Brak produktów w koszyku

Oficjalny sklep internetowy TREC NUTRITION
Zaloguj się lub utwórz konto

Ekspert Trec Nutrition odpowiada
+48 71 795 81 70

Złóż zamówienie telefonicznie
Pn-Pt: 10:00 - 18:00

Livechat

Suplementacja .

POTĘGA WĘGLOWODANÓW

Suplementacja .
Wróć do listy
Każdy zawodnik trenujący sporty sylwetkowe lub dyscypliny, w których mamy do czynienia z limitami wagowymi, na pewno choć raz bardziej lub mniej świadomie stosował dietę nisko- lub bardzo niskowęglowodanową. To prawda, że taki sposób odżywiania prowadzi do stosunkowo szybkiej redukcji wagi, ale czy to jedyne jego skutki. Naukowcy poddali analizom wpływ diety niskowęglowodanowej na organizm osób uprawiających sport. Wyniki dwóch z nich (zaprezentujemy je poniżej) były szczególnie interesujące.

Pierwsze opublikowano w „Journal of Applied Physiology” i wynika z nich, że trening siłowy przy deficycie glikogenu powoduje zaburzenie ekspresji genów odpowiedzialnych za hipertrofię mięśni. W innym badaniu, przeprowadzonym w 2005 roku, naukowcy z Human Performance Lab w stanie Indiana stwierdzili, że dieta pozbawiona węglowodanów osłabia ekspresję genu kodującego białko mięśniowe AKT. AKT lub inaczej kinaza białkowa B jest istotną cząsteczką biorącą udział w szlakach przekazywania sygnałów w komórkach. Czynnik ten jest również w stanie indukować szlaki syntezy białek i dlatego jest kluczowym białkiem sygnalizacyjnym w szlakach komórkowych prowadzących do hipertrofii mięśni szkieletowych i ogólnego rozrostu tkanek.

AKT jest regulowane w odpowiedzi na działanie szeregu różnych czynników wzrostu takich jak insulina. Ostatnio odkryto też, że jest gwałtownie aktywowane w ludzkich mięśniach szkieletowych w reakcji na bodźce takie jak ćwiczenia, czego dowiedziono w doświadczeniu, którego nie przeprowadzano na szczurach czy hodowlach komórkowych – naukowcy współpracowali z wyszkolonymi sportowcami poddawanymi treningowi siłowemu (ochotnicy brali w nim udział przez prawie 8 lat, wykorzystując ćwiczenia siłowe, i charakteryzowali się wyjątkową siłą mięśni nóg). Mężczyźni wykonywali ćwiczenia siłowe bądź to pozbawieni glikogenu, bądź też z adekwatnymi jego zapasami. Kolejnego dnia wracali do siłowni i wykonywali wyciskanie na suwnicy jednonóż (8 serii po 5 powtórzeń przy 80% ciężaru maksymalnego umożliwiającego dokończenie pełnego ruchu). Biopsje pobierano przed ćwiczeniami, natychmiast po nich i 3 godziny po okresie regeneracji.

Po przebadaniu wycinków tkanek naukowcy odkryli, że zmniejszone stężenie glikogenu w mięśniach obniżało ekspresję genów odpowiedzialnych za wzrost i regenerację mięśni. Bardziej niepokojące były jednak wyniki stwierdzające, że spoczynkowy poziom ekspresji genów zaangażowanych w hipertrofię mięśni (kodujących miogeninę i IGF-1) był niższy w tych pozbawionych glikogenu. Ekspresja AKT była podobna w obu grupach zarówno przed, jak i natychmiast po treningu (po 10 minutach regeneracji w teście z dużą ilością węglowodanów). AKT/mTOR reguluje proces rozrostu mięśni, a ekspresja genu kodującego ten związek jest osłabiana w trakcie ich atrofii. Po ćwiczeniach siłowych z glikogenem fosforylacja AKT zwiększyła się 1,5-krotnie. W trakcie testu z niskimi ilościami glikogenu, po wykonaniu ćwiczeń, cząsteczki AKT pozostały niezmienione. Wnioski z tego doświadczenia były następujące: wykonywanie ćwiczeń siłowych przy równoczesnym niedoborze glikogenu w mięśniach nie stymuluje aktywności genów zaangażowanych w procesy zwiększające rozrost mięśni. Diety zawierające małe i umiarkowane ilości węglowodanów sprawdzają się lepiej niż niskowęglowodanowa dieta ketogeniczna, gdy chcemy usunąć tkankę tłuszczową i utrzymać stan anaboliczny. W świetle wyników opisywanego tu badania musimy sobie zdać sprawę, że niski poziom węglowodanów upośledza regenerację mięśni i uniemożliwia wzrost ich masy.

