Dieta na masę - podstawy
Podstawą jest skomponowanie takiej diety na masę, aby była ona zgodna z potrzebami i stanem organizmu. Należy przy tym pamiętać, że zdrowie jest fundamentem każdego celu sylwetkowego. Przykładowo, problemy z tarczycą odbijają się negatywnie na gospodarce hormonalnej, a zatem i samopoczuciu, budowaniu jakościowej masy mięśniowej czy redukowaniu tkanki tłuszczowej. Podobnie, jeśli chodzi o zaburzenia glikemii.
Pierwszy krok w diecie na masę
Pierwszym krokiem powinno być ustalenie współczynnika aktywności fizycznej i somatotypu. Następnie trzeba określić zapotrzebowanie na kalorie w stosunku do ich wydatkowania. W celu budowania masy mięśniowej należy ustalić nadwyżkę kaloryczną (odwrotnie niż w przypadku redukowania tłuszczu zmagazynowanego). Niemniej jednak nie powinna ona być zbyt duża (zależnie od metabolicznego typu budowy i aktywności fizycznej).
Jeśli opieramy swoją dietę na masę o węglowodany, stanowiące główne źródło energii, to powinno się stawiać na dobrej jakości produkty i przede wszystkim cukry złożone. Wspomniane węglowodany złożone nie będą powodowały gwałtownego wzrostu cukru we krwi, a co za tym idzie szybkiego oraz dużego wyrzutu insuliny, mającej na celu ustabilizowanie glukozy. Taki często występujący „efekt wahadła” znacznie utrudnia kształtowanie sylwetki i może sprzyjać zatłuszczaniu (podobnie jak zbyt duża nadwyżka kalorii, szczególnie jeśli jesteśmy endomorfikami).
Dieta na masę - makroskładniki
Co ciekawe, część osób praktykuje wplatanie aerobów w okresie masowym, jako dodatek do diety i treningów na siłowni, aby ograniczyć zatłuszczanie. Masa mięśniowa może iść wolniej, aczkolwiek na pierwszym miejscu powinno się stawiać jakość wypracowanych mięśni. W diecie na masę nie powinno być też dużych ilości węglowodanów i tłuszczów, występujących jednocześnie – może to sprzyjać insulinooporności. Oczywiście źródeł tłuszczów nie eliminujemy całkowicie z jadłospisu. Z kolei ilość białka również powinna być dopasowana do typu metabolicznego i masy ciała. Znaczne nadmiary każdego składnika pokarmowego mogą zostać przełożone na tkankę tłuszczową.
Przeczytaj także artykuł Jak łatwo zwiększyć spożycie białka w diecie na masę mięśniową?
Wysokiej jakości odżywka białkowa wzbogacone o formułę wspierającą odporność IMMUNO SHIELD.
- Wysoka zawartość białka;
- Niska zawartość cukrów;
- Dla osób chcących zwiększyć lub utrzymać masę mięśniową;
- Zawiera substancję słodzącą (sukralozę);
- Wzbogacone o witaminy D i B6 oraz cynk, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego;
- Dostępne w 11 przepysznych smakach;
- Zawiera tylko 0,8 g cukru w porcji.
Izolat białka serwatkowego CFM idealny na rano i po treningu.
- 100% izolatu białka serwatkowego wysokiej jakości;
- Odpowiednia odżywka białkowa dla osób intensywnie trenujących, które chcą osiągnąć sportową sylwetkę;
- Wyprodukowane za pomocą technologii CFM.
Wolnowchłanialne białko z kazeiny micelarnej.
- Uzupełnia dietę o białka, które przyczyniają się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej;
- Dostarcza białko do mięśni w czasie snu;
- Białko bogate w ważne aminokwasy;
- Niska zawartość cukrów;
- Świetny składnik koktajli, owsianek, omletów czy deserów.