DARMOWA DOSTAWA → od 50 zł

Dostawa Kontakt

$module: mpblog
$controller: index
$action: post
5 czerwca 2018

Hashimoto – dieta w leczeniu choroby Hashimoto

Choroba Hashimoto w ostatnich latach dokonała prawdziwego pogromu, szczególnie wśród kobiet. Należy ona do grupy schorzeń autoimmunologicznych, czyli takich, w których organizm uruchamia układ odpornościowy i zaczyna zwalczać własne komórki i tkanki, które błędnie uznał za obce. W Hashimoto ustrój angażuje układ immunologiczny do niszczenia komórek ważnego organu dokrewnego – tarczycy. To właśnie ten niewielki narząd produkuje hormony, które zawiadują całym metabolizmem. W rozwiniętej formie choroby Hashimoto tarczyca produkuje zbyt małą ilość hormonów, do doprowadza do spowolnienia metabolizmu. Osoba staje się senna, ospała, organizm gromadzi tkankę tłuszczową, pomimo braku nadwyżki kalorycznej.

W chorobie Hashimoto oraz innych schorzeniach  tego rodzaju jak chociażby łuszczyca, nie są znane przyczyny ich wystąpienia i rozwoju, co niestety utrudnia leczenie. Lata doświadczeń, praca z ludźmi dotkniętymi chorobą Hashimoto, pozwoliły wysnuć główne założenia żywieniowe, które będą zmniejszały objawy tej choroby.

Główne wskazania żywieniowe w chorobie Hashimoto – eliminacja glutenu i laktozy

Ludzie z chorobą Hashimoto zmagają się z uciążliwymi skutkami deficytu hormonów tarczycy. Kobiety najczęściej zgłaszają się do lekarza z powodu nieuzasadnionego tycia, spadku energii, ospałości. Kwestią podstawową w każdym planie żywieniowym jest spożywanie regularnych 5-6 posiłków na przestrzeni dnia.   Najważniejszą zasadą żywieniową, która powinna zostać wprowadzona w przypadku choroby Hashimoto jest eliminacja dwóch składników: glutenu i laktozy. Gluten to białko zbożowe, które jest trudno trawione przez ustrój. Wynika to z ogromnego potencjału pęcznienia glutenu, który spożywany w nadmiarze tworzy w układzie pokarmowym swego rodzaju „czop”, który zatyka układ pokarmowy, utrudniający trawienie pozostałej treści pokarmowej. Prowadzić to może do szeregu objawów pod postacią dyskomfortu trawiennego (wzdęcia, gazy, uczucie ciężkości), zmian skórnych.

Laktoza, to dwucukier występujący w mleku, który również w przypadku osób z chorobą Hashimoto może nasilać jej objawy. Trudności w przyswajaniu laktozy wynikają z deficytu odpowiednich enzymów odpowiedzialnych za jego trawienie, które występują u osób dorosłych.

U osób z chorobą Hashimoto nie zalecana jest zalecana także nadmierna konsumpcja produktów sojowych, warzyw kapustnych  oraz produktów mlecznych. Produkty z mleka mogą prowadzić do zbyt dużej podaży wapnia, który przyczynia się do obniżenia poziomu żelaza – minerału bardzo istotnego dla funkcjonowania tarczycy. Właśnie żelazo jest niezbędne osobom z chorobą Hashimoto do przemiany aminokwasu fenyloalaniny w tyrozynę, która tarczycy jest niezbędna do produkcji hormonalnej. Warzywa kapustne (kalafior, brukselka, rzepa, kapusta, soja) ograniczają z kolei przyswajanie jodu, który jest nieodzowny do pracy tarczycy.

Pamiętajmy jednak, że w dietach eliminacyjnych może dochodzić do deficytu ważnych witamin i minerałów. W przypadku choroby Hashimoto warto pomyśleć o dobrym preparacie witaminowo – mineralnym.

Suplementacja witaminami i kwasami omega 3 – dlaczego warto o niej pamiętać w chorobie Hashimoto

Super Omega-3Eliminacja produktów zbożowych może powodować wystąpienie u osób z chorobą Hashimoto deficytów witamin z grupy B. Z tego względu zaleca się porcję Vitamin B Complex przyjmować 1-2 razy dziennie wraz z posiłkami. Szczególnie niedobory mogą dotyczyć witaminy B12. Wówczas warto włączyć do codziennej suplementacji aktywny koenzym witaminy B12 – Dibencozide forte.

W chorobie Hashimoto wskazana będzie również witamina D, odpowiadająca za kondycję układu kostnego i odporność. Coraz częściej dostrzegana jest relacja między niedoborem tej witaminy a rozwojem chorób autoimmunologicznych. Porcja Vit D3 + K2 firmy Trec Nutrition pozwoli zrekompensować braki tej witaminy.

Wszystkie choroby autoimmunologiczne wymagają dodatkowej porcji antyoksydantów (witamina C, E…), które będę niszczyć wolne rodniki. Szczególnie dotyczy to witaminy C, która wspomaga absorpcję leków podawanych w chorobie Hashimoto, uzupełniających niedobory hormonów tarczycy (m.in. lewotyroksyna). Skondensowaną porcję witaminy C znajdziecie w produkcie Strong C-1000.

Przy chorobie Hashimoto warto sięgnąć po zbilansowany preparat witaminowo – mineralny, który będzie zawierał ważne dla funkcjonowania tarczycy: selen, cynk. Selen, zawarty w MultiPack Sport Day/Night Formula, zmniejsza stan zapalany tarczycy w chorobie Hashimoto, oraz reguluje funkcjonowanie tego organu dokrewnego. Ten sam suplement witaminowo – mineralny pokryje również 100% zapotrzebowania na cynk, który odgrywa kluczową rolę w produkcji aktywnej formy hormonów tarczycy (T3). Ludzie cierpiący na chorobę Hashimoto nigdy nie powinni zapominać o prawidłowej dawce jodu i żelaza, które są niezbędne organizmowi w konwersji hormonu tarczycy T4 w aktywną postać T3.

W chorobie Hashimoto wskazana jest stała suplementacja kwasami tłuszczowymi Omega – 3, które wykazują silnie działanie antyzapalne. Przyjmuj Super Omega – 3 wraz z 2-3 posiłkami na przestrzeni dnia.