
Właściwości tauryny
Tauryna to aminokwas, którego prawidłowa nazwa chemiczna to kwas 2-aminoetylosulfonowy. Ze względu na jej budowę i brak zdolności tworzenia wiązań peptydowych, nie można jej zaliczyć do grupy aminokwasów biogennych. W efekcie, mimo że tauryna występuje w tkankach zwierzęcych, nie jest ona budulcem białek, czyli jest tzw. aminokwasem niebiałkowym.
Stanowi ona około 0,1% organizmu, a największe ilości tauryny zlokalizowane są w:
-
mięśniach szkieletowych,
-
mięśniu sercowym,
-
mózgu,
-
siatkówce oka.
Zawartość tauryny w organizmie człowieka uzależniona jest od zdolności komórek do jej syntezy. Najczęściej jej ilość jest niewystarczająca w porównaniu do zapotrzebowania organizmu na ten aminokwas. Warto więc zadbać, aby braki uzupełniane były wraz z prawidłowo zbilansowaną dietą oraz odpowiednio dobraną suplementacją.
Co ciekawe, istnieje wiele nieprawdziwych przekonań na temat tauryny. Pierwsze z nich mówi o tym, że aminokwas ten pozyskiwany jest z byczego nasienia lub moczu. Twierdzenie to związane jest z faktem, że substancja ta po raz pierwszy została wyizolowana z żółci bydlęcej. To właśnie dlatego jej łacińska nazwa Bos taurus pochodzi od nazwy gatunkowej byka. Dodatkowo wiele osób sądzi, że tauryna występuje naturalnie w herbacie. W tym przypadku jest ona mylona z teiną - alkaloidem zawartym w tym napoju.
Żywność bogata w taurynę
Tauryna naturalnie występuje głównie w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, dlatego jej doskonałym źródłem są białka pokarmowe. Do naturalnych źródeł tauryny należą:
-
mięso - indyk, wieprzowina, wołowina, jagnięcina,
-
podroby, np. wątróbka,
-
ryby,
-
skorupiaki - szczególnie małże i ostrygi,
-
mleko i przetwory mleczne,
-
nasiona roślin strączkowych - groch, gryka, soczewica,
-
siara - pierwsze mleko ssaków,
-
wodorosty.
Podczas przygotowywania posiłków należy pamiętać, że obróbka termiczna żywności powoduje zmniejszenie zawartości tauryny nawet o 75 proc. Duże ilości tauryny pozostają także w serwatce podczas produkcji wielu gatunków serów, dlatego stanowi ona ważny składnik odżywek dla sportowców i osób aktywnych.
Taurynę można znaleźć też w napojach energetycznych, a przede wszystkim - w wielu suplementach diety. W tym przypadku najczęściej jest ona pozyskiwana sztucznie, dlatego może być także stosowana przez wegan i wegetarian.
Jak działa tauryna?
Mimo że tauryna nie bierze udziału w tworzeniu białek organizmu, to wpływa ona korzystnie na jego prawidłowe funkcjonowanie:
-
moduluje stężenie jonów wapnia w kanałach jonowych,
-
stanowi neuroprzekaźnik i neuromodulator, a więc wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego,
-
stanowi wsparcie układu sercowo-naczyniowego,
-
może poprawiać funkcje poznawcze i ułatwiać uczenie się,
-
ma właściwości antyoksydacyjne,
-
bierze udział w sprzęganiu kwasów żółciowych przed wydaleniem ich z wątroby, dlatego jest niezbędna dla procesu trawienia tłuszczu,
-
stabilizuje błony komórkowe i osmozę komórkową.
Co istotne, tauryna odgrywa istotną rolę na etapie rozwoju układu nerwowego oraz siatkówki oka u niemowląt. Wyjątkowo wysokie stężenie można zaobserwować w rozwijającym się mózgu. Następnie poziom tego aminokwasu spada. Dodatkowo tauryna jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mięśni (w tym serca) oraz układu rozrodczego.
Prawidłowy poziom tauryny w organizmie może wpływać również na przebieg niektórych chorób. Pozytywne działanie tauryny pomaga w produkcji insuliny, co pozwala obniżyć poziom glukozy na czczo. Ułatwia to zmagania z cukrzycą u diabetyków. Dodatkowo składnik ten może zmniejszać ryzyko powstawania chorób układu krążenia, a także wpływać na prawidłowe działanie wzroku i słuchu.
Wpływ suplementacji tauryną na sportowców
Tauryna to często spotykany składnik suplementów diety dla sportowców, co wynika z wielu mechanizmów jej działania.
Jako przeciwutleniacz tauryna pomaga walczyć ze stresem oksydacyjnym, co ma szczególne znaczenie u każdego człowieka. Składnik ten jest jednak niezwykle istotny dla osób aktywnych, ponieważ:
-
uczestniczy w transporcie kreatyny, która przyspiesza regenerację mięśni po wysiłku oraz zwiększa wydolność fizyczną w przypadku krótkich, intensywnych, występujących po sobie ćwiczeń (np. trening siłowy),
-
posiada właściwości anaboliczne, spowalnia procesy kataboliczne zachodzące w organizmie (stanowi składnik naturalnych hormonów anabolicznych),
-
chroni komórki mięśniowe przed rozpadem (działanie antykataboliczne),
-
pomaga zapobiegać utracie potasu i magnezu,
-
poprawia metabolizm,
-
wspiera detoksykację organizmu (w tym usuwanie rozbitych białek mięśniowych).
Tauryna stymuluje trzustkę do produkcji insuliny, co jest istotne z punktu widzenia gospodarki węglowodanowej. Dodatkowo pomaga poprawić wydolność organizmu i możliwości fizyczne, wspiera przyrost tkanki mięśniowej, a jednocześnie stymuluje metabolizm tłuszczów - spalanie tkanki tłuszczowej podczas ćwiczeń.
