Czym jest kolagen i jakie pełni funkcje w organizmie?
Kolagen jest głównym składnikiem tkanki łącznej i jednym z podstawowych białek strukturalnych w organizmie człowieka. Stanowi około 25-30% wszystkich białek w naszym ciele. Podstawowymi funkcjami kolagenu jest:
-
zwiększenie wytrzymałości tkanek,
-
utrzymanie elastyczności tkanek,
-
poprawa sprężystości ciała.
Dodatkowymi funkcjami kolagenu w organizmie jest też wzmocnienie stawów i kości czy gojenie się ran. Zatem kolagen pełni rozległy szereg funkcji podnosząc wydajność naszego ciała.
Nauka wyróżnia co najmniej 28 typów kolagenu, z czego 3 z nich pełnią kluczową rolę. Niestety po ukończeniu 25 roku życia dochodzi do spadku poziomu kolagenu w organizmie o około 1% rocznie. Oznakami, które mogą oznaczać znaczący spadek kolagenu są zmarszczki, obniżona jędrność skóry czy osłabienie stawów i kości.
Jednym ze sposobów na zahamowanie skutków utraty kolagenu jest jego suplementacja, np. w formie hydrolizatu. Jest to szczególnie popularna metoda wśród kobiet, którym zależy na dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci.
Kolagen w ofercie Trec.pl
- Zawiera hydrolizat kolagenu, kwas hialuronowy, minerały i witaminy.
- Witamina C pomaga w normalnej produkcji kolagenu, w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania chrząstki i kości.
- Biotyna pomaga zachować zdrową skórę. Selen pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie.
- Opakowanie wystarczy na 50 dni suplementacji.
Rodzaje kolagenu – podstawowe typy
Jak zostało wspomniane, obecnie nauka wyróżnia aż 28 rodzajów kolagenu. Natomiast trzy z nich pełnią niezwykle istotną rolę dla funkcjonowania naszego ciała. Poznaj każdy z nich i przekonaj się, który rodzaj jest dla Ciebie najlepszy i przyniesie najwięcej korzyści.
Kolagen typu I
Ten rodzaj kolagenu jest określany jako kolagen fibrylarny. Tworzy on grube i uporządkowane włókna kolagenowe. Charakteryzuje się niezwykłą wytrzymałością i daje tkankom odporność mechaniczną dążąc m.in. do poprawy kondycji skóry.
Kolagen typu pierwszego jest jednym z najbardziej popularnych w naszym ciele. Jest on składnikiem skóry, więzadeł czy kości. Jest on tzw. "nośnikiem" naprężeń przez co możliwe jest przenoszenie sił mechanicznych działających na tkanki.
Kolagen typu II
Jest to także kolagen fibrylarny, natomiast jest głównym składnikiem chrząstki stawowej. Tworzy on cienkie i równomierne fibryle. Podstawową cechą charakterystyczną jest mniejsza podatność na rozciąganie, co sprawia, że kolagen typu II jest lepiej przystosowany do ochrony tkanki chrzęstnej na ucisk.
Główną rolą kolagenu typu II jest zapewnienie macierzy odporniej na kompresję, dzięki czemu możliwa jest amortyzacja obciążeń.
Kolagen typu III
Kolagen typu III to kolagen fibrylarny, który tworzy cienkie i rozgałęzione włókna. Mniejsza grubość gwarantuje większą elastyczność wytworzonej siateczki. Znajdziemy go w naczyniach krwionośnych, skórze oraz niektórych narządach wewnętrznych.
Kolagen typu III tworzy tzw. sieć podporową nadając rozciągliwość tkankom. Jest on także niezwykle pomocny w gojeniu się ran, wpływa m.in. na wytrzymałość blizny.
Kolagen a jelita i mikrobiota – co mówią badania?
Kolagen bierze udział w budowaniu i funkcjonowaniu jelit i mikrobioty jelitowej. Peptydy kolagenowe wzmacniają komórki nabłonka jelit co zwiększa wytrzymałość i chroni przed uszkodzeniami śluzówki.
Kolagen charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, redukuje zjawisko związane ze stresem oksydacyjnym obniżając poziom cytokin prozapalnych.
