Brak produktów w koszyku

Oficjalny sklep internetowy TREC NUTRITION
Zaloguj się lub utwórz konto

Ekspert Trec Nutrition odpowiada
+48 71 795 81 70

Złóż zamówienie telefonicznie
Pn-Pt: 10:00 - 18:00

Livechat

Trec Nutrition

Zastosowanie β-karotenu w sporcie

Trec Nutrition
Wróć do listy
 
Każdy wie, jak pozytywny wpływ na nasz organizm mają promienie słoneczne. Zwiększają one wydzielanie witaminy D oraz poprawiają nastrój. Jednak zbyt długie przebywanie na słońcu ma też negatywne konsekwencje w postaci zmarszczek lub uszkodzeń skóry. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku opalania od wewnątrz, czyli spożywaniu owoców i warzyw bogatych w β-karoten. W nadmiarze, zabarwią one naszą skórę na pomarańczowo, a dla osób z niewłaściwie funkcjonującą wątrobą, zbyt duża ilość witaminy A może okazać się toksyczna. Jednak żółte, pomarańczowe i czerwone produkty spożywcze mają mnóstwo zalet. Jakich na przykład? Antyoksydanty - strażnicy równowagi - żołnierze, którzy najlepiej radzą sobie w stresie - w stresie oksydacyjnym.
 
Opalanie od środka, o karotenie słów kilka

Każdy wie, jak pozytywny wpływ na nasz organizm mają promienie słoneczne. Zwiększają one wydzielanie witaminy D oraz poprawiają nastrój. Jednak zbyt długie przebywanie na słońcu ma też negatywne konsekwencje w postaci zmarszczek lub uszkodzeń skóry. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku opalania od wewnątrz, czyli spożywaniu owoców i warzyw bogatych w β-karoten. W nadmiarze, zabarwią one naszą skórę na pomarańczowo, a dla osób z niewłaściwie funkcjonującą wątrobą, zbyt duża ilość witaminy A może okazać się toksyczna. Jednak żółte, pomarańczowe i czerwone produkty spożywcze mają mnóstwo zalet. Jakich na przykład? Antyoksydanty - strażnicy równowagi - żołnierze, którzy najlepiej radzą sobie w stresie - w stresie oksydacyjnym.

β-karoten to prowitamina z grupy karotenoidów o silnie przeciwutleniających właściwościach. Podczas wysiłku spełnia on rolę reduktora, który zwalcza wolne rodniki.  Magazynuje się on w organizmie głównie w tkance tłuszczowej i wątrobie, ale także w skórze. Dlatego, wysokie spożycie karotenoidów zapewnia amatorom pomarańczowych warzyw i owoców nieco ciemniejsze zabarwienie skóry, które w przeciwieństwie do tradycyjnej opalenizny jest także widoczne po wewnętrznej stronie dłoni. Karoten można spotkać w roślinach takich jak: marchew, słodki ziemniak, szpinak, dynia, papryka, morele czy pomidory.

Wśród wytrenowanych atletów, podczas wprowadzenia dwutygodniowej restrykcyjnej diety ubogiej w produkty będące źródłem antyoksydantów, markery stresu oksydacyjnego zwiększyły się o 38% podczas wysiłku submaksymalnego, 45% podczas wykończającego wysiłku oraz 31% po godzinie odpoczynku, w porównaniu do tradycyjnego sposobu żywienia. Wyniki te wskazują, że osoby aktywne fizycznie wymagają wyższej podaży tych składników, a dieta uboga w antyoksydanty (w tym β-karoten) znacznie pogarsza regenerację.

W innym badaniu, które objęło biegaczy, suplementacja 25.000 IU karotenu dziennie (czyli tyle, ile znajduje się w połowie obiadu, na który przepis znajdziesz poniżej) prowadziła do zmniejszenia średniego czasu biegu na 5 kilometrów o ponad 30 sekund. Co więcej, 64% uczestników badania zanotowało polepszenie samopoczucia po odbytym biegu.

Oprócz funkcji antyoksydacyjnej β-karoten pełni także rolę w działaniu systemu immunologicznego, narządu wzroku, wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu i opóźnia procesy starzenia się organizmu.

