-15% NA WSZYSTKO
Wpisz kod: CEL2022 Masz tylko: 
0
MENU
BESTSELLER
Białko WHEY 100

Klasyczna odżywka białkowa od Trec Nutrition.

  • Aż 81,2% najwyższej jakości białka;
  • Zaledwie 0,54g cukru w jednej porcji;
  • Pełny profil aminokwasowy;
  • Odpowiednia odżywka białkowa dla osób intensywnie trenujących, które chcą osiągnąć sportową sylwetkę;
  • Dla osób uprawiających sport, chcących zaspokoić wzmożone zapotrzebowanie na białko;
  • Dla osób pragnących zbudować masę mięśniową.
72,99
79,99
9%
Kup teraz
NOWOŚĆBESTSELLER
Białko WHEY 100 NEW FORMULA

Wysokiej jakości białko wzbogacone o formułę wspierającą odporność IMMUNO SHIELD.

  • Wysoka zawartość białka;
  • Niska zawartość cukrów;
  • Dla osób chcących zwiększyć lub utrzymać masę mięśniową;
  • Zawiera substancję słodzącą (sukralozę);
  • Wzbogacone o witaminy D i B6 oraz cynk, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego;
  • Dostępne w 11 przepysznych smakach;
  • Zawiera tylko 0,8 g cukru w porcji.
79,99
85,99
7%
Kup teraz
Izolat białka ISOLATE 100

Izolat białkaserwatkowego CFM idealny na rano i po treningu.

  • 100% izolatu białka serwatkowego wysokiej jakości;
  • Odpowiednia odżywka białkowa dla osób intensywnie trenujących, które chcą osiągnąć sportową sylwetkę;
  • Wyprodukowane za pomocą technologii CFM.
199,99
219,99
9%
Kup teraz
Białko BOOSTER ISOLATE PROTEIN

Obłędnie smaczny izolat białka.

  • Zawiera 100% wysokiej jakości izolatu białka;
  • Zawiera naturalne składniki;
  • Charakteryzuje się rekordową wartością biologiczną;
  • Odpowiednia odżywka białkowa dla osób intensywnie trenujących, które chcą osiągnąć sportową sylwetkę.
89,99
 
Kup teraz
BESTSELLER
Białko BOOSTER WHEY PROTEIN

Odżywka białkowa zawierająca wysoką zawartość białka i niską zawartość cukrów.

  • Przepyszne smaki do wyboru;
  • Niska zawartość cukrów - tylko 1,1 g w porcji! 
  • Idealne białko po treningu i jako słodka przekąska;
  • Odżywka białkowa odpowiednia dla osób intensywnie trenujących, które chcą osiągnąć sportową sylwetkę;
  • Idealne dla osób pragnących zbudować masę mięśniową;
  • Dla osób chcących zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie na białko.
79,99
 
Kup teraz
Kazeina CASEIN 100 - idealne białko na noc

Wolnowchłanialne białko z kazeiny micelarnej.

  • Uzupełnia dietę o proteiny, które przyczyniają się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej;
  • Białko bogate w ważne aminokwasy;
  • Niska zawartość cukrów;
  • 100% kazeiny micelarnej;
  • Świetny składnik deserów.
199,99
 
Kup teraz
Zestaw BOOSTER WHEY x 3

Jesteś ciekawy wszystkich smaków BOOSTERA? Teraz masz niepowtarzalna okazje spróbować 3 w niższej cenie!

189,99
209,97
10%
Kup teraz
Białko W.I.S.T. Whey Protein Concentrate

  • Wysokiej jakości odżywka białkowa;
  • Wysoka zawartość białka WPC (83%);
  • Niska zawartość tłuszczy;
  • Odpowiedni dla osób intensywnie trenujących, które chcą osiągnąć sportową sylwetkę;
  • Zawarte białko pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej.
64,99
 
Kup teraz
Białko sojowe SOY PROTEIN ISOLATE

Izolat białka sojowego NON GMO.

