Brak produktów w koszyku

Oficjalny sklep internetowy TREC NUTRITION
Zaloguj się lub utwórz konto

Ekspert Trec Nutrition odpowiada
+48 71 795 81 70

Złóż zamówienie telefonicznie
Pn-Pt: 10:00 - 18:00

Livechat

Suplementacja .

PRZETRWAĆ ZIMĘ

Suplementacja .
Wróć do listy

Zima… Pora roku, podczas której ledwo wychylamy głowę za okno. Widząc płachtę białego śniegu i szalejący w konarach drzew mroźny wiatr, po całym kręgosłupie przechodzi nas zimny dreszcz. Wychodzimy na zewnątrz: biało, lodowato… Pierwsza myśl: „nie chce mi się, może wrócę do domu, byle tam, gdzie ciepło…”. Zima nie zna litości, a nasz układ odpornościowy narażony jest na bardzo ciężką próbę. Obniża się nasz komfort psychiczny i fizyczny, zwiększa apetyt i jednocześnie nie mamy ochoty na treningi. Wcale nie musi tak być. Nie jesteśmy skazani na wiązanie tkanki tłuszczowej i relaks pod ciepłym kocem. Trzeba tylko wiedzieć, jak przetrwać trudny okres, tak aby nie chorować i zachować dobrą formę fizyczną.

 



JAK DZIAŁA UKŁAD ODPORNOŚCIOWY

Na początek trochę teorii. Powinniśmy dokładniej poznać, jak właściwie funkcjonuje nasz układ odpornościowy. Wiedza ta pomoże nam zaplanować konkretne działania mające na celu jego wzmocnienie. Układ immunologiczny pełni funkcje identyfikacyjną oraz ochronną. Cały mechanizm reakcji odpornościowych działa na zasadzie łańcucha przyczynowo-skutkowego i jego efektywność jest w pewnej mierze uzależniona od bodźców zewnętrznych docierających do barier immunologicznych. Są nimi m.in. różnorodne wirusy i bakterie – dzięki nim jesteśmy w stanie zapoczątkować kaskadę reakcji biochemicznych, w efekcie czego nabywamy odporności na specyficzne szczepy mikroorganizmów. Gdy nasze ciało napotka na nie ponownie, od razu rozpozna dobrze znanego wroga i skutecznie go pokona.

 

Układ immunologiczny jest tak zaprogramowany, że toleruje wyłącznie własne komórki oraz tkanki. Skuteczna identyfikacja patogenów, które stanowią realne zagrożenie dla funkcjonowania całego ustroju, oraz ich sprawna eliminacja na drodze różnorodnych procesów to klucz dla zachowania wysokiej odporności. Cały system jest perfekcyjnie skonstruowany, gdyż poza eliminacją szkodliwych bakterii czy wirusów, wydala również z ustroju słabe ogniwa w postaci uszkodzonych tkanek własnych. Odporność organizmu dzielimy na nieswoistą, czyli wrodzoną, oraz swoistą – nabytą. Odporność nieswoista stanowi pierwszą barierę ochronną przeciwko czynnikom chorobotwórczym i świetnie współdziała z drugim typem immunologicznym. Za pierwszą linię wrodzonej odporności uznaje się powszechnie:

 

  •     skórę,
  •     błony śluzowe,
  •     panujące w organizmie pH (np. kwaśny odczyn soków żołądkowych czy neutralne pH skóry)
  •     naturalną florę bakteryjną.

W obszarze wyżej wymienionych elementów zachodzą procesy, w których wytwarzane są substancje o określonym i specyficznym działaniu bakteriostatycznym (hamującym rozwój bakterii) czy nawet bakteriobójczym (niszczącym je). Ważną rolę w działaniu układu odpornościowego odgrywa lizozym – enzym, który znajduje się między innymi w naszych łzach. W wyniku jego aktywności niszczone są specyficzne wiązania między składnikami budującymi ściany komórkowe bakterii. Kolejnym typem związków bakteriostatycznych są drobnocząsteczkowe proteiny kationowe nazywane defensynami. Jak sama nazwa wskazuje, chronią one organizm przed ciałami obcymi, takimi jak grzyby, wirusy czy bakterie. Zbudowane są z około dwudziestu aminokwasów, a w ich strukturze możemy znaleźć znaczące ilości L-cysteiny. Tworzą specjalne kanały, którymi usuwane są niechciane i szkodliwe patogeny.