Do karotenoidów należy także astaksantyna, którą znaleźć można w łososiu, krewetkach, algach morskich oraz czerwonej doradzie. Dotychczas przeprowadzone badania sugerują, że wysoka podaż produktów bogatych w tę substancję może mieć wpływ na opóźnienie uczucia zmęczenia podczas treningu. Co więcej, trwają badania nad chroniącymi skórę właściwościami astaksantyny. Niektórzy badacze twierdzą bowiem, że suplementacja tym silnym antyoksydantem może w przyszłości zastąpić tradycyjne kremy przeciwsłoneczne.

Warto jednak pamiętać, że we wszystkim trzeba zachować umiar. Paradoksalnie wydawać by się mogło, że niewielki wzrost wolnych rodników w mięśniach szkieletowych podczas wysiłku ma pozytywny wpływ na wzrost kurczliwości mięśniowej, tak więc zbyt duża podaż antyoksydantów może również być niewskazana. Udowodniono, że duża podaż antyoksydantów (witaminy C, E i selenu) spożyta bezpośrednio po treningu spowalnia wzrost masy mięśniowej.

Co ciekawe, naukowcy podejrzewają, że wolne rodniki wytwarzane podczas wysiłku mają znaczącą rolę w zwiększaniu insulinowrażliwości. Suplementacja β-karotenem jest jednak niewskazana dla nałogowych palaczy – zwiększa ona wtedy ryzyko zachorowania na nowotwory płuc.

 

Jak umieścić karoten w codziennym jadłospisie?

Specjalnie dla Was kilka karotenowych bomb w wersji przekąskowej i obiadowej. Dla zapracowanych szybkie smoothie owocowo–warzywne, a na obiad awokado z jajem oraz z surówką z marchewki z odrobiną pieczonego batata.
 

Przepis nr 1

  • 1 garść szpinaku baby
  • 1 mały dojrzały banan
  • 3 brzoskwinie

Składniki zmiksować w blenderze na smoothie. W gorące dni możesz przelać do specjalnych foremek i zamrozić (zamiast szpinaku dodaj wtedy kilka listków świeżej mięty) i jeść jak sorbetowe lody na patyku.

MAKRO:

208 kcal/ B 4 g /T 0,9 g/ W 53 g/ 2324,6 równoważników beta karotenu

Smoothie świetnie nada się na zastrzyk węglowodanów po treningu, żeby zregenerować mięśniowy glikogen. Potas z banana zadba o elektrolity, a szpinak dostarczy kwasu foliowego i żelaza dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Dodatkowo dojrzały banan zawiera sporo glukozy, która skutecznie uzupełnia glikogen mięśniowy, przyśpieszając tym samym regenerację.

 

Przepis nr 2

  • średni batat
  • pieprz, sól, chili, wędzona słodka papryka
  • 1 marchew
  • 2 łyżeczki oliwy/oleju kokosowego
  • ½ miękkiego awokado
  • 1 jajko

MAKRO:

510 kcal/ B 18 g/ T 26 g/ W 57 g/ 35 076,8 równoważników beta karotenu

Batata pokrój w słupki, dodaj łyżeczkę oliwy/oleju kokosowego, sól, pieprz, paprykę wędzoną i odrobinę chili. Piecz w piekarniku przez 15 minut w 200°C. Na ostatnie 5 minut pieczenia do piekarnika włóż także awokado, do którego w miejscu pestki wbij jajko (jeżeli wybrałeś jajo wielkości L, wydrąż trochę większą dziurkę tak, aby i żółtko i białko zmieściło się w środku). Marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach i dodaj łyżeczkę oliwy (do surówki możesz dodać to, co dodatkowo wydrążyłeś z awokado).

Tłuszcze w posiłku zapewnią Ci sytość na długo. Awokado to świetne źródło potasu, spora dawka kalorii oraz duża zawartość potrzebnych kwasów tłuszczowych. Lecytyna z jajek dopełni przeciwutleniających właściwości β-karotenu z marchewki i batata.

