Białko WPC, WPI, WPH, roślinne, wołowe i jaj – czym się różnią i które wybrać?
Dieta 25 sierpnia 2025, Artur Antoniewski

Rola białka w diecie sportowca - wprowadzenie

Białko pełni kluczową rolę w diecie sportowca. Tak naprawdę każda każda tkanka w naszym ciele składa się z aminokwasów. Możemy je podzielić na:

  • egzogenne - musimy dostarczyć je do organizmu z zewnątrz,

  • endogenne - nasz organizm jest w stanie wyprodukować je samemu.

Rolą odżywki białkowej jest dostarczenie aminokwasów egzogennych odpowiedniej jakości. Ma to ogromne znaczenie w kontekście regeneracji i budowy masy mięśniowej.

Wybór rodzaju białka ma ogromne znaczenie dla tempa przyswajania i rodzaju przyswojonych aminokwasów. Inne działanie wykazuje białko serwatkowe, inne izolat białka sojowego, a jeszcze innego działania możemy spodziewać się po białku jaj.

Czytaj także: Aminokwasy egzogenne - czym są, charakterystyka, rodzaje

Uzupełnij białko i daj mięśniom najlepsze warunki do wzrostu:

Rodzaje białka – przegląd i porównanie białek

Obecnie na rynku możemy wyróżnić wiele rodzajów suplementów białkowych. Od preparatów pochodzenia zwierzęcego, przez białka jak, aż po produkty wegetariańskie. Wybór zależy przede wszystkim od naszych potrzeb i założeń dietetycznych.

Poniżej znajdziesz najpopularniejsze rodzaje odżywek białkowych.

Białko WPC (koncentrat białka serwatkowego)

Białko WPC, czyli Whey Protein Concentrate powstaje poprzez oddzielenie serwatki w procesie wytwarzania sera. Proces ten obejmuje filtrację, czyli wspomniane oddzielenie produktu, następnie koncentrację. Celem tego procesu jest uzyskanie wysokiej zawartości białka. Ostatnim etapem jest suszenie rozpyłowe, czyli osiągnięcie charakterystycznego proszku.

W koncentracie białka serwatki znajdziemy około 70-80g białka w 100 gramach produktu. WPC dostarcza też pewną ilość węglowodanów, około 10g na 100g oraz niewielką podaż tłuszczy - 3-6g. Koncentrat białka serwatkowego to jeden z najczęściej kupowanych suplementów białkowych. Cechuje się dużym wachlarzem smaków, stosunkowo niską ceną oraz dobrą przyswajalnością. W składzie WPC znajdziemy cukry mleczne, przez co nie będzie to najlepszy wybór dla osób z nietolerancją laktozy.

Koncentrat białka serwatkowego jest uniwersalnym produktem, który może być stosowany przez każdą osobę aktywną fizycznie, na każdym poziomie zaawansowania pod warunkiem, że dobrze tolerujemy cukry mleczne.

Białko WPI (izolat białka serwatkowego)

WPI - Whey Protein Isolate to białko, które podobnie jak koncentrat, jest uzyskiwane z serwatki mleka. Natomiast proces produkcji jest dłuższy i bardziej skomplikowany. Mikrofiltracja i wymiana jonowa mają za zadanie podnieść zawartość białka do poziomu nawet 92g na 100 gram. Dodatkowe procesy produkcji niwelują też nadwyżkę węglowodanów, w tym laktozy oraz tłuszczu.

WPI dostarcza zazwyczaj 85-90 gramów białka w 100g proszku. Produkt dostarczy minimalną ilość węglowodanów, zawiera także niską zawartość tłuszczu. Ma to duże znaczenie dla procesów zachodzących w naszym organizmie. Szybciej rozpoczynamy regenerację mięśni, a tym samym syntezę białek mięśniowych. WPI to idealny produkt dla osób, które zmagają się z nietolerancją laktozy, ponieważ dostarcza marginalne ilości cukrów mlecznych. Niestety izolat białka serwatki jest droższym produktem niż popularniejszy koncentrat.

Dowiedz się więcej: Izolat białka na odchudzanie - czy warto, jaki wybrać i jak stosować?

Białko WPH (hydrolizat białka serwatkowego)

WPH - Whey Protein Hydrolyzed to najbardziej zaawansowane białko serwatkowe. Podlega ono hydrolizie izolatu lub koncentratu. Jest to proces, który polega na wstępnemu trawieniu, czyli rozbiciu łańcuchów białkowych na peptydy i aminokwasy. Rolą hydrolizy jest możliwość szybszego wchłonięcia składników odżywczych. W składzie hydrolizatu możemy wyróżnić około 80-90 gramów białka i podobną ilość pozostałych makroskładników co w przypadku izolatu.

Hydrolizat jest białkiem dla sportowców, którzy wymagają naprawdę szybkich efektów i poświęcają ogromną uwagę diecie i tempu wchłaniania makroskładników. WPH może być także stosowane przez osoby borykające się z problemami trawiennymi. Dla niektórych osób problemem może być nieco gorszy smak w porównaniu do innych rodzajów białek. Hydrolizat wyróżnia się też dość wysoką ceną.