 

 

 
 

Jaka praca, taka płaca rodzaje i budowa węglowodanów

 
Węglowodany zwykle klasyfikujemy jako PROSTE (mono- lub disacharydy) lub ZŁOŻONE (polisacharydy) na podstawie liczby jednostek składowych – cukrów prostych – w ich cząsteczce. Jednak sama ich budowa mówi nam bardzo mało o efekcie, jaki wywierają na organizm i poziom cukru we krwi. Węglowodany są częściej kategoryzowane za pomocą ich indeksu glikemicznego (GI – z ang. glycaemic index) oraz ładunku glikemicznego (GL – z ang. glycaemic load).

Pierwszy jest miarą tego, jak nasze ciało reaguje na żywność zawierającą węglowodany. Aby dokonać dokładnego pomiaru, każde źródło pożywienia jest porównywane z wzorcem – zwyczajowo glukozą – i testowane w równoważnych ilościach węglowodanów (glukoza ma indeks glikemiczny równy 100).

POKARMY O WYSOKIM INDEKSIE GLIKEMICZNYM wywołują szybki wzrost poziomu cukru we krwi, a  GI jest t wyższe od 70. Należą do nich przetworzone produkty skrobiowe, takie jak ziemniaki, płatki kukurydziane, białe pieczywo, biały ryż oraz produkty zawierające cukier, między innymi ciastka, słodycze, słodzone napoje, a także niskiej jakości odżywki typu Carbo.

POKARMY O NISKIM INDEKSIE GLIKEMICZNYM nie przekraczają wartości powyżej 55 i wywołują wolniejszy i mniejszy skok poziomu cukru we krwi. Do produktów takich zaliczamy fasolę, soczewicę, pieczywo pełnoziarniste, musli, niektóre owoce i pewne produkty mleczne.

POKARMY O ŚREDNIM INDEKSIE GLIKEMICZNYM to między innymi owsianka, niektóre gatunku ryżu oraz bataty mające indeks glikemiczny mieszczący się pomiędzy 55 a 70.

PRODUKTY BOGATE W BIAŁKO, takie jak mięso, ryby, drób oraz jaja, a także produkty bogate w tłuszcze, jak: oleje roślinne, masło lub margaryna i awokado mają znikome ilości węglowodanów lub nie zawierają ich wcale, więc nie mają żadnej wartości GI. Jednak spożywanie ich – zarówno tłuszczów i białek, jak również pokarmów o niskim indeksie glikemicznym – może obniżyć wartość GI całego posiłku. Dojrzewanie owoców oraz gotowanie i inne procesy obróbki termicznej mają negatywny wpływ na ten wskaźnik – ulega podwyższeniu w ramach tych procesów.

O ile indeks glikemiczny (GI) daje pogląd na temat tempa uwalniania glukozy, o tyle ładunek glikemiczny (GL) wskazuje na obfitość zjadanej porcji (węglowodanów w produkcie), a więc zarówno ilość, jak i jakość węglowodanów.

Głównym problemem dotyczącym GI jest to, że nie określa on wielkości porcji, i w ten sposób tworzy fałszywie złe wrażenie na temat danego pokarmu. Dla przykładu arbuz o indeksie glikemicznym równym 72 jest sklasyfikowany jako produkt o wysokim GI, więc byłby niewskazany dla osoby, której zależy na utrzymaniu szczupłej sylwetki i podążającej za wskazówkami diety o niskim indeksie glikemicznym. Jednak średni kawałek owocu (o masie 120 g) dostarcza jedynie 6 g węglowodanów, co jest ilością niewystarczającą do podniesienia poziomu cukru we krwi. Musielibyście zjeść 720 g arbuza, aby uzbierać 50 g węglowodanów.

Kolejnym mankamentem jest tu fakt, że niektóre pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu mają niski GI, co daje błędne, pozornie korzystne wrażenie na temat danego pokarmu. Przykładowo frytki mają niższy GI (54) niż pieczone ziemniaki (85). Jednak bardzo łatwo się nimi przejeść, ponieważ są bogate w tłuszcz (nasycone kwasy tłuszczowe) i cechuje je wysoka gęstość kaloryczna. Nie są natomiast sycące.

