Brak produktów w koszyku

Oficjalny sklep internetowy TREC NUTRITION
Zaloguj się lub utwórz konto

Ekspert Trec Nutrition odpowiada
+48 71 795 81 70

Złóż zamówienie telefonicznie
Pn-Pt: 10:00 - 18:00

Livechat

Trec Nutrition

TŁUSZCZ. NIEZBĘDNY SKŁADNIK DIETY SPORTOWCA.

Trec Nutrition
Wróć do listy

Tłuszcze, podobnie jak białka, węglowodany, witaminy i składniki mineralne, należą do głównych składników pokarmowych. Ich obecność w diecie jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu zarówno sportowca, jak i osoby nietrenującej. Niestety to również jedne z najbardziej kontrowersyjnych komponentów pożywienia i od dawna pomijane w diecie sportowców, głównie ze względu na negatywną rolę, jaką mogą pełnić w wielu przewlekłych schorzeniach na tle metabolicznym. Obwinia się je o powodowanie chorób układu krążenia, otyłość, cukrzycę czy nawet niektóre nowotwory. Większość publikacji na temat tłuszczów w diecie sportowca ograniczona jest więc do opisywania niepożądanych skutków ubocznych, najczęściej w postaci przyrostu tkanki tłuszczowej w przypadku ich nadmiernego spożycia. Dlatego spora część zawodowców niechętnie sięga po produkty zawierające w składzie tłuszcz, starając się znacznie ograniczyć jego zawartość w swoich jadłospisach. Z reguły eliminują przy tym także produkty będące dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować, co znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia ich niedoborów. Dodatkowo osoby, które ograniczają tłuszcze w diecie, pozbawiają się jednocześnie jedynego źródła witamin A, D, E i K. Składniki te rozpuszczają się w lipidach i tylko w ten sposób mogą być efektywnie wchłonięte przez organizm.

Tymczasem odkładanie się rezerw energetycznych w postaci tkanki tłuszczowej jest spowodowane dodatnim bilansem kalorycznym, a nie samym spożyciem lipidów. Wzrost wagi i ilości podskórnego tłuszczu jest efektem nadmiernego spożycia energii dostarczanej z pożywieniem bez względu na to, z jakiego źródła ona pochodzi. Obojętnie, czy jesz białka, tłuszcze czy węglowodany – gdy dostarczasz zbyt dużo kalorii, niż tego potrzebujesz, Twoja waga rośnie.

 

   
   

ROLA TŁUSZCZU W SPORCIE

Przyglądając się bliżej zagadnieniu tłuszczów w żywieniu sportowców, warto zwrócić uwagę, że wnoszą one szereg wartości prozdrowotnych. Lipidy mają niebagatelny wpływ na przebieg wysiłku fizycznego i kondycję. O wiele ważniejsza w diecie niż ilość jest ich jakość. Powinniśmy ograniczyć spożycie najbardziej niekorzystnych dla zdrowia nasyconych tłuszczów zwierzęcych, a zwiększyć ilość pochodzących głównie z roślin nienasyconych form lipidów.
   

