Odżywki białkowe

Klasyczna odżywka białkowa o doskonałej rozpuszczalności i szybkim wchłanianiu.

  • Odpowiednia odżywka białkowa dla osób intensywnie trenujących, które chcą osiągnąć sportową sylwetkę;
  • Dla osób uprawiających sport, chcących zaspokoić wzmożone zapotrzebowanie na białko;
  • Dla osób pragnących zbudować masę mięśniową;
  • Pełny profil aminokwasowy.
79,99 zł
 
Kup teraz

Koncentrat białek serwatkowych i białek mleka wzbogacony o kreatynę, ornitynę, argininę i cytrulinę.

  • Wysoka zawartość białka;
  • Zawiera kreatynę, ornitynę, argininę i cytrulinę;
  • Białko przyczynia się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej.
69,99 zł
 
Kup teraz

Wysokiej jakości odżywka białkowa wzbogacone o formułę wspierającą odporność IMMUNO SHIELD.

  • Wysoka zawartość białka;
  • Niska zawartość cukrów;
  • Dla osób chcących zwiększyć lub utrzymać masę mięśniową;
  • Zawiera substancję słodzącą (sukralozę);
  • Wzbogacone o witaminy D i B6 oraz cynk, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego;
  • Dostępne w 11 przepysznych smakach;
  • Zawiera tylko 0,8 g cukru w porcji.
79,99 zł
 
Kup teraz

Odżywka białkowa zawierająca wysoką zawartość białka i niską zawartość cukrów.

  • Przepyszne smaki do wyboru;
  • Niska zawartość cukrów;
  • Idealne białko po treningu i jako słodka przekąska;
  • Odżywka białkowa odpowiednia dla osób intensywnie trenujących, które chcą osiągnąć sportową sylwetkę;
  • Idealne dla osób pragnących zbudować masę mięśniową;
  • Dla osób chcących zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie na białko.
199,99 zł
 
Kup teraz

Izolat białka serwatkowego CFM idealny na rano i po treningu.

  • 100% izolatu białka serwatkowego wysokiej jakości;
  • Odpowiednia odżywka białkowa dla osób intensywnie trenujących, które chcą osiągnąć sportową sylwetkę;
  • Wyprodukowane za pomocą technologii CFM.
104,99 zł
 
Kup teraz

Izolat białka sojowego NON GMO.

  • Izolat protein sojowych jako cenne źródło pełnowartościowego białka;
  • Odpowiednia dla wegetarian.
59,99 zł
 
Kup teraz

Wolnowchłanialne białko z kazeiny micelarnej.

  • Uzupełnia dietę o białka, które przyczyniają się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej;
  • Dostarcza białko do mięśni w czasie snu;
  • Białko bogate w ważne aminokwasy;
  • Niska zawartość cukrów;
  • Świetny składnik koktajli, owsianek, omletów czy deserów.
89,99 zł
 
Kup teraz

Naturalne, szybko wchłanialne białko jaj w płynnej formie.

Gramatura: 1000 g

  • Idealna alternatywa dla klasycznej odżywki białkowej;
  • 97% pasteryzowanego białka jaj kurzych;
  • 3% pasteryzowanego żółta jaj kurzych;
  • Pochodzi od kur z hodowli prowadzonych wg restrykcyjnych zasad Unii Europejskiej;
  • 10 g białka w 100 g;
  • Bogate w aminokwasy egzogenne;
  • Idealne do spożycia po treningu;
  • Najwyższa zdatność ubijania;
  • Łatwe użycie bez zbędnych skorupek;
  • Jedna butelka odpowiada 33 jajom;
  • Tylko 55 gr za białko z jednego jajka.
24,99 zł
 
Kup teraz

Odżywki białkowe

Białko jest podstawową strukturą wszystkich żywych komórek. Jest niezbędne w codziennej diecie, a aminokwasy, których dostarcza, pozwalają na bieżąco odbudowywać mięśnie naszego organizmu. Jest ono niezwykle cennym składnikiem żywieniowym intensyfikującym przemianę materii, ponieważ do jego trawienia organizm zużywa duże pokłady energii. Odżywki białkowe są najbardziej popularnymi suplementami - nawet amatorzy je znają!

Jak to możliwe, że białko pomaga rzeźbić sylwetkę?

Białko - właściwości

Aby dobrze zrozumieć, dlaczego białko jest tak przydatne i w jaki sposób wspomaga proces redukcji wagi, musimy najpierw poznać jego budowę. Proteiny wytwarzane są przez wszystkie tkanki i narządy naszego organizmu, ale ich najintensywniejsza produkcja przebiega w mięśniach i w wątrobie.