 

We wrodzonym układzie odpornościowym należy wyróżnić specyficzne dla niego makrofagi i komórki dendryczne, które dzięki specjalnym receptorom pełnią funkcje identyfikacyjne. Proces rozpoznania odbywa się tutaj bez bezpośredniego kontaktu z określonym antygenem. Sygnały informujące o ewentualnym zagrożeniu przesyłane są również w przypadku stanów zapalnych czy różnego rodzaju zakażeń. Istotną kwestią jest fakt, że komórki te nie korzystają z pamięci immunologicznej. Po przesłaniu sygnału i rozpoznaniu faktycznego zagrożenia następuje reakcja bodźcowa pobudzająca wytwarzanie specjalistycznych protein odpowiedzialnych za ochronę organizmu i eliminację zagrożenia. Nazywamy je cytokinami prozapalnymi. W trakcie ich produkcji wytwarzana jest sieć cytokin, co może pobudzać i aktywować swoistą odpowiedź immunologiczną organizmu na niebezpieczeństwo.

 

Odporności nabytej z kolei nabieramy m.in. z pomocą popularnych, a w wielu przypadkach obowiązkowych szczepionek, jak choćby tych na grypę – szczególne ważnych dla osób wrażliwych na zmienne warunki pogodowe: dzieci, osób starszych i wszystkich, dla których ta ciężka wirusowa choroba może być poważnym zagrożeniem. O szczepieniu na grypę powinni pomyśleć również ciężko trenujący sportowcy, ponieważ ich układ odpornościowy jest stale poddawany dużym przeciążeniom. Dlatego warto się zaszczepić, odpuszczając dosłownie kilka dni ćwiczeń, niż później zachorować i nawet na miesiąc wyeliminować się z treningów.

 

Immunologia swoista (nabyta) jest bardzo często nazywana adaptacyjną i jak sama nazwa wskazuje, korzysta z pamięci immunologicznej, dzięki czemu każde zagrożenie, z jakim się zetknęliśmy, jest rejestrowane tak, aby w przyszłości ustrój mógł sobie lepiej z nim poradzić. Antygeny organizmu są nieodzownie powiązane z receptorami immunologicznymi, i to właśnie one w głównej mierze zajmują się produkcją przeciwciał. Najprostszym ich podział obejmuje antygeny immunogenne oraz hapteny, z czego druga grupa działa głównie w obszarze odporności typu swoistego i z wykorzystaniem jej podstawowych składników, czyli na przykład TCR (limfocyty T), limfocyty B z kolei skutecznie kooperują z TCR.

 

Warunki zimowe, wpływające negatywnie na nasze samopoczucie, mają także duży wpływ na nasz układ nerwowy i przemiany metaboliczne. Latem apetyt jest mniejszy z racji wysokiej temperatury, zwiększamy za to spożycie płynów. W zimie odwrotnie – organizm za wszelką cenę próbuje się dogrzać, dlatego wysyła nam jasny sygnał – zwiększone spożycie kalorii. To właśnie dlatego jesteśmy cały czas głodni. Zmiana nastroju, jaka towarzyszy zimowej aurze, to skutek niedoboru promieni słońca i wahań hormonalnych. Ich wynikiem jest brak chęci i motywacji do podjęcia aktywności fizycznej, jednak i to można przezwyciężyć, modyfikując odpowiednio dietę oraz treningi.


ZIMOWA DIETA

Zmiany, jakie zachodzą w organizmie w związku z pogorszeniem pogody i skróceniem długości dnia, można pozytywnie wykorzystać. Zima to czas, który przez większość sportowców sylwetkowych wykorzystywany jest do budowania solidnej masy mięśniowej. Zwiększonym apetytem możemy manipulować tak, aby spożyte przez nas kalorie nie zmieniały się w podskórny tłuszcz, lecz w czystą tkankę mięśniową. Trzeba jednak wiedzieć, jak to zrobić i co dokładnie jeść. Rozwiązania są dwa, a wszystko zależy od typu sylwetki i predyspozycji genetycznych. Możemy – po pierwsze – zbudować ogólną masę, znacząco zwiększając spożycie węglowodanów oraz lipidów. Niestety metoda ta prowadzi wraz ze wzrostem masy mięśni również do zwiększenia ilości podskórnej tkanki tłuszczowej, którą musimy potem wiosną i latem spalić. Drugie rozwiązanie polecane jest dla osób o wolniejszej przemianie materii, którym letnia redukcja przysparza sporo problemów. One powinny się skupić na budowie masy jakościowej przy jak najniższym udziale tkanki tłuszczowej.