TŁUSZCZE NASYCONE VS. NIENASYCONE

Naturalnie występujące kwasy tłuszczowe to proste i najczęściej liniowe kwasy organiczne o parzystej liczbie atomów węgla. Ich właściwości oraz składających się z nich lipidów zależą w bardzo dużej mierze od budowy łańcucha węglowego i stopnia jego nasycenia. Atomy węgla mogą być w nim połączone pojedynczymi wiązaniami (nasycone) i podwójnymi (nienasycone). Kwasy tłuszczowe zawierające przynajmniej jedno wiązanie podwójne nazywamy nienasyconymi (NKT); jeśli jest ich więcej, mamy do czynienia z wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Istotna jest także pozycja ostatniego wiązania podwójnego w cząsteczce kwasu tłuszczowego, która w dużym stopniu determinuje jego biologiczną aktywność. W celu opisania umiejscowienia takiego wiązania w ciągach atomów węglowych molekuł kwasów tłuszczowych można użyć notacji omega. Określa ona, przy którym atomie węgla, licząc od końca cząsteczki, znajduje się wiązanie podwójne. Przykładowo, kwasy tłuszczowe omega-3 mają ostatnie wiązanie nienasycone przy 3, licząc od końca, atomie węgla, a omega-6 przy 6. Wśród nienasyconych kwasów tłuszczowych istnieją takie, których nasz organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać. Nazywamy je niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT). Są one nieodzowne do prawidłowego funkcjonowania całego ustroju. Muszą być regularnie dostarczane z zewnątrz. Ich niedobór powoduje niebezpieczne dla zdrowia skutki. Są to m.in. reakcje zapalne, zahamowanie wzrostu u niemowląt i dzieci, powstawanie zmian skórnych, opóźnione gojenie się ran, zwiększona wrażliwość na infekcje, nadmierna kruchość naczyń włosowatych czy zaburzenia gospodarki cholesterolowej. Niedobory NNKT mogą więc powodować upośledzenie funkcjonowania wielu tkanek i narządów jednocześnie. Co niezwykle istotne, zapotrzebowanie na te cząsteczki rośnie wskutek wzmożonej aktywności fizycznej. Dlatego intensywnie trenujący sportowcy powinni uwzględnić ich zwiększone spożycie w codziennej diecie.

 

Do rodziny nienasyconych kwasów tłuszczowych zalicza się także szczególnie istotne kwasy z grupy omega-3 i omega-6. Są one niezwykle korzystne nie tylko dla zachowania zdrowych układów: krwionośnego, nerwowego czy odpornościowego, ale także pozwalają utrzymać wysoką sprawność fizyczną całego organizmu i przyspieszają jego adaptację do nowych obciążeń treningowych. Chociaż pierwsze z nich występują w niektórych zielonych warzywach liściastych i olejach roślinnych (np. lnianym, z pestek dyni), to jednak najdoskonalszym i najlepiej wchłanialnym ich źródłem są zimnowodne tłuste ryby morskie. To jeden z niewielu przypadków tłustego źródła białka, które jest tak cenne dla organizmu. Największe ilości kwasów omega-3 znajdziecie w rybach, takich jak makrela, łosoś, sardynka, sardela czy śledź. Sporo zawierają ich także owoce morza – małże czy rozmaite skorupiaki. Kwasy omega-6 możemy znaleźć w różnorodnych olejach jadalnych – oliwie z oliwek, kukurydzianym, sojowym, sezamowym, słonecznikowym, z wiesiołka, ogórecznika czy kiełków pszenicy.

 

Nasycone kwasy tłuszczowe nie mają w cząsteczkach żadnego wiązania podwójnego. Ich główną wadą jest to, że mogą zwiększać poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi. Można je znaleźć głównie w żywności pochodzenia zwierzęcego, a więc mięsie, produktach mlecznych (śmietana, masło), jajkach (żółtko). Niektóre oleje roślinne także są bogate w tłuszcze nasycone, a przykładem jest tutaj olej kokosowy. Najgorzej wpływają na organizm tłuszcze trans – powszechnie występujące w przetworzonej żywności zawierającej tanie, półsyntetyczne tłuszcze roślinne. Niestety wraz z niską ceną idzie też obniżona wartość odżywcza. Są one uzyskiwane w procesie uwodornienia, w którym nienasycone wiązania płynnych olei roślinnych ulegają nasyceniu. Zamiana podwójnych wiązań w pojedyncze powoduje zmianę konsystencji z płynnej na stałą. Niestety produktem ubocznym tego procesu są tłuszcze trans o zmienionej budowie cząsteczek. Zjawisko to występuje także w procesie obróbki cieplnej pokarmów. Smażenie czy pieczenie powoduje, że nawet najbardziej cenny tłuszcz nienasycony zmienia się w nasycony, a do tego powstają niebezpieczne trans-kwasy tłuszczowe. Występują one powszechnie w produktach, takich jak frytki, popcorn czy batony. Unikajmy takich półsyntetycznych, przetworzonych tłuszczów przemysłowych, ponieważ proces uwodornienia powoduje radykalną zmianę ich właściwości i metabolizmu. Liczne badania naukowe dowodzą negatywnego wpływu tłuszczów trans na zdrowie – ich regularne spożycie zwiększa poziom złego cholesterolu oraz ryzyko występowania chorób metabolicznych, a nawet raka.
   