 

Glukoza – podstawa metabolizmu człowieka

 Metabolizm węglowodanów jest związany głównie z glukozą, która stanowi jedyne źródło energii dla mózgu i rdzenia nerwowego. Jest substratem energetycznym dla mięśni, wątroby, serca, nerek i jelit, a jej zapasy gromadzone są w wątrobie i mięśniach w postaci glikogenu. Spożywane węglowodany są transportowane w postaci glukozy przez surowicę krwi do wątroby, gdzie dokonują się procesy:
  • przekształcenia węglowodanów w tłuszcze,
  • magazynowania cukrów w postaci glikogenu,
  • uwolnienia glukozy do surowicy krwi w celu transportu do tkanek takich jak mięśnie.

GLIKOGEN jest formą magazynowania glukozy w wątrobie i mięśniach. Długotrwały wysiłek w sporcie warunkuje jego wyjściowy poziom w komórce mięśniowej. Jego zawartość zależy od rodzaju diety. Wysokowęglowodanowy sposób żywienia w porównaniu z dietami białkowo-tłuszczowymi oraz normalnymi i mieszanymi predysponuje organizm do najdłuższej pracy mięśni. Zapasy glikogenu w ustroju są ograniczone i u osób nieuprawiających sportu wynoszą około 300 g, natomiast dla zawodników nawet 600 g. Rezerwy węglowodanów zależą od: intensywności wysiłku, czasu trwania obciążenia, rodzaju treningu, ilości i jakości dostarczanych cukrów.

 
 

Funkcje węglowodanów w organizmie

We wstępie do artykułu przytoczyliśmy analizę badania, w którym potwierdzono że jedynie dieta bogata w węglowodany umożliwia wzrost masy mięśni, zasilanie ich pracy i wspomaganie regeneracji po wysiłku. Jednak nie tylko ta tkanka korzysta z tego paliwa. Mózg i serce również potrzebują stałej dostawy węglowodanów (w formie glukozy krążącej we krwi), aby poprawnie funkcjonować.

Węglowodany uzyskiwane z pożywienia są zamieniane w glikogen, który odkłada się w mięśniach – dokładnie tak samo, jak tankujemy samochód przed podróżą, podobnie mięśnie muszą być wypełnione glikogenem przed treningiem. Im jesteśmy aktywniejsi, tym więcej tych związków potrzebujemy. Osoby ćwiczące każdego dnia po 2 godziny wymagają około 4–7 g węglowodanów na każdy kilogram masy ciała lub w przybliżeniu 50–60% całkowitej podaży kalorycznej. Jest to oczywiście uwarunkowane uprawianą dyscypliną oraz somatotypem, jednak ogólna zasada brzmi, że im więcej mięśni zaangażowanych naraz w wysiłek, tym więcej węglowodanów potrzeba na zaistnienie odpowiednio szybkiej regeneracji glikogenu. Zgodnie z tym crossfit, pływanie, MMA lub biegi długodystansowe będą się charakteryzowały większym spożyciem węglowodanów niż kulturystyka, chociaż istnieją od tego wyjątki. Intensywnie trenujący sportowcy, którzy ćwiczą więcej niż 4 godziny dziennie, mogą potrzebować nawet do 10 g węglowodanów na kilogram ciała.

Jeśli chodzi o fizjologię organizmu, warto wspomnieć o superkompensacji glikogenu, która jest podstawą dobroczynnego wpływu ćwiczeń fizycznych na ciało. Zjawisko to zostało szczególnie poznane, opisane i wszechstronnie wykorzystane w treningu sportowym, może jednak doskonale służyć do wyjaśnienia wielu procesów zachodzących w organizmie człowieka podczas wszelkiego rodzaju wysiłku i wypoczynku. Pozwala też na racjonalne zaplanowanie wysiłku, a polega na tym, że podczas ćwiczeń doprowadzacie do wyczerpania zasobów energetycznych. Organizm, dążąc do przywrócenia ich równowagi, odbudowuje podczas wypoczynku dotychczasowe zapasy (kompensacja). Jeżeli zaś wysiłek był tak duży, że zostały one wyczerpane, wówczas ciało nie tylko wyrównuje powstałe straty, ale gromadzi zasoby niejako na zapas. Umożliwia to wykonanie kolejnej pracy na nieco wyższym poziomie niż w cyklu poprzednim. Organizm zachowuje się więc podobnie jak niektóre przezorne gospodynie, które w sytuacji, gdy jakiś produkt z ich spiżarni szybko się wyczerpie, starają się nie tylko przywrócić poprzedni stan zapasów, ale zwiększyć go tak, aby uniknąć przykrej niespodzianki, że czegoś w krytycznym momencie zabraknie. Prawidłowo zachodzące procesy superkompensacyjne stanowią podstawę sukcesu w każdej dyscyplinie sportu.
 