Większość badań jest przeprowadzanych na zwierzętach, Można wyciągnąć wnioski, które zostaną przełożone na funkcjonowanie organizmu człowieka, natomiast nie ma 100% pewności, że zależności znajdą potwierdzenie w praktyce.
Kolagen w ofercie Trec.pl
- Zawiera hydrolizat kolagenu, minerały i witaminę C.
- Witamina C pomaga w normalnej produkcji kolagenu, w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania chrząstki oraz kości.
- Produkt polecany jest osobom narażonym na zwiększone obciążenia stawów.
- Opakowanie suplementu wystarczy na 35 dni suplementacji.
Porównanie kolagenu typu 1, 2 i 3 – który najlepszy?
Poniżej znajdziesz tabelę z charakterystyką podstawowych rodzajów kolagenu. Najważniejsze cechy pozwolą wybrać Ci optymalny rodzaj kolagenu, dostosowany do Twoich potrzeb.
Kolagen typu I |
Kolagen typu II |
Kolagen typu III |
|
Źródło |
Hydrolizat kolagenu wołowego i rybiego. |
Znajduje się w chrząstce stawowej i ścięgnach. |
Razem z kolagenem typu 1 w kolagenie wołowym. |
Funkcja biologiczna |
Wytrzymałość na rozciąganie, budowa skóry i kości. |
Odporność na ucisk, elastyczność chrząstki. |
Elastyczna siatka podporowa, wspiera gojenie się ran. |
Zastosowanie |
Lepsza kondycja skóry, wygładzenie zmarszczek, poprawa jędrności, kondycja włosów, poprawa kondycji paznokci, wzmocnienie kości |
Poprawa kondycji stawów, wzmocnienie wytrzymałości chrząstek, poprawa mobilności |
Wzmocnienie skóry, poprawa funkcjonowania naczyń krwionośnych, wspomaganie gojenia się ran i regeneracji tkanek |
Zalety |
Najbardziej uniwersalny; wspiera skórę, kości i włosy |
Wyspecjalizowany w ochronie chrząstki; ważny przy problemach ze stawami |
Poprawia elastyczność skóry i naczyń; szybciej produkowany w gojeniu |
Wady |
Efekty widoczne dopiero po kilku tygodniach |
Mało efektów poza stawami |
W dalszym ciągu słabo zbadany |
Jak wybrać suplement z kolagenem?
Suplementy kolagenowe występują w różnych formach i to właśnie rodzaj ma duże znaczenie przy wyborze.
Jedna z najpopularniejszych form to hydrolizat, czyli przez wielu uznawany za najlepszy kolagen występujący na rynku. Charakteryzuje się bardzo dobrą wchłanialnością i działaniem potwierdzonym badaniami.
Możemy wyróżnić też kolagen natywny typu II. Wykazuje się działaniem głównie na stawy. Mniejsze efekty można zauważyć w kontekście skóry czy jelit.
Jednym z najpopularniejszych jest kolagen wieprzowy, czyli żelatyna. Łatwo dostępna, natomiast cechuje się miejszą skutecznością niż peptydy.
Jeśli nie wiesz jaki kolagen wybrać, jednym z najlepszych i uniwersalnych wyborów będzie hydrolizat kolagenu rybiego przyjmowany z dodatkiem witaminy C.
Kolagen w ofercie Trec.pl
- Zawiera kwas hialuronowy i witaminę C;
- Witamina C przyczynia się do produkcji kolagenu w celu wsparcia prawidłowego funkcjonowania chrząstek i skóry.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Możemy wyróżnić różne formy kolagenu:
-
hydrolizat,
-
kolagen do picia,
-
peptydy,
-
kapsułki,
-
proszek.
Kolejny podział dotyczy źródła kolagenu:
-
kolagen wołowy,
-
kolagen rybi,
-
kolagen wieprzowy,
-
kolagen drobiowy.
Podczas wyboru suplementów diety warto zwrócić uwagę także na certyfikaty i działanie potwierdzone badaniami.
Warto zaznaczyć, że obecność witaminy C pomaga w hydroksylacji proliny i lizyny, czyli kluczowych aminokwasów tworzących włókna kolagenowe, natomiast kwas hialuronowy działa jako naturalny nawilżacz. Takie połączenie jest stosowane w celu poprawy kondycji skóry.
Kolagen w ofercie Trec.pl
- Pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania chrząstki oraz kości;
- Zawiera witaminę C;
- Aż 9,3 g kolagenu w porcji.