  • Izolat protein sojowych jako cenne źródło pełnowartościowego białka;
  • Odpowiednia dla wegan i wegetarian.
54,99
64,99
15%
Kup teraz


Białko jest podstawową strukturą wszystkich żywych komórek. Jest niezbędne w codziennej diecie, a aminokwasy, których dostarcza, pozwalają na bieżąco odbudowywać proteiny naszego organizmu. Jest ono niezwykle cennym składnikiem żywieniowym intensyfikującym przemianę materii, ponieważ do jego trawienia organizm zużywa duże pokłady energii. Jak to możliwe, że białko pomaga rzeźbić sylwetkę?

Białko - istotny element układanki

Aby dobrze zrozumieć, dlaczego białko jest tak przydatne i w jaki sposób wspomaga proces redukcji wagi, musimy najpierw poznać jego budowę. Proteiny wytwarzane są przez wszystkie tkanki i narządy naszego organizmu, ale ich najintensywniejsza produkcja przebiega w mięśniach i w wątrobie. Każde jest trójwymiarową nicią zbudowaną z pojedynczych aminokwasów. Grupy aminowe i karboksylowe tych podstawowych proteinowych cegiełek połączone są ze sobą wiązaniami peptydowymi, tworząc łańcuch polipeptydowy. Boczne łańcuchy aminokwasów mogą oddziaływać pomiędzy sobą w różnych miejscach tej nici, w związku z czym nie jest ona prosta, lecz skręca się i zwija, przyjmując formę podobną do kłębka wełny lub pozaginanej kartki papieru. Dzięki takiej budowie, wynikającej bezpośrednio z kolejności ułożenia i rodzaju aminokwasów, białko zyskuje różne funkcje metaboliczne. Ludzkie tkanki zbudowane są z 21 różnych aminokwasów, z czego tylko część organizm potrafi wytwarzać samodzielnie na bazie pośrednich metabolitów – są to aminokwasy endogenne. Pozostałe muszą być dostarczane z zewnątrz w pożywieniu i nazywamy je egzogennymi.

Każda osoba powinna spożywać dawkę protein z uwzględnieniem wieku, wagi, płci oraz stopnia aktywności fizycznej. Inne zapotrzebowanie na białko będzie miał nastolatek w okresie wzrostu, inne 30-letni kulturysta, a jeszcze inne 40-letni triatlonista. Zarówno jego brak, jak i nadmiar może być dla organizmu niekorzystny. Wymagania ustroju zależą nie tylko od dyscypliny sportowej, ale także od celu treningowego i dietetycznego. Zapotrzebowanie na białko jest największe w sportach sylwetkowych, w szczególności w okresie kształtowania rzeźby mięśniowej.

Dlaczego w tym czasie powinniśmy szczególnie zadbać o odpowiednie dawki pełnowartościowych protein? Po pierwsze, przy niedostatku kalorycznym mięśnie narażone są na zwiększona ucieczkę białek w wyniku reakcji katabolicznych. Organizm, jeśli nie pozyskuje dostatecznej ilości energii z innych źródeł, zaczyna pobierać aminokwasy z największego ich magazynu – tkanki mięśniowej. Dlatego w okresie diety redukcyjnej z góry powinniśmy założyć zwiększoną ucieczkę białek z organizmu i spożywać ich więcej niż zwykle. Po drugie, białko wolno się trawi i wywołuje „efekt termogenezy poposiłkowej”. Nasz ustrój musi zużyć energię, aby je przyswoić.

Białko to metaboliczny dopalacz

Białka są niezbędne do życia, ale dla organizmu ich trawienie jest dużo trudniejsze niż węglowodanów czy tłuszczów. Aby przyswoić i wykorzystać proteiny z pożywienia, potrzeba dodatkowej energii. Jeden gram protein dostarcza 4 kcal, ale jego przyswojenie wymaga zużycia aż 24 kcal! Właśnie dlatego diety bogate w białko rozkręcają metabolizm i dają szybkie efekty w postaci redukcji wagi. Ich trawienie i wchłanianie przekłada się bezpośrednio na wyższy spoczynkowy wydatek energetyczny. Diety tego typu pomagają pozbyć się niechcianych kilogramów, a dodatkowo poprawiają skład ustroju. Oczywiście dla prawidłowego przebiegu wszystkich procesów biochemicznych w organizmie niezbędna jest odpowiednia dawka protein dobrana dokładnie do wyznaczonych celów.