Trawienie węglowodanów

Proces enzymatycznego rozkładu węglowodanów ma początek już w jamie ustnej. Poprzez żucie pokarmu zostaje on rozdrobniony i wymieszany ze śliną, która powstaje w gruczołach zwanych śliniankami. Zawiera enzym zwany ptialiną, który rozkłada niektóre wiązania w węglowodanach złożonych. Przekształca on amylozę do maltozy i maltotriozy, natomiast amylopektynę do maltozy, maltotriozy i dekstryn. Ptialina może działać jedynie w obrębie jamy ustnej i przełyku. Jej skuteczność hamowana jest w kwaśnym środowisku żołądka. Ślinianki wydzielają także amylazę, która również hydrolizuje węglowodany złożone. Podobnie jak ptialina, zostaje dezaktywowana w kwaśnym środowisku żołądka.

Kolejne etapy trawienia zapoczątkowanego w jamie ustnej zachodzą w jelitach pod wpływem amylazy – enzymu wydzielanego przez trzustkę. Gdy pokarm przedostanie się z żołądka do dwunastnicy, następuje wydzielanie przez komórki wyścielające jej ściany hormonu pokarmowego cholecystokininy. Stymuluje ona trzustkę do produkcji soku trzustkowego, w którego skład wchodzi między innymi amylaza trzustkowa. Jest to enzym, który w dalszym stopniu rozkłada węglowodany już do dosyć prostych form zwanych oligosacharydami (od 2 do 10 połączonych ze sobą wiązaniami cząsteczek cukrów prostych). W nieznacznym stopniu mogą one być bezpośrednio wchłonięte do krwi. Większość z nich jednak ulega dalszemu rozpadowi do pojedynczych cząsteczek, czyli cukrów prostych, które są bezpośrednio wykorzystane jako źródło energii.

Ostatni etap trawienia węglowodanów odbywa się na powierzchni komórek pokrywających jelito cienkie, tzw. rąbku szczoteczkowym. Wydzielane są tam enzymy oligosacharydazy (laktaza, maltaza, sacharoza i izomaltaza) i disacharydazy, które doprowadzają do rozbicia węglowodanów na podstawowy cukier prosty wykorzystywany przez ciało człowieka – glukozę.
 

Gospodarka hormonalna a wchłanianie węglowodanów

Tylko część węglowodanów wchłania się na drodze transportu biernego bez udziału hormonalnego organizmu. Sytuacja taka ma miejsce na przykład podczas popijania w trakcie treningu napojów izotonicznych zawierających do 6% węglowodanów. Jednak gdy występuje nagromadzenie glukozy we krwi (poposiłkowe podwyższone stężenie), aktywowany jest transport regulowany insuliną i glukagonem. Ta pierwsza jest hormonem wytwarzanym przez ciała beta trzustki. Dzięki zwiększeniu wytwarzania insuliny i jej wpływowi na komórki efektorowe (miocyty, adipocyty i hepatocyty) zwiększa się przenikanie glukozy do wnętrza komórek, co obniża jej poziom we krwi. Kiedy sytuacja jest odwrotna (niski poziom cukru we krwi), glukagon (hormon produkowany przez komórki alfa trzustki) dostaje się do wątroby przez żyłę wrotną i tam prawie całkowicie jest pochłaniany, a do krwi krążenia ogólnego przedostaje się tylko jego niewielka ilość. W stanie głodu zwiększa się wydzielanie glukagonu, co powoduje zachowanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi i jest niezwykle ważne dla zachowania właściwego funkcjonowania mózgu. Glukagon i insulina należą do podstawowych regulatorów przemian węglowodanowych w organizmie. Należy pamiętać, że to właśnie insulina jest głównym czynnikiem, dla którego węglowodany można nazwać mieczem obosiecznym. Nadmierne jej wytwarzanie będzie po czasie powodowało wytwarzanie się stopniowej oporności organizmu na ten hormon, skutkiem czego może być nawet cukrzyca typu II.
 
