Białko sojowe SOY PROTEIN ISOLATE
Ostatnia najniższa cena: 59,99 zł
Cena jednostkowa: 750g (8,40 zł / 100g)
Izolat białka sojowego NON GMO.
Zobacz pełny opis i składWłaściwości
- Izolat protein sojowych jako cenne źródło pełnowartościowego białka;
- Odpowiednia dla wegan i wegetarian.
OPIS SOY PROTEIN ISOLATE
SOY PROTEIN ISOLATE to odżywka wysokobiałkowa zawierająca izolat protein sojowych. To cenne źródło pełnowartościowego białka, charakteryzujące się niską zawartością węglowodanów, tłuszczu i cholesterolu. Pomimo swojego roślinnego pochodzenia proteiny wyizolowane z soi posiadają właściwości bardzo zbliżone do popularniejszych białek zwierzęcych.
SOY PROTEIN ISOLATE zawiera białko, które przyczynia się do utrzymania masy mięśniowej. Preparat polecany jest jako uzupełnienie białka w codziennej diecie u osób aktywnych fizycznie i sportowców.
SOY PROTEIN ISOLATE - ZBILANSOWANE BIAŁKO SOJOWE DLA WEGETARIAN I NIE TYLKO
Białko sojowe jako zdrowa i wartościowa alternatywa białkowa
Soja to roślina stanowiąca bogate źródło białka, zawierająca ponad 30 g protein w 100g. Takim zagęszczeniem białka nie mogą poszczycić się nawet popularne mięsa (filet z piersi kurczaka dostarcza około 22 g białka). Z tego względu białko sojowe stanowi chętnie wykorzystywany komponent białkowy w przemyśle spożywczym. Z substratu sojowego pozyskiwane są, podobnie jak w przypadku białek serwatkowych, koncentraty oraz izolaty białkowe. Izolat białka sojowego, będący kluczowym składnikiem SOY PROTEIN ISOLATE, to czystsza forma białka jak koncentrat, zawierająca mniej niepotrzebnych składników tj. węglowodany i tłuszcze, charakteryzująca się stężeniem białka ponad 90%. 100 g białko sojowego od Trec Nutrition zawiera aż 85 g czystych protein przy zawartości 1 g tłuszczu i 4 g węglowodanów. To są parametry naprawdę wysokiej klasy odżywki białkowej.
Wyjątkowy skład aminokwasowy białka sojowego
Soja to białko roślinne o szczególnych właściwościach. Wiele roślinnych białek wykazuje deficyty aminokwasów z grupy egzogennych, czyli grupy aminokwasów, których organizm nie potrafi samodzielnie syntetyzować. Białko sojowe, które jest podstawą produktu SOY PROTEIN ISOLATE, zawiera wszystkie 8 aminokwasów egzogennych. Deficyt któregokolwiek z tych aminokwasów powoduje, że białko nie jest w stanie przyswoić się w pełnym wymiarze. Białkowe sojowe od Trec Nutrition wyposażone jest we wszystkie kluczowe aminokwasy, dzięki czemu białko może być maksymalnie zabsorbowane.
Poza tym, że białko sojowe zawiera wszystkie aminokwasy z grupy egzogennych, charakteryzuje się także wysokim stężeniem aminowkasów rozgałęzionych (BCAA). Na tym polu w niczym nie ustępuje wręcz białkom mleka. Na tym jednak nie koniec atutów białka sojowego.
SOY PROTEIN ISOLATE charakteryzuje się wysoką zawartością argininy i glutaminy
Gdy analizowano skład aminokwasowy białka sojowego, wyszedł na jaw zadziwiający fakt. To roślinne białko wykazuje wyższą, w porównaniu z kazeiną i białkami serwatkowymi, zawartość dwóch ważnych aminokwasów: glutaminy i argininy. Mając na uwadze względy fizjologiczne, z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć, że są to dwa najbardziej zapracowane aminokwasy w ustroju, szczególnie w przypadku osoby aktywnej fizycznie.
Glutamina, występująca w dużym stężeniu w białku sojowym od Trec, odpowiada za dodatni bilans azotowy będący podstawą wystąpienia anabolizmu mięśniowego. Jest tak ważnym aminokwasem, że organizm w sytuacji jego braku będzie rozkładał wszystkie inne aminokwasy w celu uzyskania pożądanego poziomu glutaminy.
Źródło:
- NBJ’s Sports Nutrition and Weight Loss Report 2007-2008. Nutrition Business Journal. Boulder CO. New Hope Natural Media, January 2008.
- Paul GL. The rationale for consuming protein blends in sports nutrition. J Am Coll Nutr. 2009 Aug;28 Suppl:464S-472S. Review.
- Boirie Y, Dangin M, Gachon P, Vasson MP, Maubois JL, Beaufrère B. Slow and fast dietary proteins differently modulate postprandial protein accretion. Proc Natl Acad Sci U S A. 1997 Dec 23;94(26):14930-5.
Arginina, w którą zasobne jest białko sojowe, jest tak istotnym aminokwasem, że w sytuacji wyłączenia go z diety dziecka, hamuje procesy wzrostowe organizmu. Arginina jest niezbędna do produkcji kreatyny, odgrywającej kluczową rolę w energetyce komórkowej, stanowi nieodzowne ogniwo cyklu mocznikowego, jest jedynym substratem do produkcji pompującej molekuły, jaką jest tlenek azotu (NO).
Stosując SOY PROTEIN ISOLATE możesz być pewien, że wyposażasz swój organizm w większą dawkę tych kluczowych aminokwasów, które są tak istotne dla budowania czystej masy mięśniowej, siły i zachowania ogólnego zdrowia.