Kolagen a dieta – naturalne źródła
Spożywając odpowiednio dobrane posiłki możemy dostarczyć do organizmu naturalny kolagen. Wyróżniamy wiele popularnych dań w kuchni polskiej, które posiadają cenne wartości w kontekście poprawy jakości skóry, włosów czy paznokci.
Pierwszym daniem jest popularny rosół, który gotowany jest często z dodatkiem kości i chrząstek. Długotrwały proces gotowania uwalnia kolagen, który w sporej ilości dostarczamy wraz z posiłkiem.
Drugą grupą produktów spożywczych, które dostarczają sporą ilość kolagenu są wszelkiego rodzaju galaretki, "zimne nóżki" czy innego rodzaju dania w galarecie. Zawierają one żelatynę, która jest najpowszechniejszym typem kolagenu w kuchni polskiej.
Kolagen pozyskiwany może być także z ryb lub kurzych łapek. W szczególności ten drugi produkt dostarcza składniki odżywcze, które przyczyniają się do redukcji zmarszczek czy też poprawy kondycji skóry.
Kolagen w ofercie Trec.pl
- Suplement diety w kapsułkach dla biegaczy oraz innych dyscyplin sportowych, w których występują duże obciążenia stawów;
- Zawiera hydrolizat kolagenu i kwas hialuronowy;
- Wzbogacony o witaminę C, która pomaga w produkcji kolagenu.
FAQ – najczęściej zadawane pytania
Poniżej znajdziesz kilka najczęściej spotykanych pytań dotyczących kolagenu, jego cech i suplementacji w przypadku człowieka.
Jaki typ kolagenu jest najlepszy na jelita?
W kontekście jelit najlepiej sprawdzi się kolagen typu I i III, ponieważ to te rodzaje występują w tkankach miękkich. Z kolei kolagen typu II jest charakterystyczny dla tkanek chrzęstnych.
W postaci suplementu najczęściej możemy spotkać kolagen hydrolizowany, czyli włókien rozbitych na mniejsze części.
Czy można łączyć kolagen typu I, II i III?
Tak, można łączyć ze sobą typy kolagenu, ponieważ organizm rozkłada go na aminokwasy i peptydy, a następnie trafiają one do konkretnego rodzaju tkanek. Połączenie typów może zwiększać skuteczność suplementacji kolagenu.
Kiedy zauważę pierwsze efekty suplementacji?
Efekty suplementacji zależą od tego jaki cel mamy zamiar osiągnąć. W przypadku poprawy mikrobioty jelitowej, pierwszy efekt znajdziemy po ok. 4-6 tygodniach. Natomiast, gdy zależy nam na poprawie elastyczności skóry to pierwsze efekty zauważysz po upływie 8-12 tygodni.
Czy kolagen pomaga przy IBS?
Istnieją dowody naukowe, że peptydy kolagenowe, które dostarczymy suplementując hydrolizowany kolagen mogą zmniejszać stany zapalne i wspierać barierę jelitową.
Czy kolagen rybi różni się od wołowego?
Czysty kolagen rybi wyróżnia się mniejszymi cząsteczkami, dzięki czemu może być lepiej wchłanialny i łagodniejszy dla układu pokarmowego. Kolagen wołowy zawiera przede wszystkim kolagen typu I i III i może wykazywać lepsze działanie w kontekście poprawy wyglądu skóry, włosów czy paznokci.
Jak długo trzeba suplementować kolagen?
Pierwsze efekty suplementacji kolagenu możemy zauważyć po ok. 2-3 miesiącach regularnego dostarczania odpowiedniego typu produktu.
Jeśli zależy Ci na jelitach lub poprawie kondycji skóry to konieczna jest dłuższa suplementacja, nawet 6 miesięcy codziennej rutyny suplementacyjnej.
Czy kolagen ma skutki uboczne?
Kolagen nie ma poważniejszych skutków ubocznych. W niektórych przypadkach można zauważyć uczucie pełności czy lekką niestrawność. Możesz wybrać lepiej tolerowaną formę kolagenu. Przykładowo kolagen rybi zamiast wołowego.
Może Cię zainteresować: Ból stawów po treningu - jak regenerować stawy?
Spis treści
Najnowsze artykuły
BESTSELLERY