 

Węglowodany a rekuperacja potreningowa

Organizm dysponuje jedynie niewielkim zapasem węglowodanów (glikogenu), który podczas wysiłku szybko się wyczerpuje, powodując utratę zdolności wysiłkowych. Wzmaga się także katabolizm mięśniowy, gdyż uwolnione z białek aminokwasy zamieniane są w glukozę (cykl glukozowo-alaninowy). Dlatego też musimy uzupełniać węglowodany podczas wysiłku dla zachowania wysokiej sprawności fizycznej oraz zawsze bezpośrednio po jego zakończeniu – dla powiększenia rezerwy węglowodanowej (superkompensacja glikogenu). W okresie okołowysiłkowym należy korzystać jedynie z węglowodanów o zróżnicowanej budowie, najlepiej w postaci płynnej, czyli zawierających mono-, oligo- i polisacharydy. Takie kompozycje węglowodanowe występują jednak tylko w odżywkach (MAX CARB, VITARGO ELECTRO-ENERGY). Gwarantują one szybkie uzupełnienie energii, skuteczne ograniczenie rozpadu białek i znaczącą nadbudowę zapasów glikogenu.
 

Suplementacja węglowodanami

Nie wszystko sprowadza się do indeksu glikemicznego danego rodzaju węglowodanów oraz faktu, czy są one proste, czy złożone. Istnieją także inne czynniki biologiczne wpływające na metabolizm, a naukowcy musieli sobie zadać wiele trudu, by zrozumieć ich działanie. Tempo opuszczania żołądka przez węglowodany to kolejne zagadnienie istotne dla każdego sportowca. Im proces ten dynamiczniejszy, tym szybciej przechodzą one do jelit, gdzie zostają strawione i wchłonięte. Prowadzi to do szybszego podniesienia poziomu glukozy i insuliny oraz następującego po nich procesu magazynowania glikogenu i podjęcia przez organizm potreningowych działań antykatabolicznych (nie wspominając już o tym, że pełny żołądek podczas ćwiczeń nie jest wskazany). W roku 2000 przeprowadzono badanie, w którym porównano szybkość opuszczania żołądka przez amylopektyny skrobi jęczmiennej znane wszystkim jako Vitargo®, z węglowodanami pozyskanymi ze skrobi kukurydzianej – Waxy maize oraz mieszaniny maltodekstryny i glukozy. Okazało się, że w przypadku Vitargo® przebiega to znacznie dynamiczniej, co częściowo wyjaśnia, dlaczego produkt ten tak szybko uzupełnia zużyte zapasy glikogenu (ponad 80% skuteczniej). Dla sportowców wytrzymałościowych oraz osób ćwiczących kilka razy dziennie Vitargo® jest wyborem oczywistym zarówno przed, jak i po treningu. Ale co w przypadku tych, którzy skupiają się wyłącznie na budowaniu suchej masy mięśniowej i siły, ćwicząc w sposób tradycyjny, w którym sesja treningowa odbywa się raz dziennie i trwa godzinę lub mniej? Najnowsze badania również wskazują na zasadność stosowania Vitargo® w przypadku tego typu wysiłku – spożyte bezpośrednio po zakończeniu ćwiczeń siłowych o 63% szybciej odbudowuje rezerwy energetyczne organizmu, maksymalnie wykorzystując „okno anaboliczne”. Dzięki temu proces regeneracji i rozbudowy masy mięśniowej przebiega szybciej. To swoisty paradoks, dlaczego złożone węglowodany zawarte w Vitargo® (amylopektyny izolowane wskutek wieloetapowego oczyszczania skrobi) opuszczają żołądek i wchłaniają się szybciej niż czysta glukoza? Otóż dzięki ekstremalnie wysokiej masie cząsteczkowej produkt ma bardzo niską osmolalność, a glukoza wręcz przeciwnie. Upraszczając, parametr ten decyduje o tym, jak długo dany rodzaj węglowodanów musi być wstępnie neutralizowany w kwasach żołądkowych. Czysta glukoza spędza w nich nawet do 30 minut. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, jakim budżetem dysponujemy. Jeśli szukamy najtańszego źródła węglowodanów przed lub po treningu, postawmy na maltodekstryny lub dekstrozę. Natomiast jeśli chcemy użyć węglowodanów, które wydają się najbardziej efektywne, wyniki badań sugerują, że powinniśmy zastosować Vitargo®. Skoro jesteśmy w stanie zapłacić za dobrą odżywkę białkową więcej niż za tanie i niskiej jakości proteiny roślinne, to dlaczego nie postawić w suplementacji na najlepsze węglowodany, przyspieszając jednocześnie wzrost i regenerację mięśni?
 

