Masła orzechowe

Masło orzechowe

W czasach, w których doba się kurczy, a tempo życia wciąż wzrasta, ludzie szukają sprytnych rozwiązań żywieniowych. Żywność funkcjonalna ma przede wszystkim ułatwić dostarczanie odpowiednich składników odżywczych, lecz nie kosztem przyjemności z jedzenia. Jednocześnie się najesz i zapewnisz właściwą ilość białka, węglowodanów i tłuszczów - szczególnie, jeśli spożywasz masło orzechowe!

Czym jest masło orzechowe?

Masło orzechowe towyrób spożywczy z orzechów ziemnych (orzechów arachidowych, fistaszków), który jest aktualnie uwielbiany na całym świecie. Swoją popularność masło orzechowe zawdzięcza głównie mieszkańcom Ameryki, ale obecnie można powiedzieć, że jest ono dobrze znane i lubiane w każdym zakątku świata.

Ta zdrowa przekąska dostępna jest w wielu wersjach: z kawałkami orzeszków (masło orzechowe crunchy) lub gładkie masło, naturalny lub inny smak (czekoladowy, waniliowy, ciasteczkowy, pomarańczowy, słony karmel...).

Do czego używa się masła orzechowego?

Zwykle masła orzechowego używa się do smarowania:

  • pieczywa,

  • wafli ryżowych,

  • naleśników,

  • placków,

  • omletów.

Niektóre przepisy kulinarne wymagają dodania masła orzechowego do domowych wypieków i deserów, tj. ciasta, ciasteczka, torty.

Poza tym z pewnością niektórzy sięgają po masło orzechowe i spożywają je łyżką prosto ze słoika lub w połączeniu z dżemem lub frużeliną tworząc słynne peanut butter and jelly. :)

Zalety masła orzechowego

Masło orzechowe ma jedną z najważniejszych zalet dla osób, które nie stronią od aktywności fizycznej i/lub są na diecie wegańskiej/wegetariańskiej - ten pyszny krem orzechowy jest naprawdę dobrym źródłem białka.

  1. PEANUT BUTTER CREAM to aż 31 g białka w 100 g produktu,

  2. PEANUT BUTTER WHEY 100 to również ok. 30 g białka na 100 g masła orzechowego.

To właściwie tyle samo białka, co w 100 g piersi z kurczaka! PEANUT BUTTER WHEY 100 zawiera także dodatkowe białko w postaci odżywki białkowej WHEY 100.

Masła orzechowe zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Między innymi właśnie zdrowe tłuszcze znajdujące się w maśle orzechowym podbijają kaloryczność produktu - wartość energetyczna w 100 g masła to ok. 597 kcal. To może być dobra wiadomość dla osób, które mają problem ze zwiększeniem całkowitej masy ciała - masło orzechowe świetnie sprawdza się podczas nabierania masy.

Typowe, wysokiej jakości masło orzechowe wykonane przynajmniej w 90% z orzechów zawiera też solidną porcję witaminy E oraz witamin z grupy B.

Wyjątkowy smak, który jest trudny do podrobienia, to zaleta doceniana przez smakoszy orzechów. Chrupiąca wersja crunchy z kawałkami orzechów lub gładka konsystencja w wersji smooth? Każdy znajdzie coś dla siebie, nie wspominając już o niezapomnianym orzechowym smaku.

Na sklepowych półkach można znaleźć także masła orzechowe bez żadnych zbędnych dodatków w postaci dodatkowego cukru, oleju palmowego, soli. Właśnie PEANUT BUTTER CREAM oraz PEANUT BUTTER WHEY 100 nie zawierają oleju palmowego - masło orzechowe dostępne na rynku często nie posiada tej zalety.

Masło orzechowe z innych orzechów

Gdy masło orzechowe z orzeszków ziemnych zyskało ogromną sławę, świat podjął próby stworzenia równie pysznych maseł orzechowych z innych orzeszków niż ziemne. Starania zakończyły się sukcesem i teraz na rynku znajdziesz również masło orzechowe z:

  • orzechów nerkowca - w porównaniu z masłem orzechowym z orzechów arachidowych, masło z arachidów nie jest mniej kaloryczne od tego z orzechów nerkowca, może też mieć mniej białka w składzie;

  • migdałów - pasta orzechowa z migdałów zawiera zdrowe tłuszcze nienasycone, które zapewniają uczucie sytości i mogą być pomocne podczas odchudzania;

  • orzechów laskowych - taki krem może być nieco bardziej kaloryczny, co więcej krem z orzechów laskowych ma też mniej białka, natomiast również zawiera nieco witamin z grupy B oraz kwasów tłuszczowych.

Masła orzechowe z tych orzechów także mają swoje wersje z kawałkami orzechów oraz bez nich. Sprawdzą się one do deserów, pieczywa, naleśników itp. tak samo dobrze, jak zwykłe masło orzechowe.

Jak przechowywać masło orzechowe?

Masło orzechowe powinno być przechowywane w temperaturze od 15 do 25 stopni. Trzymanie masła orzechowego w lodówce lub innym chłodnym miejscu może doprowadzić do stwardnienia masła, przez co ciężko będzie się rozsmarowywało i ogólne użycie stanie się trudniejsze.

Pamiętaj, aby po otwarciu nowego opakowania masła orzechowego dokładnie wymieszać zawartość - tłuszcz z orzeszków ziemnych ma tendencję do oddzielania się. Wymieszanie sprawi, że całe opakowanie będzie miało jednolitą konsystencję.

Masło orzechowe dostarczy Ci nie tylko walorów smakowych, ale też witamin, białka, a i zdrowe tłuszcze się znajdą - połączenie wielu składników odżywczych z pysznym smakiem!