Zadbaj o odpowiednią ilość białka w diecie i trenuj jeszcze skuteczniej:

Białko roślinne

Białko roślinne może zostać wyprodukowane z grochu, ryżu, soi czy konopii. Jest to świetna alternatyw dla osób niespożywających produktów odzwierzęcych. Możemy korzystać z koncentratu białka ryżowego, białka grochu czy białka sojowego. Białka roślinne cechują się niepełnym aminogramem, co jest sporą wadą dla osób aktywnych fizycznie. Dobrym rozwiązaniem jest mieszanie rożnych frakcji białek.  Jak łatwo się domyśleć, białka roślinne z powodzeniem mogą być spożywane przez wegetarian i wegan. W ich składzie nie zajdziemy często problematycznej laktozy i innych cukrów mlecznych. Białka roślinne są często mniej alergizujące niż białka mleka.

Sporymi wadami białek roślinnych jest mniejsza zawartość leucyny w składzie, czyli aminokwasu istotnego dla regeneracji i budowy masy mięśniowej. Wielu osobom mniej przypadnie do gustu także smak białek roślinnych.

Czytaj także: Białko roślinne - co to, źródła, przyswajalność

Białko wołowe

Białko wołowe znane też jako beef protein powstaje z porcji mięsa wołowego lub tkanek bogatych w kolagen. Etapami uzyskiwania białka wołowego są:

  • ekstrakcja,

  • hydroliza,

  • suszenie,

  • uzyskiwanie proszku.

Białko wołowe zawiera sporą ilość białka. Zazwyczaj około 80-90g z niewielką ilością węglowodanów i tłuszczu. Dużą zaletą tego białka wołowego jest wysoka zawartość kolagenu o brak laktozy, czyli uczulającego cukru mlecznego. Co ciekawe, białko wołowe charakteryzuje się słabym profilem aminokwasowym. Zawiera mniej aminokwasów rozgałęzionych niż np. białko serwatkowe. Dużą wadą jest także smak, zapach proszku oraz wysoka cena.

Białko jaj (albumina)

Białko jaj to dobrej jakości proteiny, które dostarczają pełen profil aminokwasowy. Charakteryzuje się czystością i doskonałą wartością biologiczną. W 100 gramach produktu możemy uzyskać nawet 90 gramów białka bez dodatku węglowodanów i tłuszczy. Białko jaj jest uznawane za wzorzec pod kątem wartości biologicznej. Cechuje się lepszą przyswajalnością niż białko wołowe lub białka roślinne.

Jedną z wad jest wolniejsze wchłanianie, co może mieć znaczenie dla niektórych osób aktywnych fizycznie. Białko jaj cechuje się także nieco gorszym smakiem i konsystencją w porównaniu do innych rodzajów białek.

Tabela porównawcza białek - porównanie białek

Rodzaj białka

Zawartość białka (na 100g)

Czas wchłaniania

Cena

Wartość biologiczna

Zastosowanie

WPC

70–80 g

Szybkie (1,5–2 h)

Tanie

~104–110

Uniwersalne, początkujący, regeneracja po treningu, osoby bez nietolerancji laktozy

WPI

85–90 g

Bardzo szybkie (mniej niż 1h)

Droższe niż WPC

~104–110

Osoby na redukcji, z nietolerancją laktozy, sportowcy po treningu

WPH

80–90 g

Ekstremalnie szybkie (minuty)

Najdroższe

~104–110

Sportowcy wyczynowi, szybka regeneracja, osoby z problemami trawiennymi

Białko roślinne

60–80 g

Średnie

Zróżnicowana

50–80

Weganie, wegetarianie, osoby z nietolerancją laktozy

Białko wołowe

80–90 g

Szybkie

Droższe niż WPC

~70–75

Osoby z nietolerancją laktozy, sportowcy dbający o stawy (kolagen), urozmaicenie diety

Białko jaj

80–85 g

Średnie

Droższe niż WPC

~100

Osoby z nietolerancją laktozy, sportowcy szukający pełnego aminogramu, dieta bezmleczna

Postaw na wysokiej jakości białko, które odżywia Twoje mięśnie:

Jak wybrać odpowiednie białko?

Podczas wyboru odżywki białkowej, największe znaczenie powinny odgrywać nasze potrzeby oraz cel. Trenując rekreacyjnie, raczej nie ma znaczenia czy wybierzemy hydrolizowane białko serwatkowe lub koncentrat białka serwatki. W tym przypadku największa różnica będzie zauważalna w cenie.

Bardziej zaawansowane białka są dedykowane sportowcom lub osobom trenującym naprawdę ciężko. W ich przypadku timing przyswojenia protein czy ilość węglowodanów i tłuszczy w porcji ma naprawdę duże znaczenie.

Nawet nie spożywając produktów pochodzenia zwierzęcego mamy do wyboru szeroki wachlarz białek roślinnych.

Pamiętaj, że nie zawsze najdroższe białko musi być najlepszym wyborem. W pierwszej kolejności określ swoje potrzeby i sprawdź, która odżywka białkowa jest w stanie najlepiej spełnić Twoje wymagania.

Sprawdź także: Odżywki dla początkujących - jakie wybrać?

Spis treści

Loading...