Najlepszym sposobem na obliczenie właściwego ich zapotrzebowania jest w tym przypadku skorzystanie z przelicznika gramów białka na LBM (Lean Body Mass), czyli chudej masy ciała. Kobiety mogą spożywać mniejsze ich ilości niż mężczyźni bez strat masy mięśniowej. Jeśli w ciągu dnia naszą jedyną aktywnością jest trening aerobowy, wystarczy 1,5–2 g białka na kg masy ciała, natomiast osoby wykonujące dodatkowo trening siłowy powinny spożywać 2–3 g. Dla przeciętnej osoby ważącej 70 kg i trenującej tylko aerobowo zjedzenie 140 g białka dziennie wiąże się ze spożyciem 700 g mięsa! To nie lada wyzwanie. Znacznie lepiej też, jeśli proteiny pochodzą ze zróżnicowanych źródeł.

Doskonałym rozwiązaniem zatem jest dostarczanie ich w postaci oczyszczonej i skoncentrowanej, np. szejków białkowych. Odżywki takie jak WHEY CREAMY COCKTAIL, WHEY 100 czy ISOLATE 100 bazują na najlepszych źródłach protein, bogatych we wszystkie aminokwasy. To, w jakim stopniu białko zostanie przyswojone w organizmie, jest podyktowane jego strawnością i liczbą aminokwasów ograniczających. Białka jaja kurzego (owoalbumina) i mleka kobiecego (laktoalbumina) są najbardziej zbliżone do składu tych ustrojowych, dlatego przez organizm człowieka są najlepiej wykorzystywane. Proporcje między poszczególnymi aminokwasami wchodzącymi w skład tych protein uznano za optymalne – za wzorzec, z którym porównywane są inne białka.

Zapotrzebowanie na białko

Ocena wartości odżywczej poszczególnych białek i posiłków ma duże znaczenie praktyczne, zwłaszcza dla osób będących na diecie i chcących uzyskać wymarzoną sylwetkę. Umożliwia właściwe zestawienie całodziennego żywienia tak, aby pokrywało indywidualne zapotrzebowanie na ten deficytowy składnik zarówno z produktów żywnościowych, jak i odżywek. Przy określaniu jakości białka wykorzystuje się pojęcie „aminokwasu ograniczającego”, tj. egzogennego, który w danym białku lub posiłku występuje w najmniejszej ilości w stosunku do wzorca. Ogranicza on wykorzystanie innych aminokwasów uzyskiwanych z pożywienia do syntezy białka ustrojowego w takim stopniu, w jakim stanowi odsetek zawartości tego samego aminokwasu w białku wzorcowym. Jeśli w danym posiłku znajduje się tylko 70% L-metioniny w przeliczeniu na 1 g azotu w porównaniu z białkiem wzorcowym, to znaczy, że tylko 70% aminokwasów będzie z niego zużytkowana do syntezy białka ustrojowego. Wartość odżywcza lub jakość białka w tym daniu wyniesie tym samym tylko 70%.

Planując posiłki, należy pamiętać, aby białko pochodziło z produktów pełnowartościowych, takich jak jaja, mięso, ryby i odżywki, ponieważ mają one pełny profil aminokwasowy i najwyższą strawność biologiczną (Biological Value – BV).