 

Plan działania.

Użyj jednego z podanych przepisów lub sam zapoluj w sklepie na  β-karoten wybierając czerwone, żółte lub pomarańczowe warzywa

 
Piśmiennictwo:
Yavari A i wsp. Exercise-induced oxidative stresss and dietary antioxidants. Asian J Sports Med.2015; 6(1): e24898.
Quindry J C i wsp, Exercise-induced oxidative stresss: are supplememntal antioxidants warranted? , in The Encyclopaedia of Sports Medicine: An IOC Medical Commission Publication, Volume 19 (ed R. J. Maughan), John Wiley & Sons Ltd, Chichester, UK. doi: 10.1002/9781118692318.ch21.
Fiedor J, Burda K. Potential role of carotenoids as antioxidants in human health and disease. Nutrients. 2014; 6: 466-488.
Igielska-Kalwat i wsp. Karotenoidy jako naturalne antyoksydanty. Postępy Hig Med. Dosw. 2015; 69: 418-428.
http://www.nutritionexpress.com/article+index/sports+nutrition/endurance+athletes/showarticle.aspx?id=14
Data: 27 sierpnia 2016 365 Odsłon Pozostaw komentarz Przejdź do komentarzy

Pozostaw komentarz
Brak komentarzy

 

Firma / O Trec Nutrition

Dążenie do osiągnięcia zdrowego, wysportowanego i sprawnego ciała stało się w ostatnich latach światowym trendem. Doskonała sylwetka i wysoka forma fizyczna nie jest tylko związana z intensywnym treningiem, ale również z racjonalnie przygotowaną dietą. Podstawowe znaczenie głównych makroskładników odżywczych znane jest już dość dobrze. Jednak nowo odkrywane funkcje białek, tłuszczów i węglowodanów w procesach budowania masy mięśniowej, wytwarzania energii i regeneracji potreningowej wciąż zaskakują wielu naukowców i dietetyków. Zapotrzebowanie sportowców wyczynowych, oraz trenujących rekreacyjnie na składniki pokarmowe jest znacznie większe i nie zawsze może być zaspokojone przez tradycyjną dietę.

 

Doświadczenia pokazują, że precyzyjna, odpowiednio dobrana suplementacja jest doskonałym wsparciem dla prawidłowo prowadzonego programu treningowego. Osiągnięcie wymarzonego celu staje się szybsze i łatwiejsze, gdy wspomagane jest najwyższej jakości preparatami, gwarantującymi pełne bezpieczeństwo stosowania. Firma TREC NUTRITION, przy współpracy z najlepszymi laboratoriami, technologami żywienia, lekarzami sportowymi oraz wybitnymi sportowcami, stworzyła ofertę produktów na najwyższym światowym poziomie. W ofercie znajdują się produkty wspomagające przyrost masy i siły mięśniowej, energetyzujące, redukujące tkankę tłuszczową, regenerujące aparat ruchowy oraz wzmacniające siły witalne organizmu. Sięgając po produkty naszej firmy mają Państwo pewność, że dostarczacie swojemu organizmowi tylko najlepszych składników odżywczych, w odpowiednich dla niego proporcjach.

 

Od początku istnienia TREC NUTRITION przykładał szczególną wagę do najwyższej jakości oferowanych produktów oraz pełnej ich zgodności z obowiązującym prawem żywnościowym. W chwili obecnej w firmie funkcjonuje Zintegrowany System Zarządzania spełniający wymagania norm ISO 9001 i ISO 22000 w zakresie „Produkcja, konfekcjonowanie i sprzedaż środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementów diety”. Dzięki rygorystycznemu przestrzeganiu zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP) i produkcyjnej (GMP) w naszym nowoczesnym zakładzie produkcyjnym, poziom bezpieczeństwa oferowanych wyrobów nie ustępuje nawet najsurowszym wymaganiom stawianym produkcji farmaceutycznej. Sprawność funkcjonowania firmy oraz nasza determinacja w tworzeniu i nieustannym doskonaleniu systemu zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem żywności została potwierdzona certyfikatem przyznanym przez szwajcarską firmę SGS uznawaną za najlepszą na świecie w dziedzinie certyfikacji zakładów. Więcej informacji o wszystkich produktach znajdziecie Państwo na stronie www.trecnutrition.com oraz telefonicznie u naszych ekspertów pod nr tel. 071 795 81 70 lub pocztą elektroniczną: ekspert@trec.com.pl.