Podsumowanie

  • Diety ketogeniczne sprawdzają się świetnie, gdy celem jest szybka utrata tkanki tłuszczowej, ale mogą one spowodować również utratę mięśni.
  • Diety ketogeniczne zwiększają zakwaszenie mięśni (obniżają pH), a to może przyspieszyć rozpad białek mięśniowych w skutek działania enzymów katabolicznych (proteolizę).
  • Trening w stanie niedoboru glikogenu obniża ekspresję genów odpowiedzialnych za wzrost (hipertrofię) mięśni.
  • Kondycja podczas wykonywania treningu siłowego jest ograniczona przez niski poziom glikogenu.
  • Niski poziom glikogenu uaktywnia AMPK. Ta cząsteczka jest molekularnym składnikiem systemu, który umożliwia komórkom mięśni szkieletowych reakcję na dostępność składników odżywczych. Co ciekawe, zanik mięśni związany z wiekiem oraz obniżona możliwość wzrostu to cechy charakteryzujące szybko kurczące się mięśnie szkieletowe i wiąże się ze zwiększeniem poziomu AMPK. Wniosek jest prosty – niski poziom węglowodanów hamuje wzrost tkanki mięśniowej.
 
 

 

 

 

 

Data: 14 listopada 2014 1567 Odsłon Pozostaw komentarz Przejdź do komentarzy

Pozostaw komentarz
Brak komentarzy

 

Firma / O Trec Nutrition

Dążenie do osiągnięcia zdrowego, wysportowanego i sprawnego ciała stało się w ostatnich latach światowym trendem. Doskonała sylwetka i wysoka forma fizyczna nie jest tylko związana z intensywnym treningiem, ale również z racjonalnie przygotowaną dietą. Podstawowe znaczenie głównych makroskładników odżywczych znane jest już dość dobrze. Jednak nowo odkrywane funkcje białek, tłuszczów i węglowodanów w procesach budowania masy mięśniowej, wytwarzania energii i regeneracji potreningowej wciąż zaskakują wielu naukowców i dietetyków. Zapotrzebowanie sportowców wyczynowych, oraz trenujących rekreacyjnie na składniki pokarmowe jest znacznie większe i nie zawsze może być zaspokojone przez tradycyjną dietę.

 

Doświadczenia pokazują, że precyzyjna, odpowiednio dobrana suplementacja jest doskonałym wsparciem dla prawidłowo prowadzonego programu treningowego. Osiągnięcie wymarzonego celu staje się szybsze i łatwiejsze, gdy wspomagane jest najwyższej jakości preparatami, gwarantującymi pełne bezpieczeństwo stosowania. Firma TREC NUTRITION, przy współpracy z najlepszymi laboratoriami, technologami żywienia, lekarzami sportowymi oraz wybitnymi sportowcami, stworzyła ofertę produktów na najwyższym światowym poziomie. W ofercie znajdują się produkty wspomagające przyrost masy i siły mięśniowej, energetyzujące, redukujące tkankę tłuszczową, regenerujące aparat ruchowy oraz wzmacniające siły witalne organizmu. Sięgając po produkty naszej firmy mają Państwo pewność, że dostarczacie swojemu organizmowi tylko najlepszych składników odżywczych, w odpowiednich dla niego proporcjach.