Białko pochodzące z sera twarogowego, mimo znacznej jego zawartości, jest wchłaniane tylko w 48%, więc nie jest do końca pełnowartościowe. Tegu typu produkt zawiera co prawda kazeinę, ale jest ona strącona z mleka przy użyciu wysokiej temperatury i czynników chemicznych. Dlatego traci trójwymiarową strukturę i formuje tzw. skrzep kazeinowy, który w odróżnieniu od kazeiny micelarnej występującej w mleku lub wysokiej klasy odżywkach, np. CASEIN 100, jest trudno dostępny dla enzymów trawiennych oraz słabo się wchłania.

Stwierdzenie, że „białko rzeźbi mięśnie” jest jak najbardziej trafne! Produkty zawierające duże dawki protein trawią się dłużej idają uczucie sytości, pozwalając tym samym kontrolować spożywanie węglowodanów i tłuszczu. Ta sama liczba kalorii w postaci białka daje poczucie wypełnienia żołądka i trwa dłużej niż w przypadku węglowodanów. Aby jednak mieć pewność, że w ciągu dnia dostarczmy dobrej jakości protein, warto do diety włączyć również odżywki białkowe. Niezwykle cenna okazuje się tutaj wspomniana wcześniej kazeina micelarna zawarta w CASEIN 100. Wchłania się znacznie dłużej niż inne źródła protein i uwalnia aminokwasy nawet do 8 godzin po spożycia. Ponadto po wypiciu pęcznieje i przyjmuje formę żelu, który rozpycha ściany żołądka, dając mózgowi sygnał o sytości. Natomiast po treningu aerobowym lub siłowym polecam wypić porcję izolatu białka serwatkowego – ISOLATE 100. Szybko zahamuje procesy rozpadu protein towarzyszące wysiłkowi fizycznemu.

Odżywka białkowa może także zastępować posiłek, kiedy nie mamy czasu nic zjeść. Pamiętajmy – 1 miarka odżywki to równowartość aż 100 g mięsa! Stosując podwyższoną podaż protein w diecie warto pamiętać, że ich nadmiar może obciążać nasze nerki. Aby tego uniknąć, pijmy przynajmniej 2–3 litry wody dziennie, a komponując posiłki, dodajmy do nich porcję warzyw, które pomogą zniwelować zakwaszający wpływ białka na organizm. Wzbogacimy jednocześnie dietę w błonnik – kolejny wypełniacz żołądka, co jest bardzo korzystne dla osób dbających o sylwetkę.

Białko - Odżywka białkowa - rodzaje

Odżywki białkowe, zawierające minimum 70% białka, stanowią łatwo przyswajalną formę białka w diecie. Są one wskazane dla osób prowadzących aktywny tryb z życia z uwagi na występujące u nic wyższe zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy, wynikające z szybszego tempa zużywania białek ustrojowych.
Ważniejsze grupy odżywek białkowych to:

białko Białko serwatkowe 

Białko serwatkowe jedna z frakcji białek mleka, występujące w formie koncentratu (WPC) lub szybciej przyswajanego izolatu (WPI)
Produkty bazujące na białkach serwatkowych jak np. Whey 100 czy Isolate 100 doskonale nadają się wtedy, gdy niezbędna jest szybka dostawa białek jak np.: rano po przebudzeniu, w porze potreningowej.


Białko kazeinowe 

Kazeina to jedna z frakcji białek mleka, wykazuje powolną kinetykę przemian, przyswaja się powoli, gwarantując wielogodzinne zaopatrzenie mięśni w proteiny.
Produkty oparte na białkach kazeinowych jak np. Casein 100 to doskonałe rozwiązanie na noc, czy zawsze wtedy, gdy nie mamy możliwości spożywania regularnych posiłków.


białko sojoweBiałka jaja 

Białka jaj zawierają perfekcyjną mieszanką aminokwasów, stanowi białko o nieco dłuższym czasie przyswajania jak białka serwatkowe.


Białko wołowe 

Białko wołowe to pełnowartościowe białko zwierzęce o dłuższym czasie przyswajania.