 

W zimie organizm potrzebuje więcej energii, co związane jest z procesami termoregulacyjnymi. Nawet jeśli nie planujemy zwiększać masy ciała, musimy po prostu jeść więcej, aby nie stracić odporności i odpowiednio odżywić organizm, w tym również komórki układu immunologicznego. W tym okresie podwyższone jest też zapotrzebowanie na określone składniki witaminowo-mineralne. Możemy je dostarczać zarówno z pożywienia, jak i z dodatkowej suplementacji. Pamiętajmy o tym, ponieważ w zimie ciało narażane jest na częste zmiany temperatur. W domu, samochodzie czy biurze lubimy podkręcić ogrzewanie, kiedy na zewnątrz panuje przenikliwe zimno – stwarza to optymalne środowisko do rozwoju chorobowych patogenów. Nasz układ odpornościowy wymaga w takich warunkach znacznie większej uwagi i odpowiedniego wsparcia.

 

System immunologiczny to sieć ściśle ze sobą współpracujących i napędzających się wzajemnie komórek i organów, które w zrównoważony sposób chronią nas przed chorobami czy infekcjami. Szczególny wpływ na jego funkcjonowanie mają produkty, jakie spożywamy. Aby nie chorować, należy się skupić na tych, które zawierają optymalnie biodostępne składniki wzmacniające układ odpornościowy. To właśnie ich najbardziej brakuje nam w okresie zimowym. Jakie składniki najkorzystniej wpływają na szybkość reakcji i efektywność systemu immunologicznego? Oto przegląd najważniejszych.


WIATMINA A

Jedna z najważniejszych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, która znajduje się w wielu produktach pochodzenia zwierzęcego. W pożywieniu czy suplementach występuje w postaci różnych pochodnych retinolu. Ma bardzo istotne znaczenie dla układu immunologicznego, dlatego nie może jej zabraknąć w zimowym menu. Najważniejszym źródłem wit. A są tran, żółtka jaj, ryby, mleko oraz np. brokuły. Produkty te są często spożywane przez sportowców z różnych względów, ale warto również pamiętać o tym, że silnie wspomagają organizm w walce z patogenami. Witamina A, pełniąca rolę regulatora mechanizmu immunologicznego, może być naturalnie wytwarzana w organizmie z beta-karotenu, który z tego względu nazywany jest prowitaminą A. Istotne jest zatem, aby nie pomijać również tego składnika w zimowej diecie – znajdziemy go głównie w warzywach i owocach barwy zielonej, żółtej i pomarańczowej, a w szczególności w marchwi, szpinaku, brokułach czy czerwonej papryce.

 

WIATMINA B

Kolejnym kluczowym składnikiem o szalenie dużym wpływie na optymalizację i efektywność ludzkiej immunologii jest, często niedoceniana, witamina B6. Mimo że znajduje się zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego, utrzymanie odpowiedniego jej poziomu w organizmie nie jest łatwe. Szczególnie w okresie zimowym, w połączeniu z ekstremalnym wysiłkiem fizycznym, zapotrzebowanie na nią drastycznie rośnie. Związek ten wykorzystywany jest w procesie produkcji energii niezbędnej dla mięśni, dlatego trening zwiększa jego ucieczkę z organizmu.

 

Dlaczego tylko pozornie łatwo o uzupełnienie wit. B6 naturalnymi sposobami? Otóż postęp technologiczny w produkcji żywności, ze wszystkimi konsekwencjami przetwarzania, wzbogacania, procesami obróbki termicznej czy przechowywania (np. mrożenie), powoduje znaczne straty tego związku. Dlatego najlepiej zwiększyć spożycie produktów świeżych: mięsa, ryb, warzyw skrobiowych, bananów czy płatków i otrębów zbożowych.