TŁUSZCZ – ISTOTNY ELEMENT DIETY

Jak widać, tłuszczu nie można całkowicie wyeliminować z pożywienia, gdyż powodowałoby to występowanie objawów chorobowych związanych z niedoborem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także upośledzenie wchłaniania witamin, które się w nim rozpuszczają. Związki lipidowe magazynowane są w organizmie w postaci neutralnych trójglicerydów (triacylogliceroli). Powstają przez przyłączenie 3 molekuł kwasów tłuszczowych do 1 cząsteczki glicerolu (najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy). W trakcie wysiłku organizm stymuluje hormonalnie tkankę tłuszczową do uwolnienia kwasów tłuszczowych (proces lipolizy). Do produkcji energii w czasie ćwiczeń wykorzystywane są głównie wolne kwasy tłuszczowe (WKT), a także triacyloglicerole osocza, triacyloglicerole mięśniowe oraz ciała ketonowe. W miarę kontynuowania wysiłku wzrasta tempo lipolizy, dzięki czemu w krwiobiegu pojawia się coraz więcej WKT. Jednocześnie hamowana jest resynteza trójglicerydów (lipogeneza) w tkance tłuszczowej i wątrobie. Po zaprzestaniu ćwiczeń szybkość lipolizy i stężenie wolnych kwasów tłuszczowych szybko wracają do wartości początkowej. Istnieje wiele elementów warunkujących wykorzystanie WKT przez mięśnie, jak: typ włókien mięśniowych, szybkość transportu WKT do cytoplazmy i z cytoplazmy do mitochondriów czy zdolność mitochondriów do procesów tlenowych. Jednym z głównych czynników wpływających na metabolizm tłuszczów jest rodzaj wysiłku oraz dostępność węglowodanów w organizmie.
   

TŁUSZCZE W PRZEMIANIE MATERII

Metabolizm tłuszczów i węglowodanów jest ze sobą ściśle powiązany. Zmniejszenie poziomu węglowodanów poniżej określonej wartości zaburza funkcjonowanie cyklu Krebsa i tym samym utlenianie kwasów tłuszczowych. To dlatego mówi się, że tłuszcz spala się w ogniu węglowodanów, bo WKT nie mogą być jedynym źródłem energii dla pracujących mięśni. Stanowią one natomiast jej główne źródło w czasie wysiłków o intensywności ok. 50% VO2max (pułap tlenowy – zdolność organizmu do pochłaniania tlenu). W tym przypadku tylko około 5% kwasów tłuszczowych pochodzi z rozpadu triacylogliceroli osocza. Są one szczególnie aktywnie utleniane w czasie wysiłku długotrwałego, kiedy to wzrasta aktywność lipazy lipoproteinowej w mięśniach szkieletowych. Z kolei zawartość triacylogliceroli mięśniowych zmniejsza się wyraźnie podczas wysiłku o intensywności około 65% VO2max. Oblicza się, że triacyloglicerole mięśniowe pokrywają wtedy około 25% zapotrzebowania na substraty energetyczne.
 
