0
MENU

Erytrol – 5 powodów, żeby zastąpić nim cukier

Spis treści
    Erytrol – 5 powodów, żeby zastąpić nim cukier

    Zastępując cukier erytrolem oszczędzamy kalorie

    Erytrol to niskokaloryczna substancja słodząca, której 1 g dostarcza tylko 0,2 kcal. Dla porównania taka sama ilość glukozy czy cukru stołowego (sacharoza – dwucukier) to aż 4 kcal!. Jeżeli szukamy oszczędności kalorycznych w diecie warto zastąpić zwykły cukier erytrolem. Przygotowując pyszne ciasto,wystarczy zamiast szklanki cukru (około 250 g) użyć analogiczną ilość erytrolu żeby odchudzić ten przysmak o 950 kcal. Erytrol daje nam szerokie spektrum możliwych zastosowań kulinarnych w tworzeniu niskokalorycznych słodyczy, których przecież szczególnie pożądamy będąc na diecie. I wcale nie musimy się obawiać, że erytrol zmieni smak całego dania.

    Frużelina truskawkowa – truskawki w żelu

    Wspaniały owocowy dodatek do różnego rodzaju posiłków.

    • Pyszny smak owoców;
    • Tylko 4 g cukru w 100g;
    • Tylko 36 kcal w 100g;
    • Zapomnij raz na zawsze o dżemach! 
    • Truskawki w żelu są słodzone erytrytolem.
    19,99
    Kup teraz

    Erytrol może być poddany działaniu wysokiej temperatury

    Wiele syntetycznych słodzików zmienia smak produktów, do których jest dodawanych. Nikt z nas nie lubi dziwnego metalicznego posmaku, który może towarzyszyć spożywaniu produktów dosłodzonych np. aspartamem. Erytrol jest stabilnym środkiem słodzącym, który nie zmienia swoich właściwości i struktury w wyniku działania wysokiej temperatury. Bez obaw więc możemy używać erytrolu do osłodzenia ciepłej herbaty, wypieku niskokalorycznych ciast, omletów.  

    NOWOŚĆ
    Frużelina borówkowa - borówki w żelu

    Wspaniały owocowy dodatek do różnego rodzaju posiłków.

    • Prawdziwe borówki;
    • Gramatura - 600 g;
    • Tylko 8 g cukru w 100g;
    • Tylko 67 kcal w 100g;
    • Zapomnij raz na zawsze o dżemach!
    • Borówki w żelu są słodzone erytrytolem;
    • Duża zawartość błonnika.
    29,99
    Kup teraz

    Erytrol to tak naprawdę nawet mniej niż 0,2 kcal na 1 g

    Wiemy już, że erytrol to tylko 5% kaloryczności cukru. Okazuje się jednak, że organizm może nawet nie być w stanie przyswoić owych 5% czyli 0,2 kcal z 1 g erytrolu. Wynika to stąd, iż ustrój nie posiada odpowiedniego aparatu enzymatycznego, który pozwalał by na pełną absorpcję kalorii z erytrolu! Wbrew pozorom wcale nie musimy się obawiać, że erytrol może wywołać rewolucję w naszym układzie pokarmowym.

    NOWOŚĆ
    Frużelina o smaku szarlotki - jabłko/cynamon

    Wspaniały owocowy dodatek do różnego rodzaju posiłków.

    • Prawdziwe jabłka;
    • Gramatura - 600 g;
    • Tylko 11 g cukru w 100g;
    • Tylko 53 kcal w 100g;
    • Zapomnij raz na zawsze o dżemach!
    • Jabłka w żelu są słodzone erytrytolem;
    • Duża zawartość błonnika.
    29,99
    Kup teraz

    Erytrol jest łagodny dla układu pokarmowego

    Owszem erytrol nie podlega całkowitemu przyswajaniu, ale nie wywołuje on dyskomfortu pokarmowego pod postacią np. uciążliwych biegunek. Niewchłonięty erytrol jest w niezmienionej postaci wydalany przez układ moczowy. Łagodny efekt przeczyszczający może występować przy jednorazowym spożyciu na poziomie powyżej 50 g erytrolu. Jednak nikt chyba nie zjada 10 łyżeczek cukru czy erytrolu na razJ.

    Erytrol to zdrowy środek słodzący chroniący przed próchnicą, cukrzycą i otyłością

    Nadmierna podaż cukru w diecie łączy się z zwiększonym ryzykiem wielu chorób począwszy od próchnicy na cukrzycy II typu, skojarzonej z otyłością, kończąc. Erytrol nie wpływa negatywnie na zęby. Nie podrażnia także jelit, dzięki czemu może być stosowany przez osoby z schorzeniami tego organu np. zespołem jelita drażliwego. Eryrtol posiadając niski indeks glikemiczny (GI) nie doprowadza do nagłych wyrzutów cukru i insuliny. Dzięki temu stabilizuje glikemię (poziom cukru) stanowiąc narzędzie profilaktyki cukrzycy. Niska wartość kaloryczna erytrolu czyni z niego przyjaciela każdej diety odchudzającej. Od kilku lat otyłość uznana jest za chorobę przewlekłą. Erytrol to sposób na oszczędzenie kalorii i zmniejszenie syntezy tkanki tłuszczowej, do której organizm potrzebuje tak naprawdę tylko jednego – kalorycznego CUKRU!