Każde białko jest trójwymiarową nicią zbudowaną z pojedynczych aminokwasów. Boczne łańcuchy aminokwasów mogą oddziaływać pomiędzy sobą w różnych miejscach tej nici, w związku z czym nie jest ona prosta, lecz skręca się i zwija, przyjmując formę podobną do kłębka wełny lub pozgniatanej kartki papieru. Dzięki takiej budowie, wynikającej bezpośrednio z kolejności ułożenia i rodzaju aminokwasów, białko zyskuje różne funkcje metaboliczne. Ludzkie tkanki zbudowane są z 21 różnych aminokwasów, z czego tylko część z nich organizm potrafi wytwarzać samodzielnie na bazie pośrednich metabolitów – są to aminokwasy endogenne. Pozostałe muszą być dostarczane z zewnątrz w pożywieniu i są to aminokwasy egzogenne.

Warto także wspomnieć, że białka są niezbędne do życia, ale dla organizmu ich trawienie jest dużo trudniejsze niż trawienie węglowodanów czy tłuszczów.

Białko - rodzaje

Odżywki białkowe, zawierające minimum 70% białka, stanowią łatwo przyswajalną formę białka w diecie. Są one wskazane dla osób prowadzących aktywny tryb z życia z uwagi na występujące u nich wyższe zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy, wynikające z szybszego tempa zużywania białek ustrojowych. Poza tym, co ważne, każda osoba, która pragnie zwiększyć swoją masę mięśniową, powinna być świadoma tego, jakimi białkami można się suplementować.

Białko serwatkowe

Białko serwatkowe to jedna z frakcji białek mleka, występujące w formie koncentratu (WPC) lub szybciej przyswajanego izolatu (WPI). Produkty bazujące na białkach serwatkowych, jak np. WHEY 100 czy ISOLATE 100, doskonale nadają się wtedy, gdy niezbędna jest szybka dostawa białek jak np.: rano po przebudzeniu czy w porze potreningowej.

Koncentrat białka serwatki

Odżywki białkowe WPC to jedne z najbardziej powszechnych odżywek. Decyduje się na nie większość osób aktywnych fizycznie, ponieważ koncentrat białka serwatkowego jest uniwersalny, ale jednocześnie poszczycić się może dobrym profilem aminokwasowym. Odżywki na bazie koncentratu białka serwatkowego, np. WHEY 100, WHEY 100 NEW FORMULA czy też BOOSTER WHEY PROTEIN, mogą być stosowane przez każdą osobę, która po prostu dąży do zwiększenia swojej masy mięśniowej, a przy tym ma czas na regularne dostarczanie białka do organizmu.

Koncentrat białka serwatki jest białkiem, które zostało także użyte w produkcji PEANUT BUTTER WHEY 100. Jest to masło orzechowe z dodatkiem odżywki białkowej. Smaczne i pożyteczne!

Izolat białka serwatkowego

Po treningu aerobowym lub siłowym zaleca się wypicie porcji izolatu białka serwatkowego, np. ISOLATE 100 lub BOOSTER ISOLATE PROTEIN. Izolat białka będzie szybko pokrywał zapotrzebowanie organizmu na białko w tak ważnych porach, jak po treningu (oczywiście po wcześniejszym uzupełnieniu węglowodanów) czy tuż po przebudzeniu. Co więcej, izolat białka charakteryzuje się niską zawartością tłuszczów i niższą kalorycznością od koncentratów.

Białko kazeinowe

Kazeina to jedna z frakcji białek mleka. Wykazuje ona powolną kinetykę przemian - przyswaja się powoli, gwarantując wielogodzinne zaopatrzenie mięśni w proteiny.
Produkty oparte na białkach kazeinowych jak np. CASEIN 100, to doskonałe rozwiązanie na noc bądź zawsze wtedy, gdy nie mamy możliwości spożywania regularnych posiłków.

Białka jaj

Białko jaja kurzego to inaczej owoalbumina. Zawiera ono perfekcyjną mieszankę aminokwasów. Białka jaja kurzego charakteryzują się nieco dłuższym czasem przyswajania niż białka serwatkowe. Białko to jest jednym z białek najbardziej zbliżonych do składu tych ustrojowych, dlatego przez organizm człowieka jest ono najlepiej wykorzystywane. Proporcje między poszczególnymi aminokwasami wchodzącymi w skład tych protein uznano za optymalne.
Produkt od Trec Nutrition, który zawiera owoalbuminę, to LIQUID EGG WHITES, składający się w 97% z białka kurzego. Można go spożywać na surowo lub jako składnik dań takich jak np. omlety.