 

Obecnie uważa się, że tłuszcz z pożywienia powinien dostarczać 25–30% dziennego zapotrzebowania na energię. W przypadku sportowców wyczynowych jego udział w diecie nie powinien znacząco odbiegać od norm przyjętych dla ogółu populacji, może być nawet nieco niższy w zależności od dyscypliny. Pozostała część energii powinna przypadać na węglowodany i białka. Za minimalną granicę spożycia tłuszczów dla dorosłego człowieka przyjmuje się ok. 15% całkowitej puli kalorycznej. Szczególną uwagę należy także poświęcać odpowiedniej jakości spożywanych tłuszczów. Analizując sposób żywienia sportowców, powinno się mieć na uwadze czynniki, takie jak udział kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych, a także ich wzajemne proporcje. Ważne jest także odpowiednio wysokie spożycie NNKT, kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6 we właściwym stosunku ilościowym, oraz udział cholesterolu. Standardowa europejska dieta dostarcza zbyt dużych ilości omega-6, podczas gdy podaż omega-3 jest bardzo niska. Skutkuje to zaburzonym stosunkiem omega-6:omega-3, wynoszącym średnio 20:1, podczas gdy prawidłowy powinien się mieścić w przedziale od 4:1 do 2:1. Odpowiednia proporcja NNKT w diecie jest ważna z punktu widzenia utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. W wyniku przemian metabolicznych z kwasów omega-6 wytwarzane są związki o charakterze prozapalnym, podczas gdy z omega-3 związki o charakterze przeciwzapalnym. Długotrwały nadmiar kwasów omega-6 w stosunku do omega-3 w diecie sprzyja osłabieniu funkcji układu odpornościowego i sprzyja zwiększeniu częstotliwości występowania stanów zapalnych. Niewłaściwe spożycie kwasów tłuszczowych sprzyja również agregacji płytek krwi i hamowaniu wbudowywania EPA i DHA (kwasy omega-3: eikozapentaenowy i dokozaheksaenowy) w błony plazmatyczne (komórkowe).

 

Z kolei odpowiednia ilość kwasów omega-9 w diecie w stosunku do dwóch pozostałych rodzin omega (NNKT) jest istotna z punktu widzenia prawidłowej budowy tego rodzaju błon. Omega-3 i omega-6 powodują wzrost ich przepuszczalności, natomiast omega-9 jej zmniejszenie. Dzięki temu równoważą działanie NNKT i regulują płynność oraz przepuszczalność błon komórkowych. Istotne jest zatem dostarczanie organizmowi wszystkich rodzajów nienasyconych kwasów tłuszczowych w odpowiednich, zrównoważonych proporcjach.

 

W tym celu warto uzupełniać dietę w gotowe preparaty, których odpowiednio dobrany skład dostarcza organizmowi kwasów omega-3, omega-6 i omega-9 w optymalnych, zgodnych z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi proporcjach. Warto sięgać zwłaszcza po te produkty, które oparte są na wysokojakościowych, tłoczonych na zimno olejach z ryb oceanicznych i roślin. Polecam tutaj suplementy z najwyższej półki. Jeśli potrzebujesz uzupełnić kwasy omega-3, sięgnij po SUPER OMEGA-3, natomiast szukając produktu zawierającego wszystkie najważniejsze kwasy z rodziny omega, wybierz OMEGA-3-6-9 z TREC NUTRITION. Warto pamiętać, że roślinne źródła kwasów omega-3 dostarczają dużą ilość kwasu alfa-linolenowego (ALA), z którego organizm może wytworzyć pozostałe kwasy z tej rodziny. Jeśli wspominamy o suplementacji kwasami tłuszczowymi, w dyscyplinach o szczególnie dużej intensywności poleciłbym olej MCT. Są to średniołańcuchowe trójglicerydy izolowane z oleju kokosowego. Ze względu na szczególną budowę wchłaniają się równie szybko jak węglowodany, a dostarczają 2,5-krotnie więcej energii niż one. Stosując produkty takie jak MCT GOLD z TREC NUTRITION, możesz w istotny sposób zwiększyć ładunek kaloryczny swojej diety w okresie największego zapotrzebowania na energię lub w czasie diety redukcyjnej.
   