Co wybrać? Koncentrat białek mleka VS Izolat Białka

Żaden z tych produktów tak naprawdę nie jest ani gorszy ani lepszy. Izolat białka będzie pokrywał zapotrzebowanie organizmu w zakresie szybkiej dostawy protein w tak ważnych porach jak po treningu (oczywiście po wcześniejszym uzupełnieniu węglowodanów) czy tuż po przebudzeniu. Wówczas ekspresowe tempo przyswajania izolatu białka będzie doskonale odpowiadać podniesionemu metabolizmowi organizmu. Białko koncentrat będzie stanowił dobre źródło białka w posiłkach w ciągu dnia, także przed treningiem.

Jakie efekty daje koncentrat białek mleka?

białko serwatkowe whey 100

Koncentrat białek mleka zawiera wszystkie frakcje białkowe mleka: białko serwatkowe i kazeinę. Połączenie tych form protein jest tak naprawdę doskonałe, gdyż mamy tu białka szybko przyswajalne, do których należą białka serwatkowe, jak i białka wolniej trawione, a co za tym idzie zapewniające bardziej długotrwałe zaopatrzenie mięśni w aminokwasy, czyli kazeinę. Takim wszechstronnym składem może pochwalić się produkt Trec Ultimate protein.
Formuła białek mleka stanowi białko pełnowartościowe, dostarczające wszystkie aminokwasy niezbędne. Koncentrat białek mleka będzie znakomitym uzupełnieniem podaży białka w diecie osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na ten składnik pokarmowy np. w okresie intensywnych treningów, budowania masy mięśniowej.

Jak dawkować koncentrat białka mleka?

Generalnie białko jako składnik pokarmowy diety musi być spożywane w kilku mniejszych porcjach w ciągu dnia. Nie da się zjeść białka na zapas, gdyż organizm nie ma umiejętności magazynowania aminokwasów, w przeciwieństwie do węglowodanów (pod postacią glikogenu mięśniowego). Poza tym spożycie zbyt dużej dawki protein na raz, stanowiłoby spore obciążenie energetyczne, szczególnie gdy jesteśmy w okresie ciężkich treningów i organizm wydatkuje masę energii na procesy regeneracji. Dzieje się tak dlatego, że trawienie i przyswajanie białka wymaga dużych nakładów energii.

Z tego względu zaleca się dawkować koncentrat białek mleka w kilku porcjach w ciągu dnia, dostarczających średnio 20 – 30 g czystych białek mleka. Pamiętajmy, że odżywki białkowe to bardzo dobre źródło białka w diecie, gdyż proteiny z nich są przyswajane szybciej jak z naturalnego pożywienia oraz, ze względu na płynną postać, są łatwiej absorbowane. Koncentrat białek mleka szczególnie zalecany będzie rano po przebudzeniu czy w porze potreningowej.

Wydłużone przyswajanie białka, jakie zapewniają mieszanki białek, jest szczególnie istotne w tych porach dnia, kiedy nie możemy regularnie, co 3 godziny, zapewnić organizmowi porcji budującego białka. Taka sytuacja ma miejsce np. w nocy, lub zawsze w ciągu dnia kiedy przerwy między posiłkami się wydłużają. Przyjmując wówczas mieszanki białek możemy być spokojni, że nasze mięśnie są bezpieczne i w żadnej minucie nie będą zmuszone do podjęcia działań katabolicznych.

Czy stosowanie mieszanki białek jest bezpieczne?

białko trecNie ma żadnych wymogów bezpieczeństwa w zakresie stosowania odżywek białkowych, szczególnie mieszanek białkowych. Mieszanki białkowe tak naprawdę odpowiadają na zapotrzebowanie organizmu, który w określonych porach dnia potrzebuje produktów białkowych, zawierających paletę białek o zróżnicowanym czasie przyswajania.
Niebezpieczne dla zdrowia mogą być jedynie diety bardzo wysokobiałkowe, w których dla przykładu spożywa się białka na poziomie 3 – 4 g/kg masy ciała, a składniki energetyczne (tłuszcze, węglowodany) stają się marginalne. Wówczas, gdy nie pamiętamy o piciu stosownie większej ilości płynów, może dojść do zakwaszenia organizmu, które będzie negatywnie odbijać się na zdrowiu, szczególnie nerek.

