkt.,
    • maksymalna ilość punktów to 4000 pkt. Po przekroczeniu salda punkty za kolejne zamówienia nie będa naliczane,
    • po wykorzystaniu części punktów saldo zostanie zmniejszone, punkty za kolejne zamówienia będą naliczane aż do ponownego uzyskania salda maksymalnego,
    • jeśli przy zamówieniu któryś z produktów został opłacony za pomocą punktów wtedy za całość zamówienia punkty nie są przyznawane,
    • jeśli w zamówieniu znajdują się produkty objęte będące już w promocji (np. obniżona cena specjalna) lub zamówienie objęte jest inną regułą promocyjną, punkty za takie zamówienie, również nie są przyznawane,
    • użycie jakiegokolwiek kodu rabatowego, także zwalnia zamówienie z naliczania za nie punktów,
    • program nie obowiązuje w przypadku zamówień realizowanych do dnia 18 października 2013,
    • sklep trec.pl zastrzega sobie prawo do zmiany warunków w programie lojalnościowym.

[X]

Strona wykorzystuje pliki cookie, które przechowywane są na Twoim komputerze. Jeżeli nie zgadzasz się na to, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w Swojej przeglądarce.
Aby dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.