Regulamin programu lojalnościowego - "Premiujemy zakupy i aktywnych klientów"

  1. Ogólne informacje o programie lojalnościowym.
    Każdy zarejestrowany klient sklepu trec.pl za dokonane zakupy i aktywność otrzymuje punkty w programie lojalnościowym, które może wymieniać na produkty z naszej oferty podczas realizacji zamówień.

  2. Zasady naliczania punktów:
    • każde 1 zł wydane w naszym sklepie to zdobycie 1 punktu. 20 zdobytych punktów to 1 zł do realizacji w sklepie (punkty są naliczane od całkowitej wartości produktów w zamówieniu, bez kosztów wysyłki),
    • zarejestrowanie się na sklepie nowego klienta to 200 pkt. - 10 zł do wykorzystania na zakupy,
    • zapisanie się do newslettera 100 pkt. - 5 zł do wykorzystania na zakupy,
    • dodanie opinii o produkcie w serwisie www.trec.pl jak i serwisie Opineo.pl 100 pkt. - 5 zł do wykorzystania na zakupy (użytkownik może otrzymać punkty za maksymalnie 2 recenzje w ciągu dnia, po ich zaakceptowaniu przez administratora. Użytkownik może otrzymać tylko punkty za produkt który wcześniej zakupił na stronie sklepu).
  3. Weryfikacja punktów.
    Punkty za zamówienie przyznawane są po zamknięciu zamówienia przez administratora systemu lub po zaakceptowaniu przez niego recenzji. Maksymalny czas oczekiwania na zaakceptowanie recenzji to 2 dni. Punkty za zapisanie się do newslettera przyznawane są od razu po zapisaniu.

    Punkty oczekujące zostają zaliczone, gdy:
    • wiadomo, że dana transakcja została sfinalizowana, czyli zamówienie zostało opłacone, a zamówiony towar został wysłany do Klienta,
    • transakcja została sfinalizowana (zamówienie opłacone i zamknięte w systemie) w ciągu 14 dni od chwili złożenia zamówienia.
    Punkty oczekujące zostają anulowane, gdy:
    • nie doszło do transakcji (np. brak wpłaty),
    • kiedy administrator nie zaakceptował opinii o produkcie.
  4. Uwagi dodatkowe:
    • dla jednego Klienta może być prowadzone tylko jedno konto z punktami. Nie ma możliwości przekazania punktów innej osobie,
    • minimalna ilość punktów jaką Klient musi zdobyć na swoim koncie żeby móc je wykorzystać to 300 pkt.,
    • maksymalna ilość punktów to 4000 pkt. Po przekroczeniu salda punkty za kolejne zamówienia nie będa naliczane,
    • po wykorzystaniu części punktów saldo zostanie zmniejszone, punkty za kolejne zamówienia będą naliczane aż do ponownego uzyskania salda maksymalnego,
    • jeśli przy zamówieniu któryś z produktów został opłacony za pomocą punktów wtedy za całość zamówienia punkty nie są przyznawane,
    • jeśli w zamówieniu znajdują się produkty objęte będące już w promocji (np. obniżona cena specjalna) lub zamówienie objęte jest inną regułą promocyjną, punkty za takie zamówienie, również nie są przyznawane,
    • użycie jakiegokolwiek kodu rabatowego, także zwalnia zamówienie z naliczania za nie punktów,
    • program nie obowiązuje w przypadku zamówień realizowanych do dnia 18 października 2013,
    • sklep trec.pl zastrzega sobie prawo do zmiany warunków w programie lojalnościowym.

[X]

Strona wykorzystuje pliki cookie, które przechowywane są na Twoim komputerze. Jeżeli nie zgadzasz się na to, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w Swojej przeglądarce.
Aby dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.