Białko roślinne

Białko roślinne zwykle pochodzi od roślin strączkowych, takich jak groch, soja, fasola.
Roślinna odżywka białkowa od Trec Nutrition to białko pochodzące z nasion soi - SOY PROTEIN ISOLATE. I wbrew powszechnemu przekonaniu, na roślinnej odżywce białkowej da się zwiększyć swoją masę mięśniową!

Zapotrzebowanie na białko

Ocena wartości odżywczej poszczególnych białek i posiłków ma duże znaczenie praktyczne, zwłaszcza dla osób będących na diecie i chcących uzyskać wymarzoną sylwetkę. Umożliwia właściwe zestawienie całodziennego żywienia tak, aby pokrywało indywidualne zapotrzebowanie na ten deficytowy składnik zarówno z produktów żywnościowych, jak i odżywek. Przy określaniu jakości białka wykorzystuje się pojęcie „aminokwasu ograniczającego”, tj. egzogennego, który w danym białku lub posiłku występuje w najmniejszej ilości w stosunku do wzorca. Ogranicza on wykorzystanie innych aminokwasów uzyskiwanych z pożywienia do syntezy białka ustrojowego w takim stopniu, w jakim stanowi odsetek zawartości tego samego aminokwasu w białku wzorcowym. Jeśli w danym posiłku znajduje się tylko 70% L-metioniny w przeliczeniu na 1 g azotu w porównaniu z białkiem wzorcowym, to znaczy, że tylko 70% aminokwasów będzie z niego zużytkowana do syntezy białka ustrojowego. Wartość odżywcza lub jakość białka w tym daniu wyniesie tym samym tylko 70%.

Planując posiłki, należy pamiętać, aby białko pochodziło z produktów pełnowartościowych, takich jak jaja, mięso, ryby i odżywki białkowe, ponieważ mają one pełny profil aminokwasowy i najwyższą strawność biologiczną (Biological Value – BV).

Białko pochodzące z sera twarogowego, mimo znacznej jego zawartości, jest wchłaniane tylko w 48%, więc nie jest do końca pełnowartościowe. Tegu typu produkt zawiera co prawda kazeinę, ale jest ona strącona z mleka przy użyciu wysokiej temperatury i czynników chemicznych, dlatego traci trójwymiarową strukturę i formuje tzw. skrzep kazeinowy, który w odróżnieniu od kazeiny micelarnej występującej w mleku lub wysokiej klasy odżywkach jest trudno dostępny dla enzymów trawiennych oraz słabo się wchłania.

Jak ustalić zapotrzebowanie na białko?

Każda osoba powinna spożywać dawkę białka z uwzględnieniem wieku, wagi, płci oraz stopnia aktywności fizycznej. Inne zapotrzebowanie na białko będzie miał nastolatek w okresie wzrostu, inne 30-letni kulturysta, 40-letni triathlonista a jeszcze inne nieaktywny 50-ciolatek. Zarówno jego brak, jak i nadmiar może być dla organizmu niekorzystny. Wymagania ustroju zależą nie tylko od dyscypliny sportowej, ale także od celu treningowego i dietetycznego. Zapotrzebowanie na białko jest największe w sportach sylwetkowych, w szczególności w okresie kształtowania rzeźby mięśniowej.

Dlaczego w tym czasie powinniśmy szczególnie zadbać o odpowiednie dawki pełnowartościowych protein? Po pierwsze, przy niedostatku kalorycznym mięśnie narażone są na zwiększoną ucieczkę białek w wyniku reakcji katabolicznych. Organizm, jeśli nie pozyskuje dostatecznej ilości energii z innych źródeł, zaczyna pobierać aminokwasy z największego ich magazynu – tkanki mięśniowej. Dlatego w okresie diety redukcyjnej z góry powinniśmy założyć zwiększoną ucieczkę białek z organizmu i spożywać ich więcej niż zwykle. Po drugie, białko wolno się trawi i wywołuje „efekt termogenezy poposiłkowej”. Nasz ustrój musi zużyć energię, aby je przyswoić.

Najlepszym sposobem na obliczenie właściwego zapotrzebowania na białko jest skorzystanie z przelicznika gramów białka na LBM (Lean Body Mass), czyli beztłuszczową masę ciała. Kobiety mogą spożywać mniejsze ilości białka niż mężczyźni bez strat masy mięśniowej.