PODSTAWOWE FUNKCJE TŁUSZCZÓW

Źródło energii  Przeciętnie powinny one pokrywać od 25 do 30% dziennego spożycia kalorii. Pamiętajmy o tym, że tłuszcze są skoncentrowanym źródłem energii. Dostarczają jej prawie 2,5 raza więcej niż węglowodany, jednak ich metabolizm jest nieco bardziej skomplikowany i organizm poświęca nań więcej czasu. Tłuszcze są bardzo dobrym źródłem energii, szczególnie w dyscyplinach, w których wysiłek ma charakter długotrwały. Chociaż ich metabolizm jest około 10 razy wolniejszy niż węglowodanów, to jednak jest o wiele bardziej energotwórczy. Przykładowo, z beztlenowego spalenia 1 cząsteczki glukozy organizm otrzymuje 2 cząsteczki ATP, na drodze tlenowej 36, ale za to z przemian 1 cząsteczki kwasu palmitynowego (kwas tłuszczowy) aż 106. Warto też wspomnieć, że dodatek tłuszczów w posiłkach sprawia, że szybciej uzyskujemy stan sytości. Dzieje się tak, ponieważ ich zawartość w posiłku hamuje wydzielanie soku żołądkowego. Ponadto lipidy mają też wpływ na metabolizm białek. Spożycie ich razem powoduje, że proteiny wchłaniają się wolniej, co może być atutem w posiłkach poprzedzających długi okres głodu, np. przed snem. Oczywiście wpływają one także korzystnie na walory smakowe potraw.
   
Materiał zapasowy 
 Ze względu na specyficzną budowę tłuszcze doskonale nadają się na zapasowe źródło energii. W porównaniu do węglowodanów czy białek, które wiążą wodę, trójglicerydy (zapasowa postać tłuszczów) są przechowywane właściwie w formie nieuwodnionej. Co to oznacza? To bardzo proste. Każdy gram suchego glikogenu wiąże 2 g wody, a tłuszcz wcale. W rezultacie 1 g nieuwodnionego tłuszczu magazynuje prawie 6 razy więcej energii niż ta sama ilość glikogenu. Dlatego właśnie to tłuszcze, a nie węglowodany są podstawowym materiałem zapasowym w organizmie człowieka. Gdyby przeciętny 75 kg mężczyzna zamiast w tkance tłuszczowej zmagazynował energię w glikogenie (oczywiście czysto hipotetycznie), z takim zapasem ważyłby 135 kg. Oczywiście tłuszczowy magazyn pozwala nam przetrwać w warunkach głodu, ponieważ przy deficycie kalorycznym staje się głównym źródłem energii.
   
Budulec błon biologicznych   Tłuszcze są niezbędnym składnikiem wykorzystywanym do biosyntezy związków budulcowych tworzących błony biologiczne – również te okalające komórki. Dzięki zawartości pochodnych tłuszczowych mają one charakter tzw. płynnej mozaiki. Co to znaczy? Otóż, w prosty sposób tłumacząc, taka błona jest półprzepuszczalna i selektywna, dzięki temu jedne związki bez problemu wnikają do wnętrza komórki, a inne nie.
   
Budulec hormonów  Lipidy są niezbędnym składnikiem do budowy wielu hormonów. To prekursory eikozanoidów, które pełnią funkcję mediatorów w przekazie sygnałów biologicznych pomiędzy komórkami na drodze hormonalnej. Do tej grupy należą między innymi odpowiedzialne za regulację stanów zapalnych prostaglandyny, leukotrieny czy tromboksany. Pisząc o hormonach zbudowanych na bazie związków tłuszczowych, nie sposób nie wspomnieć o steroidach. Szkielety cząsteczek takich jak testosteron, estrogeny czy kortyzol powstają na drodze wieloetapowej enzymatycznej modyfikacji cholesterolu.
   