SOY PROTEIN ISOLATE dobre dla każdego, szczególnie dla wegetarian oraz osób z nietolerancją laktozy
Białko sojowe to doskonałe rozwiązanie dla osób będących na różnych odmianach diet wegetariańskich. Spośród różnych źródeł białka zalecanych w tego typu dietach, białko sojowe wypada najlepiej w rankingu PDCAAS (Protein Digestibiity – Corrected Amino Acid Scoring) oceniającym jakość białka na podstawie składu aminokwasowego i jego strawności. PDCAAS to metoda oceniania wartości białka uznana przez WHO (Światowa Organizacja Zdrowia).
Źródło: https://dare2makeachoice.wordpress.com/2014/05/29/nutriplus-protein-wonder/
Białko sojowe to także rekomendowane źródło protein dla osób z nietolerancją cukru mlecznego – laktozy. Mimo, że koncentraty białek mlecznych są niemalże pozbawione tego uczulającego składnika, to zawsze występuje ryzyko, że jakaś minimalna ilość mogła pozostać w finalnym produkcie białkowym. W przypadku SOY PROTEIN ISOLATE nie ma takiej możliwości, gdyż naturalnie roślina ta nie zawiera laktozy.
Zalety produktu SOY PROTEIN ISOLATE:
- Zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, przez co stanowi łatwo i dobrze absorbowane białko;
- Charakteryzuje się wysoką zawartością BCAA;
- Wysoka zawartość glutaminy i argininy (wyższa jak w WPC!);
- Doskonałe białko dla wegetarian;
- Pozbawione uczulającej i wywołującej dyskomfort trawienny laktozy.
Żródło: http://www.precisionnutrition.com/whey-vs-casein
- Effects of soy protein on renal function and proteinuria in patients with type 2 diabetes Am J Clin Nutr 1998 68:6 1347S-1353S (http://ajcn.nutrition.org/content/68/6/1347S.full.pdf )
- Aleksandra Zagrodna (Kopeć). Anna Książek. Małgorzata Słowińska - Lisowska. An assessment of diet among high – rank professional judo athletes. Journal of combat sports and martial arts 12/2014
- http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0309174002001870
PORCJOWANIE SOY PROTEIN ISOLATE
Jednorazową porcję produktu – 30 g (1,5 miarki) - rozpuścić w 300 ml wody lub mleka, używając do tego szejkera lub miksera. W celu uzyskania konsystencji deseru jednorazową porcję produktu – 30 g (1,5 miarki) rozpuścić w 200 ml wody lub mleka. Stosować 3 porcje dziennie.
W dni treningowe: I porcja rano po przebudzeniu, II porcja do 1,5 godz. po treningu oraz III porcja przed snem.
W dni nietreningowe: I porcja rano po przebudzeniu, II porcja pomiędzy posiłkami oraz III porcja przed snem.
OSTRZEŻENIA
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Preparat nie jest przeznaczony dla dzieci, kobiet w ciąży oraz karmiących. Zrównoważona dieta i zdrowy tryb życia są ważne.
Produkt może zawierać alergeny takie jak: mleko, soja, pszenica, jęczmień, jaja, orzeszki ziemne i orzechy.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym pomieszczeniu, w zamkniętym opakowaniu, w temp. 15–25°C, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Chronić od światła i wilgoci. Po otwarciu spożyć w ciągu 3 miesięcy. NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM, NUMER PARTII PRODUKCYJNEJ: Patrz górna część opakowania nad etykietą.
Producent: TREC NUTRITION Sp. z o.o., ul. Śmidowicza 48, 81-127 Gdynia, POLAND.
SKŁADNIKI SOY PROTEIN ISOLATE
Izolat białka sojowego (94,8%); kakao w proszku dla smaku czekoladowego; aromaty; fruktoza; substancje słodzące – cyklaminian sodu, sacharynian sodu, sukraloza; barwnik dla smaku waniliowego – beta-karoten.
TABELA SKŁADU SOY PROTEIN ISOLATE
WARTOŚĆ ODŻYWCZA | ||||||
%RWS* | %RWS** | %RWS*** | ||||
Wartość energetyczna | 1562 kJ 368 kcal |
18% | 1405 kJ 331 kcal |
17% | 469 kJ 110 kcal |
6% |
Tłuszcz | 1,13 g | 2% | 1,02 g | 1% | 0,34 g | 0% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,10 g | 1% | 0,09 g | 0% | 0,03 g | 0% |
Węglowodany | 4,07 g | 2% | 3,66 g | 1% | 1,22 g | 0% |
w tym cukry | 1,52 g | 2% | 1,36 g | 2% | 0,45 g | 1% |
Białko | 85,33 g | 171% | 76,80 g | 154% | 25,60 g | 51% |
Sól | 0,07 g | 1% | 0,06 g | 1% | 0,02 g | 0% |
SKŁADNIKI AKTYWNE | ||||||
Izolat Białka Serwatkowego | 94,80 g | 85,32 g | 28,44 g |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
**Dzienna porcja produktu
*** Jednorazowa porcja produktu
Przesyłka
- ✔ Wysyłka w 24h
- ✔ Koszt dostawy 9 zł
- ✔ Bezpłatna przesyłka od 199 zł
Dostawa
Czas dostawy: do 24 godzin
Godzina wysyłki: Paczki wysyłamy do godziny 13:30.
Metody płatności
- Szybki przelew online
- Płatność kartą
- BLIK
- Płatność za pobraniem
- Płatność odroczona (21 dni)
- Płatność mobilna
Opinie
Początkowo byłam sceptycznie nastawiona do tego produktu, ale po miesiącu stosowania jestem bardzo zadowolona. Smak jest w porządku nawet z wodą.Rozpuszczalność średnia,ale jak użyje się blendera to konsystencja jest idealna.Na uzupełnienie codziennej diety produkt jest świetny.Polecam