WIATMINA C

Kwas L-askorbinowy jest chyba najpopularniejszym składnikiem stosowanym zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu infekcji wirusowych i bakteryjnych. Dlaczego? Po pierwsze, wspiera funkcjonowanie szpiku kostnego, w którym wytwarzane są limfocyty B wykazujące silne działanie antybiotyczne. Witamina C jest także niezbędna przy produkcji elastyny i kolagenu, dzięki którym możliwe jest wzmocnienie i uszczelnienie ścian naczyń krwionośnych, również odpowiadających za transport tlenu i składników witaminowo-mineralnych do tkanek. Im lepszy transport i przepływ, tym więcej składników do wykorzystania przez organizm, co usprawnia cały aparat odpornościowy. Poza działaniem przeciwzapalnym witamina C świetnie sprawdza się w roli antyoksydantu, wymiatając wolne rodniki, czyli RFT (reaktywne formy tlenu) z płaszczyzny błon komórkowych. Utrudniają one układowi odpornościowemu walkę z patogenami, ponieważ destabilizują jego struktury.


L-GLUTAMIN

Może się wydać dziwne to, że aminokwas wykazuje pozytywny wpływ na działanie układu odpornościowego, ale ta funkcja L-glutaminy została potwierdzona w wielu badaniach naukowych. Aminokwas ten jest niezbędnym składnikiem wchodzącym w strukturę jednego z najsilniejszych antyoksydantów wytwarzanych przez organizm – glutationu. Chroni on białka budujące tkanki ustroju przed utlenieniem. Wyłapuje nadtlenki i nadreaktywne czynniki elektrofilowe, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym czy uszkodzeniem, np. na skutek produkowanych przez bakterie toksyn. Spożycie pokarmów bogatych w ten aminokwas czy też suplementacja naturalnymi formami L-glutaminy, np. peptydem, pozwalają nie tylko przyspieszyć potreningową regenerację, lecz także wzmocnić odporność.


OMEGA-3

Dla funkcjonowania układu immunologicznego kluczowe znaczenie ma również odpowiedni poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Substancje te pomagają w redukcji poziomu prostaglandyn oraz innych czynników indukujących rozwój stanu zapalnego. Ponadto kwasy omega-3 regulują układ odpornościowy, zmniejszając intensywność reakcji alergicznych, które bardzo często stanowią podłoże wielu infekcji szczególnie w obszarze górnych dróg oddechowych. Jeszcze do niedawna naukowcy byli zgodni co do przeciwzapalnego działania kwasów omega-3, jednak efekt wzmacniający właściwości obronne układu odpornościowego wzbudzał kontrowersje. Najnowsze badania potwierdziły również i tą hipotezę. Okazuje się, że ta rodzina wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a w szczególności kwas dokozaheksaenowy (DHA) wspomaga funkcjonowanie białych krwinek. Składnik ten integruje się z ich błoną komórkową, przez co nie tylko przyspiesza ich aktywację w kontakcie z patogenami, ale również produkcję przeciwciał.


CZOSNEK, MIÓD, IMBIR

Szczególnie ważnymi produktami działającymi korzystnie na układ odpornościowy są stosowane od lat w medycynie tradycyjnej czosnek, miód czy imbir. W tym pierwszym za właściwości bakteriostatyczne odpowiedzialna jest głównie allicyna. To silny związek siarkowy, który uwalniany jest, gdy uszkodzeniu ulegną jego ściany komórkowe, np. w wyniku krojenia czy gryzienia. Działa zarówno miejscowo, jak i ogólnoustrojowo, niszcząc złośliwe patogeny. Miód to prawdziwe bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy, w które bogate są pyłki kwiatowe. Dzięki dużej zawartości polifenoli i flawonoidów wykazuje działanie bakteriostatyczne. Należy jednak pamiętać, że składniki aktywne zawarte w miodzie dezaktywują się w wysokiej temperaturze. Dlatego najlepiej spożywać go na surowo. Z kolei znany z medycyny chińskiej imbir nie tylko dobrze sprawdza się w roli naturalnego termogenika – zawarte w nim olejki eteryczne bogate są w gingerol i shoagol. Rozgrzewają organizm, a na poziomie komórkowym hamują rozwój reakcji zapalnej. Ich spożycie nie tylko pomaga uchronić nas przed infekcjami, ale także łagodzić ich skutki. Warto korzystać z dobrodziejstw wymienionych powyżej produktów w celach profilaktycznych zarówno w chwili osłabienia układu immunologicznego, czyli np. w okresie zimowym, jak i w momencie, gdy w organizmie rozwinie się proces chorobowy.