Ochrona
i izolacja cieplna
Zgromadzone pod skórą lipidy stanowią naszą izolację cieplną oraz mechaniczną osłonę. Dzięki nim możliwa jest adaptacja organizmu do funkcjonowania w zróżnicowanych warunkach klimatycznych i utrzymywanie stałej temperatury ciała. Nagromadzone wewnątrz organizmu tłuszcze stanowią naturalną poduszkę ochronną dla narządów wewnętrznych i zapobiegają ich przemieszczaniu się.
   

PODSUMOWANIE

Mam nadzieję, że ten artykuł w jasny sposób ukazał Wam wszystkie korzyści wypływające z odpowiedniego spożycia lipidów. Pamiętajcie – tłuszcze nie są złe i są niezbędne dla zachowania wysokiej formy i zdrowia. Ważne jest to, z jakiego źródła pochodzą, dlatego komponując codzienną dietę wybierajmy te zdrowe – nienasycone, a unikajmy nasyconych – szczególnie tych wysoce przetworzonych, stosowanych w przemyśle spożywczym.

Michał Karmowski

 

Data: 5 sierpnia 2013 3369 Odsłon Pozostaw komentarz Przejdź do komentarzy

Pozostaw komentarz
Brak komentarzy

 

Firma / O Trec Nutrition

Dążenie do osiągnięcia zdrowego, wysportowanego i sprawnego ciała stało się w ostatnich latach światowym trendem. Doskonała sylwetka i wysoka forma fizyczna nie jest tylko związana z intensywnym treningiem, ale również z racjonalnie przygotowaną dietą. Podstawowe znaczenie głównych makroskładników odżywczych znane jest już dość dobrze. Jednak nowo odkrywane funkcje białek, tłuszczów i węglowodanów w procesach budowania masy mięśniowej, wytwarzania energii i regeneracji potreningowej wciąż zaskakują wielu naukowców i dietetyków. Zapotrzebowanie sportowców wyczynowych, oraz trenujących rekreacyjnie na składniki pokarmowe jest znacznie większe i nie zawsze może być zaspokojone przez tradycyjną dietę.

 

Doświadczenia pokazują, że precyzyjna, odpowiednio dobrana suplementacja jest doskonałym wsparciem dla prawidłowo prowadzonego programu treningowego. Osiągnięcie wymarzonego celu staje się szybsze i łatwiejsze, gdy wspomagane jest najwyższej jakości preparatami, gwarantującymi pełne bezpieczeństwo stosowania. Firma TREC NUTRITION, przy współpracy z najlepszymi laboratoriami, technologami żywienia, lekarzami sportowymi oraz wybitnymi sportowcami, stworzyła ofertę produktów na najwyższym światowym poziomie. W ofercie znajdują się produkty wspomagające przyrost masy i siły mięśniowej, energetyzujące, redukujące tkankę tłuszczową, regenerujące aparat ruchowy oraz wzmacniające siły witalne organizmu. Sięgając po produkty naszej firmy mają Państwo pewność, że dostarczacie swojemu organizmowi tylko najlepszych składników odżywczych, w odpowiednich dla niego proporcjach.

 

Od początku istnienia TREC NUTRITION przykładał szczególną wagę do najwyższej jakości oferowanych produktów oraz pełnej ich zgodności z obowiązującym prawem żywnościowym. W chwili obecnej w firmie funkcjonuje Zintegrowany System Zarządzania spełniający wymagania norm ISO 9001 i ISO 22000 w zakresie „Produkcja, konfekcjonowanie i sprzedaż środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementów diety”. Dzięki rygorystycznemu przestrzeganiu zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP) i produkcyjnej (GMP) w naszym nowoczesnym zakładzie produkcyjnym, poziom bezpieczeństwa oferowanych wyrobów nie ustępuje nawet najsurowszym wymaganiom stawianym produkcji farmaceutycznej. Sprawność funkcjonowania firmy oraz nasza determinacja w tworzeniu i nieustannym doskonaleniu systemu zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem żywności została potwierdzona certyfikatem przyznanym przez szwajcarską firmę SGS uznawaną za najlepszą na świecie w dziedzinie certyfikacji zakładów. Więcej informacji o wszystkich produktach znajdziecie Państwo na stronie www.trecnutrition.com oraz telefonicznie u naszych ekspertów pod nr tel. 071 795 81 70 lub pocztą elektroniczną: ekspert@trec.com.pl.