 

Od początku istnienia TREC NUTRITION przykładał szczególną wagę do najwyższej jakości oferowanych produktów oraz pełnej ich zgodności z obowiązującym prawem żywnościowym. W chwili obecnej w firmie funkcjonuje Zintegrowany System Zarządzania spełniający wymagania norm ISO 9001 i ISO 22000 w zakresie „Produkcja, konfekcjonowanie i sprzedaż środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementów diety”. Dzięki rygorystycznemu przestrzeganiu zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP) i produkcyjnej (GMP) w naszym nowoczesnym zakładzie produkcyjnym, poziom bezpieczeństwa oferowanych wyrobów nie ustępuje nawet najsurowszym wymaganiom stawianym produkcji farmaceutycznej. Sprawność funkcjonowania firmy oraz nasza determinacja w tworzeniu i nieustannym doskonaleniu systemu zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem żywności została potwierdzona certyfikatem przyznanym przez szwajcarską firmę SGS uznawaną za najlepszą na świecie w dziedzinie certyfikacji zakładów. Więcej informacji o wszystkich produktach znajdziecie Państwo na stronie www.trecnutrition.com oraz telefonicznie u naszych ekspertów pod nr tel. 071 795 81 70 lub pocztą elektroniczną: ekspert@trec.com.pl.

Regulamin programu lojalnościowego - "Premiujemy zakupy i aktywnych klientów"

  1. Ogólne informacje o programie lojalnościowym.
    Każdy zarejestrowany klient sklepu trec.pl za dokonane zakupy i aktywność otrzymuje punkty w programie lojalnościowym, które może wymieniać na produkty z naszej oferty podczas realizacji zamówień.

  2. Zasady naliczania punktów:
    • każde 1 zł wydane w naszym sklepie to zdobycie 1 punktu. 20 zdobytych punktów to 1 zł do realizacji w sklepie (punkty są naliczane od całkowitej wartości produktów w zamówieniu, bez kosztów wysyłki),
    • zarejestrowanie się na sklepie nowego klienta to 200 pkt. - 10 zł do wykorzystania na zakupy,
    • zapisanie się do newslettera 100 pkt. - 5 zł do wykorzystania na zakupy,
    • dodanie opinii o produkcie w serwisie www.trec.pl jak i serwisie Opineo.pl 100 pkt. - 5 zł do wykorzystania na zakupy (użytkownik może otrzymać punkty za maksymalnie 2 recenzje w ciągu dnia, po ich zaakceptowaniu przez administratora. Użytkownik może otrzymać tylko punkty za produkt który wcześniej zakupił na stronie sklepu).
  3. Weryfikacja punktów.
    Punkty za zamówienie przyznawane są po zamknięciu zamówienia przez administratora systemu lub po zaakceptowaniu przez niego recenzji. Maksymalny czas oczekiwania na zaakceptowanie recenzji to 2 dni. Punkty za zapisanie się do newslettera przyznawane są od razu po zapisaniu.

    Punkty oczekujące zostają zaliczone, gdy:
    • wiadomo, że dana transakcja została sfinalizowana, czyli zamówienie zostało opłacone, a zamówiony towar został wysłany do Klienta,
    • transakcja została sfinalizowana (zamówienie opłacone i zamknięte w systemie) w ciągu 14 dni od chwili złożenia zamówienia.
    Punkty oczekujące zostają anulowane, gdy:
    • nie doszło do transakcji (np. brak wpłaty),
    • kiedy administrator nie zaakceptował opinii o produkcie.
  4. Uwagi dodatkowe:
    • dla jednego Klienta może być prowadzone tylko jedno konto z punktami. Nie ma możliwości przekazania punktów innej osobie,
    • minimalna ilość punktów jaką Klient musi zdobyć na swoim koncie żeby móc je wykorzystać to 300 pkt.,
    • maksymalna ilość punktów to 4000 pkt. Po przekroczeniu salda punkty za kolejne zamówienia nie będa naliczane,
    • po wykorzystaniu części punktów saldo zostanie zmniejszone, punkty za kolejne zamówienia będą naliczane aż do ponownego uzyskania salda maksymalnego,
    • jeśli przy zamówieniu któryś z produktów został opłacony za pomocą punktów wtedy za całość zamówienia punkty nie są przyznawane,
    • jeśli w zamówieniu znajdują się produkty objęte będące już w promocji (np. obniżona cena specjalna) lub zamówienie objęte jest inną regułą promocyjną, punkty za takie zamówienie, również nie są przyznawane,
    • użycie jakiegokolwiek kodu rabatowego, także zwalnia zamówienie z naliczania za nie punktów,
    • program nie obowiązuje w przypadku zamówień realizowanych do dnia 18 października 2013,
    • sklep trec.pl zastrzega sobie prawo do zmiany warunków w programie lojalnościowym.

[X]

Strona wykorzystuje pliki cookie, które przechowywane są na Twoim komputerze. Jeżeli nie zgadzasz się na to, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w Swojej przeglądarce.
Aby dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.