Jeśli w ciągu dnia naszą jedyną aktywnością jest trening aerobowy, wystarczy 1,5–2 g białka na kg masy ciała, natomiast osoby wykonujące dodatkowo trening siłowy powinny spożywać 2–3 g. Dla przeciętnej osoby ważącej 70 kg i trenującej tylko aerobowo, zjedzenie 140 g białka dziennie wiąże się ze spożyciem 700 g mięsa! To nie lada wyzwanie. Oczywiście, u osoby, która intensywnie trenuje siłowo, wystąpi większe zapotrzebowanie na białko. Znacznie lepiej też, jeśli proteiny pochodzą ze zróżnicowanych źródeł.

Doskonałym rozwiązaniem zatem jest dostarczanie ich w postaci oczyszczonej i skoncentrowanej, np. poprzez szejki białkowe. Odżywki białkowe takie jak WHEY 100 czy BOOSTER ISOLATE PROTEIN bazują na najlepszych źródłach protein, bogatych we wszystkie aminokwasy. To, w jakim stopniu białko zostanie przyswojone w organizmie, jest podyktowane jego strawnością i liczbą aminokwasów ograniczających. 

Działanie odżywek białkowych

Odżywki białkowe, tak jak każdy suplement diety, mają swoje określone działanie. Przede wszystkim, białko przyczynia się do budowania masy mięśniowej dzięki zawartemu w niej białku. Ponadto, wspiera ona także w procesie utrzymania masy mięśniowej.

Stwierdzenie, że „białko rzeźbi mięśnie”, jest jak najbardziej trafne! Produkty zawierające duże dawki protein trawią się dłużej i dają uczucie sytości, pozwalając tym samym kontrolować spożywanie węglowodanów i tłuszczów. Ta sama liczba kalorii w postaci białka daje poczucie wypełnienia żołądka i trwa dłużej niż w przypadku węglowodanów. Niezwykle cenna okazuje się tutaj wspomniana wcześniej kazeina micelarna, która wchłania się znacznie dłużej niż inne źródła protein i uwalnia aminokwasy nawet do 8 godzin po spożyciu. Ponadto, po wypiciu pęcznieje i przyjmuje formę żelu, który rozpycha ściany żołądka, dając mózgowi sygnał o sytości.

Odżywki białkowe mogą także przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej, ponieważ trawienie białka jest dużym wydatkiem energetycznym dla organizmu. 1 g protein dostarcza 4 kcal, ale jego przyswojenie wymaga zużycia aż 24 kcal! Właśnie dlatego diety bogate w białko rozkręcają metabolizm i dają szybkie efekty w postaci redukcji wagi. Ich trawienie i wchłanianie przekłada się bezpośrednio na wyższy spoczynkowy wydatek energetyczny. Jeśli dodamy do tego sporty siłowe lub po prostu jakikolwiek wysiłek fizyczny, możliwe będzie osiągnięcie zdrowej redukcji tkanki tłuszczowej bez konieczności wsparcia innymi suplementami diety.

Jak dawkować odżywki białkowe?

Generalnie białko jako składnik pokarmowy diety musi być spożywane w kilku mniejszych porcjach w ciągu dnia. Nie da się zjeść białka na zapas, gdyż organizm nie ma umiejętności magazynowania aminokwasów, w przeciwieństwie do węglowodanów (pod postacią glikogenu mięśniowego). Poza tym, spożycie zbyt dużej dawki protein na raz stanowiłoby spore obciążenie energetyczne, szczególnie, gdy jesteśmy w okresie ciężkich treningów i organizm wydatkuje masę energii na procesy regeneracji. Dzieje się tak dlatego, że trawienie i przyswajanie białka wymaga dużych nakładów energii.

Z tego względu zaleca się dawkować odżywki białkowe w kilku porcjach w ciągu dnia. Zwykle dzienna porcja białka wynosi ok. 90 g. Niezależnie od tego, czy to koncentrat białka serwatki, białko kazeinowe czy izolat białka serwatkowego - zalecana dzienna porcja jest taka sama. Różni je natomiast ilość białka w porcji, co wpływa na dawkowanie:

  • WHEY 100, WHEY 100 NEW FORMULA oraz BOOSTER WHEY PROTEIN to produkty, które należy stosować 3 razy dziennie po 2 miarki białka.

  • ISOLATE 100, CASEIN 100, SOY PROTEIN ISOLATE oraz BOOSTER ISOLATE PROTEIN należy spożywać 3 razy dziennie, ale po 1,5 miarki białka.

Istotne są także pory stosowania odżywek białkowych:

  • koncentrat białka serwatki może być spożywany o różnych porach, ponieważ jest to uniwersalna odżywka białkowa,

  • izolat białka najlepiej stosować zaraz po przebudzeniu i po treningu,

  • białko kazeinowe najlepiej spożywać przed snem oraz zawsze wtedy, gdy wiesz, że nie będziesz w stanie dostarczyć sobie białka regularnie.

białko trec

Mieszanki białek - czym są i jak działają?