Regulamin programu lojalnościowego - "Premiujemy zakupy i aktywnych klientów"

  1. Ogólne informacje o programie lojalnościowym.
    Każdy zarejestrowany klient sklepu trec.pl za dokonane zakupy i aktywność otrzymuje punkty w programie lojalnościowym, które może wymieniać na produkty z naszej oferty podczas realizacji zamówień.

  2. Zasady naliczania punktów:
    • każde 1 zł wydane w naszym sklepie to zdobycie 1 punktu. 20 zdobytych punktów to 1 zł do realizacji w sklepie (punkty są naliczane od całkowitej wartości produktów w zamówieniu, bez kosztów wysyłki),
    • zarejestrowanie się na sklepie nowego klienta to 200 pkt. - 10 zł do wykorzystania na zakupy,
    • zapisanie się do newslettera 100 pkt. - 5 zł do wykorzystania na zakupy,
    • dodanie opinii o produkcie w serwisie www.trec.pl jak i serwisie Opineo.pl 100 pkt. - 5 zł do wykorzystania na zakupy (użytkownik może otrzymać punkty za maksymalnie 2 recenzje w ciągu dnia, po ich zaakceptowaniu przez administratora. Użytkownik może otrzymać tylko punkty za produkt który wcześniej zakupił na stronie sklepu).
  3. Weryfikacja punktów.
    Punkty za zamówienie przyznawane są po zamknięciu zamówienia przez administratora systemu lub po zaakceptowaniu przez niego recenzji. Maksymalny czas oczekiwania na zaakceptowanie recenzji to 2 dni. Punkty za zapisanie się do newslettera przyznawane są od razu po zapisaniu.

    Punkty oczekujące zostają zaliczone, gdy:
    • wiadomo, że dana transakcja została sfinalizowana, czyli zamówienie zostało opłacone, a zamówiony towar został wysłany do Klienta,
    • transakcja została sfinalizowana (zamówienie opłacone i zamknięte w systemie) w ciągu 14 dni od chwili złożenia zamówienia.
    Punkty oczekujące zostają anulowane, gdy:
    • nie doszło do transakcji (np. brak wpłaty),
    • kiedy administrator nie zaakceptował opinii o produkcie.
  4. Uwagi dodatkowe:
    • dla jednego Klienta może być prowadzone tylko jedno konto z punktami. Nie ma możliwości przekazania punktów innej osobie,
    • minimalna ilość punktów jaką Klient musi zdobyć na swoim koncie żeby móc je wykorzystać to 300 pkt.,
    • maksymalna ilość punktów to 4000 pkt. Po przekroczeniu salda punkty za kolejne zamówienia nie będa naliczane,
    • po wykorzystaniu części punktów saldo zostanie zmniejszone, punkty za kolejne zamówienia będą naliczane aż do ponownego uzyskania salda maksymalnego,
    • jeśli przy zamówieniu któryś z produktów został opłacony za pomocą punktów wtedy za całość zamówienia punkty nie są przyznawane,
    • jeśli w zamówieniu znajdują się produkty objęte będące już w promocji (np. obniżona cena specjalna) lub zamówienie objęte jest inną regułą promocyjną, punkty za takie zamówienie, również nie są przyznawane,
    • użycie jakiegokolwiek kodu rabatowego, także zwalnia zamówienie z naliczania za nie punktów,
    • program nie obowiązuje w przypadku zamówień realizowanych do dnia 18 października 2013,
    • sklep trec.pl zastrzega sobie prawo do zmiany warunków w programie lojalnościowym.

[X]

Strona wykorzystuje pliki cookie, które przechowywane są na Twoim komputerze. Jeżeli nie zgadzasz się na to, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w Swojej przeglądarce.
Aby dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.