Jak działają mieszanki białek?

Mieszanki białek zawierają paletę białek o zróżnicowanej kinetyce przemian w organizmie. Oznacza to, że poszczególne frakcje białkowe trawią i przyswajają się w bardzo zróżnicowanym czasie.
Mieszanki białek zawierają często pełne spektrum białek serwatkowych w różnych postaciach (WPI, WPC, WPH), białka kazeinowe, jajaeczne. Często wzbogacane są one o cenne białka wołowe czy sojowe. Białka serwatkowe należą do protein o szybkim czasie wchłaniania. Najszybciej organizm zabsorbuje hydrolizat (WPH), potem izolat (WPI), a na końcu koncentrat (WPC). Przez następne godziny organizm będzie zasilany aminokwasami pochodzącymi z białek dłużej przyswajanych jak kazeina, jaja, białka wołowe, roślinne.

Czym jest białko wołowe?

Białko wołowe to pełnowartościowe białko zwierzęce pozyskane z najlepszej klasy mięsa wołowego. Zawiera ono wszystkie aminokwasy egzogenna jakie są niezbędne do rozbudowy mięśniowej. Trudno dostarczyć za pomocą naturalnego żywienia czystych, niezdenaturowanych białek wołowych. Obróbka termiczna może niestety naruszać ich naturalną strukturę, powodując, że stają się nieprzyswajalne.

Nigdy nie możemy być pewni, ile białka organizm będzie w stanie przyswoić z 100 g mięsa wołowego na talerzu. Gdy jednak białka wołowe dostarczamy pod postacią wysokiej klasy odżywki białkowej, w czasie produkcji której wyeliminowane zostały tak groźne czynniki jak wysoka temperatura, to możemy mieć 100% pewność pełnej absorpcji.

Jak stosować białko wołowe?

Białko wołowe Suplementy Trec NutritionBiałko wołowe to doskonałe źródło białka w okresach, gdy potrzebna jest wydłużone przyswajanie protein np. między posiłkami, czy przed snem. Wraz z szybko absorbowanymi proteinami, białka wołowe mogą także stanowić element potreningowych mieszanek białkowych. Białko wołowe tworzy doskonałą kompozycję białkową z trzema formami białek serwatkowych (WPI, WPC, WPI) w odżywce białkowej Cross Protein Box. Produkt ten idealnie odpowiada na potrzeby regenerującego się po treningu organizmu. Białka wołowe będą w nim zabezpieczały dowóz budulcowych protein do mięśni, po tym jak poszczególne frakcje białek serwatkowych ulegną całkowitemu wchłonięciu.


Białka mleka, szczególnie serwatkowe, owszem w czasie do 2 godzin po spożyciu (w porze potreningowej) bardziej stymulują syntezę białek mięśniowych jak wołowe. Jednak w czasie od 2 do 5 godzin po treningu białka wołowe czynią to z taką samą wydajnością jak białka serwatkowe! W sytuacji odpoczynku (gdy nie jesteśmy po treningu ) stymulacja anaboliczna białek serwatkowych i wołowych jest wręcz identyczna!

Białko wołowe czy izolat?

Białko wołowe jak każda frakcja białkowa może występować pod postacią koncentratu oraz szybciej przyswajalnego izolatu charakteryzującego się jeszcze większym stężeniem białka. Gdybyśmy mieli zestawić białka serwatkowe pod postacią izolatu i białka wołowe, to te pierwsze idealnie nadają się wówczas, gdy niezbędne jest szybkie dostarczenie białka do mięśni, np. rano po przebudzeniu czy po treningu. Białka wołowe wybierajmy jako frakcję białkową przed snem czy między posiłkami, gdy dla organizmu liczy się bardzie długotrwałe zapatrywanie mięśni w komponent proteinowy.