ZAPOTRZEBOWANIE NA ENERGIĘ

W zimie zapotrzebowanie organizmu na energię jest znacznie większe niż latem, szczególnie w przypadku osób aktywnych fizycznie i sportowców. Jest to związane z procesami termoregulacyjnymi typu wewnętrznego i dążeniem do utrzymania stałej ciepłoty ciała, gdy słupek rtęci na zewnątrz drastycznie spada. W układzie nerwowym odpowiada za to specjalny ośrodek termoregulacji. Aby utrzymać temperaturę ciała 36,6 stopnia Celsjusza, konieczne jest w okresie zimowym zwiększenie intensywności procesów, których efektem jest produkcja energii cieplnej. W tym celu wytwarzany jest w tarczycy hormon – tyroksyna.

Również wątroba (oprócz innych, głównych funkcji) jest w stanie ogrzewać przepływającą przez jej naczynia krew. Kolejną bronią przed wychłodzeniem są dobrze nam znane drżenia mięśniowe. Szybkie ich skurcze pojawiające się jako odruch na wyziębienie organizmu podnoszą temperaturę całego ciała. Z kolei w obszarze tkanki tłuszczowej typu brunatnego można wyróżnić specyficzne cykle powodujące podwyższenie temperatury – działają na zasadzie zahamowania wytwarzania adenozynotrifosforanu (ATP) w mitochondriach (gradienty elektronowe), w zamian zwiększając produkcję energii cieplnej i co za tym idzie – podwyższając temperaturę ustroju.


ZIMOWA STRATEGIA SUPLEMENTACYJNA

Biorąc pod uwagę powyższe informacje na temat sprawności układu immunologicznego, należy się zastanowić nad dodatkową suplementacją jako uzupełnieniem składników aktywnych w pożywieniu. Suplementy dobierane są pod kątem najbardziej optymalnej dla organizmu formy danego składnika, zapewniającej jego maksymalne wchłanianie i efektywność działania. Zimą powinniśmy sięgnąć przede wszystkim po kompleksy witaminowe, mineralne oraz witaminowo-mineralne – zawierają one pełny zestaw składników wspierających zarówno mechanizmy immunologiczne, jak i procesy wysiłkowe sportowca. Tutaj szczególnie poleciłbym MULTIPACK i jego mocniejszą wersję dla zawodowców MULTIPACK SPORT. Oba kompleksy doskonale nadają się do uzupełniania niedoborów żywieniowych w diecie sportowca. Oprócz witamin i minerałów zawierają także silne antyoksydanty oraz składniki o działaniu regulatorowym i ekstrakty roślinne bogate w cenne bioflawonoidy. Oczywiście nikt nie powinien wychodzić zimą z domu bez suplementacji witaminą C. W tym okresie szczególnie ważna jest odpowiednio dobrana dawka, a także forma jej podania. Ponieważ rozpuszczalna jest w wodzie, nie musimy się obawiać o jej przedawkowanie, bowiem jej nadmiar usuwany jest wraz z moczem. Ważne jest jednak, jak długo ten silny antyoksydant pozostanie w organizmie w formie aktywnej. Dlatego warto sięgnąć po preparat kompleksowy taki jak STRONG-C 1000, który oprócz uderzeniowej porcji witaminy C (1000 mg) zawiera także ekstrakt biowlafonoidów cytrusowych i cynk. Dodatki te zwiększają nie tylko potencjał antyutleniający produktu, ale wydłużają także aktywność związku w organizmie. Warto również rozważyć wzbogacenie diety o kompleks witamin z grupy B, które są wprost nieodzowne dla sprawnego funkcjonowania naszego ustroju w okresie zimowym. Oczywiście są ważne dla metabolizmu białek i węglowodanów, ale również dla szybkości i zakresu odpowiedzi immunologicznej. Pamiętajmy aby w zimie dostarczać więcej kwasów omega-3, które są nie tylko istotne w profilaktyce zakażeń wirusowych i bakteryjnych u dzieci, ale również u osób dorosłych a w szczególności sportowców. Oczywiście wystarczy jeść duże ilości tłustych morskich ryb, jednak w okresie zimowym warto uzupełnić dietę o skoncentrowane suplementy takie jak SUPER OMEGA-3. Trzy kapsułki dziennie skutecznie wzmocnią możliwości obronne naszego układu immunologicznego.

