DARMOWA DOSTAWA → od 50 zł

Dostawa Kontakt

Twój wybór:

  1. Usuń ten produkt Białko jaja

Czy białka jaja zawierają tłuszcz?

Odżywki białkowe zawierają wyłącznie proteiny wyodrębnione z jaja kurzego. Bazują one na białkach występujących w całym jaju, zarówno części białkowej jak i żółtkowej. Owszem w żółtku tłuszczu jest sporo, około 7 g, ale jest on izolowany w czasie procesów produkcyjnych.
Białka jaj należą do białek o średnim czasie przyswajania, stąd często występują w składzie mieszanek białkowych, w których łączone są z różnymi frakcjami białek mleka. Zaletą białek jaj jest fakt, że nie zawierają składników wywołujących nietolerancje pokarmowe jak np. laktoza czy gluten.
Białka jaj towarzyszą kazeinie w produkcie Night Protein Blend, który stanowi perfekcyjne źródło białka przed udaniem się na nocny spoczynek. Zawartość tłuszczu w tej odżywce to niecałe 2 g tłuszczu na 100 g produktu.

Trec Białko

Czy białko jaja kurzego jest zdrowe?

Jajo kurze stanowi wzorcowe białko, charakteryzujące się perfekcyjnym składem aminokwasowym. Dostarcza ono wszystkich niezbędnych aminokwasów, we właściwych proporcjach. Wartość biologiczna (BV) białek jaj osiąga maksymalną wartość 100.
Poza tym, że białko jaja kurzego jest pełnowartościowe, zawiera wiele cennych substancji jak: owotransferyna, lizozym, ksantofil, luteina. Owotransferyna stanowi nośnik żelaza w organizmie, lizozym pomaga rozkładać bakterie, wspomaga odporność. Ksantofil i luteina to karetonoidy pozytywnie wpływające na funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

Czy białka jaj mają cholesterol?

Oczywiście odżywki białkowe bazujące na jajach nie zawierają cholesterolu. Cholesterol to forma lipidów, która występuje w części żółtkowej. Tak naprawdę cholesterol staje się niebezpieczny dla zdrowia człowieka, kiedy zostanie poddany działaniu wysokiej temperatury. Oczywiście niemal cały tłuszcz z żółtka w czasie produkcji odżywek białkowych jest eliminowany. Poza tym obecnie standardem w zakresie technologii produkcyjnych odżywek białkowych jest nie stosowane w ich trakcie wysokich temperatur. A to właśnie one mogą negatywnie działać i na strukturę białek jak i tłuszczu, szczególnie cholesterolu.

Najczęściej ostrzega się przed nadmiernym spożyciem jaj z powodu zagrożenia wysokim poziom cholesterolu. Prawda jest jednak taka, że pożywienie dostarcza tylko około 40% całkowitej puli ustrojowej cholesterolu, reszta jest efektem endogennej produkcji!
Pamiętajmy, że jajo kurze owszem zawiera cholesterol, ale także jednocześnie substancje, które go obniżają jak: lecytyna, kwasy tłuszczowe omega-3.

Sprawdź również inne kategorie naszych białek: Hydrolizat Białka Serwatkowego