Mieszanki białek to odżywki białkowe zawierające zwykle pełne spektrum białek serwatkowych w różnych postaciach (izolat białka serwatkowego, koncentrat, hydrolizat białka serwatki), białka kazeinowe oraz białko jajeczne. Często wzbogacane są one o cenne białka wołowe czy białko sojowe. Białka serwatkowe należą do protein o szybkim czasie wchłaniania. Najszybciej organizm zabsorbuje hydrolizat (WPH), potem izolat białka (WPI), a na końcu koncentrat (WPC). Przez następne godziny organizm będzie zasilany aminokwasami pochodzącymi z białek dłużej przyswajanych, takich jak kazeina, jaja, białka wołowe, białko roślinne. Dzięki temu wzrost tkanki mięśniowej będzie jeszcze bardziej możliwy.

Czy mieszanki białek są bezpieczne?

Nie ma żadnych wymogów bezpieczeństwa w zakresie stosowania odżywek białkowych, szczególnie, jeśli chodzi o mieszanki białek. Mieszanki te tak naprawdę odpowiadają na zapotrzebowanie organizmu, który w określonych porach dnia potrzebuje produktów białkowych, zawierających paletę białek o zróżnicowanym czasie przyswajania.
Niebezpieczne dla zdrowia mogą być jedynie diety bardzo wysokobiałkowe, w których np. spożywa się 3–4 g białka na kilogram masy ciała, a składniki energetyczne (tłuszcze, węglowodany) stają się marginalne. Wówczas, gdy nie pamiętamy o piciu stosownie większej ilości płynów, może dojść do zakwaszenia organizmu, które będzie negatywnie odbijać się na zdrowiu, szczególnie na funkcjonowaniu nerek.

Czym jest białko wołowe?

Białko wołowe to pełnowartościowe białko zwierzęce pozyskane z najlepszej klasy mięsa wołowego. Zawiera ono wszystkie aminokwasy egzogenne, jakie są niezbędne do rozbudowy mięśniowej. Trudno dostarczyć za pomocą naturalnego żywienia czystych, niezdenaturowanych białek wołowych. Obróbka termiczna może niestety naruszać ich naturalną strukturę, powodując, że stają się nieprzyswajalne.

Nigdy nie możemy być pewni, ile białka organizm będzie w stanie przyswoić ze 100 g mięsa wołowego na talerzu. Gdy jednak białka wołowe dostarczamy pod postacią wysokiej klasy odżywki białkowej, w czasie produkcji której wyeliminowane zostały tak groźne czynniki jak wysoka temperatura, możemy mieć 100% pewność, że dojdzie do pełnej absorpcji.

Jak stosować białko wołowe?

Białko wołowe to doskonałe źródło białka w okresach, gdy potrzebne jest wydłużone przyswajanie protein, np. między posiłkami lub przed snem. Wraz z szybko absorbowanymi proteinami, białka wołowe mogą także stanowić element potreningowych mieszanek białkowych. Białko wołowe tworzy doskonałą kompozycję białkową z trzema formami białek serwatkowych (WPI, WPC, WPI). Produkt ten idealnie odpowiada na potrzeby regenerującego się po treningu organizmu. Białka wołowe będą w nim zabezpieczały dowóz budulcowych protein do mięśni, po tym jak poszczególne frakcje białek serwatkowych ulegną całkowitemu wchłonięciu.

Białka mleka, szczególnie serwatkowe, w czasie do 2 godzin po spożyciu (w porze potreningowej) bardziej stymulują syntezę białek mięśniowych niż wołowe, jednak w czasie od 2 do 5 godzin po treningu białka wołowe czynią to z taką samą wydajnością, jak białka serwatkowe! W sytuacji odpoczynku (gdy nie jesteśmy po treningu), stymulacja anaboliczna poprzez białka serwatkowe i wołowe jest wręcz identyczna!

Białko wołowe czy izolat białka?

Białko wołowe, jak każda frakcja białkowa, może występować pod postacią koncentratu oraz szybciej przyswajalnego izolatu charakteryzującego się jeszcze większym stężeniem białka. Gdybyśmy mieli zestawić izolat białka serwatkowego i białka wołowe, to te pierwsze idealnie nadają się wówczas, gdy niezbędne jest szybkie dostarczenie białka do mięśni, np. rano po przebudzeniu czy po treningu. Białka wołowe wybierajmy jako frakcję białkową przed snem czy między posiłkami, gdy dla organizmu liczy się bardzie długotrwałe zaopatrywanie mięśni w komponent proteinowy.