 

Dobrym rozwiązaniem nie tylko dla zawodowców będzie wzbogacenie diety w L-glutaminę, np. PEPTIDE GLUTAMINE czy L-GLUTAMINE XTREME. Aminokwas ten ma bardzo ważne znaczenie nie tylko dla regeneracji tkanki mięśniowej, ale również dla zachowania odporności. Podzielmy się tym suplementem z bliskimi, a na pewno wszyscy spokojnie przetrwamy okres zwiększonej zachorowalności na grypę czy inne sezonowe infekcje. Pamiętajmy, że komórki układu odpornościowego wykazują zwiększone zapotrzebowanie na ten aminokwas, dlatego warto regularnie uzupełniać jego poziom w organizmie.

 

Wyżej wymienione preparaty są absolutnie niezbędne do utrzymania optymalnej kondycji zdrowotnej i co za tym idzie, komfortu psychicznego – stanowią absolutne minimum, zarówno jeśli chodzi o profilaktykę, jak i podczas wystąpienia stanów chorobowych. Wspomnijmy jeszcze raz pamięć immunologiczną – im więcej organizm walczy (w granicach zdrowego rozsądku), tym bardziej się hartuje i zwiększa się jego odporność na poszczególne wirusy i bakterie. Sam wysiłek fizyczny jest bardzo dobrym sposobem na zwiększenie efektywności systemów obronnych, gdyż organizm jako całość, a tym samym poszczególne tkanki są znacznie lepiej dotlenione – to z kolei równa się zwiększonemu przepływowi składników mineralnych z krwią i tlenem. Daje nam to zastrzyk energii. Nie należy jednak przesadzać i warto się również zaopatrzyć w ciepłą odzież, gdy wybieramy się na powietrze w celu wykonania sesji aerobowych. Zima wcale nie jest taka zła, trzeba się tylko do niej odpowiednio przygotować.

Data: 10 lutego 2014 1819 Odsłon Pozostaw komentarz Przejdź do komentarzy

Pozostaw komentarz
Brak komentarzy

 

Firma / O Trec Nutrition

Dążenie do osiągnięcia zdrowego, wysportowanego i sprawnego ciała stało się w ostatnich latach światowym trendem. Doskonała sylwetka i wysoka forma fizyczna nie jest tylko związana z intensywnym treningiem, ale również z racjonalnie przygotowaną dietą. Podstawowe znaczenie głównych makroskładników odżywczych znane jest już dość dobrze. Jednak nowo odkrywane funkcje białek, tłuszczów i węglowodanów w procesach budowania masy mięśniowej, wytwarzania energii i regeneracji potreningowej wciąż zaskakują wielu naukowców i dietetyków. Zapotrzebowanie sportowców wyczynowych, oraz trenujących rekreacyjnie na składniki pokarmowe jest znacznie większe i nie zawsze może być zaspokojone przez tradycyjną dietę.

 

Doświadczenia pokazują, że precyzyjna, odpowiednio dobrana suplementacja jest doskonałym wsparciem dla prawidłowo prowadzonego programu treningowego. Osiągnięcie wymarzonego celu staje się szybsze i łatwiejsze, gdy wspomagane jest najwyższej jakości preparatami, gwarantującymi pełne bezpieczeństwo stosowania. Firma TREC NUTRITION, przy współpracy z najlepszymi laboratoriami, technologami żywienia, lekarzami sportowymi oraz wybitnymi sportowcami, stworzyła ofertę produktów na najwyższym światowym poziomie. W ofercie znajdują się produkty wspomagające przyrost masy i siły mięśniowej, energetyzujące, redukujące tkankę tłuszczową, regenerujące aparat ruchowy oraz wzmacniające siły witalne organizmu. Sięgając po produkty naszej firmy mają Państwo pewność, że dostarczacie swojemu organizmowi tylko najlepszych składników odżywczych, w odpowiednich dla niego proporcjach.