Jeśli więc zależy Ci na wynikach sportowych, sięgnij po suplementy diety z tauryną. Doskonałym przykładem są produkty z linii Trec Endurance - suplementy i odżywki, które powstały z myślą o osobach uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe i wytrzymałościowo-siłowe. Jeśli poszukujesz sprawdzonej suplementacji tauryny, sięgnij po suplement MARATHON (wieloskładnikowy produkt w proszku wspierający wytrzymałość), TAURINE 900 (tauryna w kapsułkach) lub ENERGY FUEL (formuła przedtreningowa w proszku zawierająca kreatynę).
Czy tauryna wpływa na odchudzanie?
Tauryna i jej właściwości związane z przyspieszaniem przemiany materii i wspieraniem detoksykacji organizmu bywają też kojarzone z procesem odchudzania. Jest to prawda, ponieważ składnik ten może pomagać pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Warto jednak pamiętać, że sama suplementacja nie będzie skuteczna. Należy ją połączyć z prawidłowo zbilansowaną dietą, regularną aktywnością fizyczną oraz pozytywną zmianą stylu życia.
Co istotne, tauryna wspiera obniżanie tzw. złego cholesterolu, a więc cholesterolu frakcji LDL. Dodatkowo, jak już zostało wspomniane, tauryna wykazuje działanie stymulujące trzustkę, co jest szczególnie istotne u cukrzyków. Problemy te są często związane z nadwagą i otyłością.
Tauryna w diecie wegetariańskiej i wegańskiej
Naturalne źródła tauryny to głównie produkty pochodzenia zwierzęcego, z małymi wyjątkami w postaci nasion roślin strączkowych i wodorostów. A skoro tauryna pełni kluczową funkcję w organizmie człowieka, wegetarianie i weganie muszą w jakiś sposób ją dostarczać.
Rozwiązaniem tego problemu jest suplementacja tauryny. Co ważne dla wegan i wegetarian, ten aminokwas niebiałkowy jako składnik wielu suplementów diety pozyskiwany jest syntetycznie, a to oznacza, że osoby, które nie tolerują produktów zawierających substancje odzwierzęce, mogą stosować produkty zawierające taurynę.
Suplementacja tauryny - jak dawkować?
Zalecana dawka dla suplementacji tauryny waha się między 0,5 g a 2 g na dobę. Na rynku można znaleźć wiele sprawdzonych suplementów z tauryną w formie proszku, kapsułek czy tabletek. Bardzo popularna jest także tauryna w napojach energetycznych.
Substancja ta stanowi w wielu przypadkach składową suplementów wieloskładnikowych, które często połączone są z innymi składnikami aktywnymi, np. magnezem, żeń-szeniem czy kreatyną. W związku z tym pora przyjmowania tauryny zależy od innych składników.
Aby mieć pewność, że suplementacja będzie bezpieczna i skuteczna, najlepiej zapoznać się z zaleceniami producenta znajdującymi się na opakowaniu wybranego produktu z tauryną.
Stosowanie tauryny - skutki uboczne
Tauryna stosowana w rekomendowanych przez producentów dawkach nie wykazuje negatywnego wpływu na organizm człowieka. Warto przy tym pamiętać, że jej maksymalne spożycie w ciągu doby nie powinno przekraczać 3 g. Większe dawki tauryny wydalane są wraz z moczem.
Nadmiar tauryny może prowadzić do pojawienia się przykrych objawów, wśród których znajdują się:
-
wymioty,
-
ból brzucha,
-
biegunka,
-
odwodnienie.
Stosowanie tauryny - przeciwwskazania
Mimo że tauryna pełni szereg istotnych funkcji w organizmie, nie powinna być ona stosowana przez każdego. Podobnie jak w przypadku innych suplementów diety, jej suplementację powinny ograniczyć:
-
osoby borykające się z chorobami nerek,
-
kobiety w ciąży i karmiące piersią,
-
chorzy na chorobę dwubiegunową,
-
osoby stosujące leki psychotropowe.
Niedobór tauryny - objawy i konsekwencje
Jako że tauryna jest aminokwasem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, może dojść do jej niedoboru.
Do objawów niedoboru tauryny należą:
-
zaburzenia pracy układu nerwowego - problemy z koncentracją, zaburzenia pamięci, nadmierne pobudzenie, nerwowość,
-
zaburzenia funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego,
-
osłabienie siły mięśni,
-
chroniczne zmęczenie,
-
problemy ze snem.
Jeśli zauważysz u siebie którekolwiek z wyżej wymienionych objawów, niezwłocznie skonsultuj się z lekarzem. Być może poziom tauryny w Twoim organizmie jest zbyt niski.
Ponieważ tauryna pełni kluczową funkcję w organizmie, jej długotrwały niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt niski poziom tauryny może prowadzić do takich konsekwencji jak:
-
uszkodzenie tkanek oczu,
-
zaburzenie pracy nerek,
-
kardiomiopatia rozstrzeniowa i inne choroby mięśnia sercowego.
Sprawdź także Aminokwasy egzogenne - czym są, charakterystyka, rodzaje
Bibliografia:
-
Szymański K, Winiarska K. Tauryna i jej potencjalne wykorzystanie w terapii. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej. 2008;62.
-
Kulasek G, Jank M, Sawosz E. Biologiczna rola tauryny u ssaków. Życie weterynaryjne. 2004;79(11).
-
Clauson K, Shields K, McQueen C, Persad N. Safety issues associated with commercially available energy drinks. Journal of the American Pharmacists Association. 2003;48(3).
Spis treści
BESTSELLERY