 

Od początku istnienia TREC NUTRITION przykładał szczególną wagę do najwyższej jakości oferowanych produktów oraz pełnej ich zgodności z obowiązującym prawem żywnościowym. W chwili obecnej w firmie funkcjonuje Zintegrowany System Zarządzania spełniający wymagania norm ISO 9001 i ISO 22000 w zakresie „Produkcja, konfekcjonowanie i sprzedaż środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementów diety”. Dzięki rygorystycznemu przestrzeganiu zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP) i produkcyjnej (GMP) w naszym nowoczesnym zakładzie produkcyjnym, poziom bezpieczeństwa oferowanych wyrobów nie ustępuje nawet najsurowszym wymaganiom stawianym produkcji farmaceutycznej. Sprawność funkcjonowania firmy oraz nasza determinacja w tworzeniu i nieustannym doskonaleniu systemu zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem żywności została potwierdzona certyfikatem przyznanym przez szwajcarską firmę SGS uznawaną za najlepszą na świecie w dziedzinie certyfikacji zakładów. Więcej informacji o wszystkich produktach znajdziecie Państwo na stronie www.trecnutrition.com oraz telefonicznie u naszych ekspertów pod nr tel. 071 795 81 70 lub pocztą elektroniczną: ekspert@trec.com.pl.

Regulamin programu lojalnościowego - "Premiujemy zakupy i aktywnych klientów"

  1. Ogólne informacje o programie lojalnościowym.
    Każdy zarejestrowany klient sklepu trec.pl za dokonane zakupy i aktywność otrzymuje punkty w programie lojalnościowym, które może wymieniać na produkty z naszej oferty podczas realizacji zamówień.

  2. Zasady naliczania punktów:
    • każde 1 zł wydane w naszym sklepie to zdobycie 1 punktu. 20 zdobytych punktów to 1 zł do realizacji w sklepie (punkty są naliczane od całkowitej wartości produktów w zamówieniu, bez kosztów wysyłki),
    • zarejestrowanie się na sklepie nowego klienta to 200 pkt. - 10 zł do wykorzystania na zakupy,
    • zapisanie się do newslettera 100 pkt. - 5 zł do wykorzystania na zakupy,
    • dodanie opinii o produkcie w serwisie www.trec.pl jak i serwisie Opineo.pl 100 pkt. - 5 zł do wykorzystania na zakupy (użytkownik może otrzymać punkty za maksymalnie 2 recenzje w ciągu dnia, po ich zaakceptowaniu przez administratora. Użytkownik może otrzymać tylko punkty za produkt który wcześniej zakupił na stronie sklepu).
  3. Weryfikacja punktów.
    Punkty za zamówienie przyznawane są po zamknięciu zamówienia przez administratora systemu lub po zaakceptowaniu przez niego recenzji. Maksymalny czas oczekiwania na zaakceptowanie recenzji to 2 dni. Punkty za zapisanie się do newslettera przyznawane są od razu po zapisaniu.

    Punkty oczekujące zostają zaliczone, gdy:
    • wiadomo, że dana transakcja została sfinalizowana, czyli zamówienie zostało opłacone, a zamówiony towar został wysłany do Klienta,
    • transakcja została sfinalizowana (zamówienie opłacone i zamknięte w systemie) w ciągu 14 dni od chwili złożenia zamówienia.
    Punkty oczekujące zostają anulowane, gdy:
    • nie doszło do transakcji (np. brak wpłaty),
    • kiedy administrator nie zaakceptował opinii o produkcie.
  4. Uwagi dodatkowe:
    • dla jednego Klienta może być prowadzone tylko jedno konto z punktami. Nie ma możliwości przekazania punktów innej osobie,
    • minimalna ilość punktów jaką Klient musi zdobyć na swoim koncie żeby móc je wykorzystać to 300 pkt.,
    • maksymalna ilość punktów to 4000 pkt. Po przekroczeniu salda punkty za kolejne zamówienia nie będa naliczane,
    • po wykorzystaniu części punktów saldo zostanie zmniejszone, punkty za kolejne zamówienia będą naliczane aż do ponownego uzyskania salda maksymalnego,
    • jeśli przy zamówieniu któryś z produktów został opłacony za pomocą punktów wtedy za całość zamówienia punkty nie są przyznawane,
    • jeśli w zamówieniu znajdują się produkty objęte będące już w promocji (np. obniżona cena specjalna) lub zamówienie objęte jest inną regułą promocyjną, punkty za takie zamówienie, również nie są przyznawane,
    • użycie jakiegokolwiek kodu rabatowego, także zwalnia zamówienie z naliczania za nie punktów,
    • program nie obowiązuje w przypadku zamówień realizowanych do dnia 18 października 2013,
    • sklep trec.pl zastrzega sobie prawo do zmiany warunków w programie lojalnościowym.

[X]

Strona wykorzystuje pliki cookie, które przechowywane są na Twoim komputerze. Jeżeli nie zgadzasz się na to, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w Swojej przeglądarce.
Aby dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.